Soyadı Nedir?

Soyadı Nedir? Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi TDK; Türk Dil Kurumu Her insanın ailece anılmasına yarayan öz adından sonraki adı,...

Soyadı Nedir?
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi TDK; Türk Dil Kurumu




  1. Her insanın ailece anılmasına yarayan öz adından sonraki adı, aile adı.
  2. Her insanın öz adıyla beraber kullandığı aile adı. Küçüklere babadan, bayanlara kocadan geçer. Türkiye'de kişiler daha ilkin lâkap, unvan (falan oğlu filan ya da falan zade) vb.yle anılırken, 1935'te çıkarılan Soyadı Kanunu ile bu kargaşa önlenmiş, yasal olarak öz adıyla beraber soyadı taşımak zorunluluğu getirilmiştir. Söyleyişte, yazışta, imzada ilkin öz ad, sonrasında soyadı kullanılır. Boşanan hanım ilk soyadını (kızlık soyadı) alır, çocuk edinmede de durum aynıdır.
Benzer sözler
  • soy
  • soy ağacı
  • soy gazlar
  • soy kırımı
  • soy oluş






  • Mustafa Kemal'in soyadı nedir?


  • Sami Yusuf'un gerçek adı ve soyadı nedir?


  • Mustafa Kemal Atatürk'ün evladı oldu mu, eşinin adı ve soyadı nedir?












İnsanı temsil eden.Mühim yerlerde ve temsil edicigi yerlerde soy-ad olarak kullanılır.Hanımefendiler evlendikten sonrasında köken olarak eşinin soyadını alır.Terim olarak soy erkeye ilişik ad hanıma aitir.Birleşmişti bu kelime ve soyad olmuştur.





Soyadı Nedir?



Kişinin soyadının bulunmaması cemiyet hayatında karışıklara niçin oluyordu. Ek olarak bu durum toplumsal ilişkiler bakımından da bir eksiklikti. Soyadı yerine kullanılan baba adı, doğduğu memleketin adı ve kullanılan lakaplar, soyadının toplumsal ilişkilerdeki rolünü oynayamıyordu.

21 Haziran 1934'te çıkarılan 2525 sayılı Soyadı Kanunu ile her vatandaşın öz adından başka bir de, soyadı taşıması mecburi kılındı. Soyadları Türkçe olacaktı. Aşama, memurluk, yabancı ırk ve millet adları ile ahlaka aykırı ve komik kelimeler soyadı olarak kullanılmayacaktı.

Soyadı kanununun kabulünden sonrasında 24 Kasım 1934 senesinde 2258 Sayılı Kanunla, TBMM Türk milletinin bir şükran ifadesi olarak, Gazi Mustafa Kemal Paşaya Mustafa Kemal Atatürk soyadını vermiştir.

1934 senesinde çıkarılan öteki bir kanunla da; “Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Paşa†şeklinde, eski cemiyet zümrelerini belirten unvanlar kaldırılmıştır. Aynı kanunla yurt savunmasında, Ulusal Mücadelede gösterilen başarılar karşılığı verilen madalyalar haricinde, eski Osmanlı idarecilerinin verdiği tüm nişan ve rütbeleri taşımak da yasaklanmıştır




SOYADI a. Bir aileyi belirten, onu bir diğerinden ayıran ve aile bireylerinin her birinin kimliğinin temel öğesini oluşturan sözcük.


*ANSİKL. Med. huk. Soyadı insanoğlunun hangi aileden bulunduğunu gösterir. Türkiye'de 21 haziran 1934 tarih ve 2525 sayılı yasa'yla soyadı kullanma zorunluluğu konmuştur Bu yasaya gore kişiler soyadı olarak aşama, memuriyet, aşiret, yabancı ırk ve millet adlarıyla genel ahlaka uygun olmayan iğrenç ve komik adları kullanamazlar (md. 3). Soyadı çeşitli şekillerde kazanılır. Evlilik içinde doğan çocuk babasının, evlilik haricinde doğan çocuksa anasının soyadını alır (Türk med. k. md. 259, 311/1). Evlatlık kendisini evlat edinenin soyadını kazanır (Türk med. k. md. 257). Evlenen hanım kocasının soyadını taşır (Türk med. k. 153/1). insanoğlu, haklı bir sebepleri var ise, mahkeme kararıyla soyadlarını değiştirebilirler (Türk med. k. md. 26).

Kaynak: Büyük Larousse





  • Mustafa Kemal'in soyadı nedir?


  • Sami Yusuf'un gerçek adı ve soyadı nedir?


  • Mustafa Kemal Atatürk'ün evladı oldu mu, eşinin adı ve soyadı nedir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Soyadı Nedir?
Soyadı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/soyad-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/soyad-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content