Söylemek Nedir?

SÖYLEMEK 1. Bir şeyi (bir hiç kimseye) söylemek, bir bilgiyi sözle aktarmak, iletmek: Size bir sır söyleyeceğim. Adını söylemedi. B...

SÖYLEMEK

1. Bir şeyi (bir hiç kimseye) söylemek, bir bilgiyi sözle aktarmak, iletmek: Size bir sır söyleyeceğim. Adını söylemedi. Buluşmanın zamanını size sonrasında söyleyeceğim. Geleceğini söylemiş oldu.

2. Nesnesiz kullanıldığında, sözü bir hiç kimseye yöneltmek: Ona değil, sana söylüyorum.




3. (Birisine) bir şey yapmasını söylemek, bir hiç kimseye söyle + komut cümlesi, onu ondan istemek, rica etmek, ona buyurmak: Derhal gitmesini söyledim. Ona yarın gelmesini açıklayın. Ona söyle yarın gelsin.

4. Bir şey söylemek, sıf + bir şey söylemek, anlatmak, dile getirmek, şu ya da bu tür bir şey anlatmak; demek: Bana hiçbir şey söylemedi. Aptalca bir şey söylemek. Kati bir şey söylemek.

5. (Bir şey yaptığını) söylemek, öne sürmek: Seyahat yapmayı yeğlediğini söylüyor fakat bu doğru değil. Kasten yaptığını söylemiyorum.

6. Bir kimse ya da bir şey hakkında bir şey söylemek, o kimse ya da o şeyle ilgili bir yargı öne sürmek; demek: Bir meslektaşı hakkında iyi şeyler söylemek. Yerinin doldurulmaz bulunduğunu söylemiş oldu. Onun aptal bulunduğunu söylüyorlar. Benim için ne söylerler diye düşünürsen, bunu yapamazsın.

7. Tv ve radyo yayınlarıyla ilgili olarak, yukarıdaki tüm anlamlarda kullanılır: Te tevizyon birçok semtte elektrik kesileceğini söylemiş oldu. Radyo, Yugoslavya'da bir zelzele bulunduğunu söylüyor.

8. Bir şeyi bir hiç kimseye söylemek, onu o hiç kimseye bildirmek, haber vermek, izah etmek: Annesinin öldüğünü ona söylemediler.

9. Şiir, gazel vb. söylemek, ezbere ya da yüksek sesle söylemek: Şiir söylemek. Birkaç mısra söylemek.

10. Bir şarkı, bir türkü söylemek, onu seslendirerek duyulmasını sağlamak, sesiyle yürütmek: Puccini'nin bir aryasını söylemek. Bizlere bir türkü söyle. Şarkı, türkü söylemek

11. Bir şey (durum, duygu vb.) söylemek, göstermek, belirtmek, dile getirmek: Yüzündeki çizgiler umutsuzluğunu, bıkkınlığını söylüyordu. Ozanın yalnızlığını söyleyen bir şiir.

12. Tkz. Birisine bir şey söylemek, söylememek, bir şeyden söz ederken o kimseyi ilgilendirmek ya da ilgilendirmemek: Artık bu bölgeler, bu insanoğlu bana bir şey söylemiyor.

13. Söyleyecek bir şeryfi) olmak, olmamak, eklenecek, eleştirecek bir şey(i) olmak, olmamak: Söyleyecek bir sözüm yok, mükemmel olmuş.

14. Bir şeyi (bir hiç kimseye) söylemek, bir kimseyi uyarmak, (ölçü tümleciyle) uyarıyı yinelemek: Söyledim fakat beni dinlemedi. Kaç kere söyleyeceğim geç kalma diye

15. Söylemediğini bırakmamak, ağzına geleni söylemek; demediğini bırakmamak, komamak: Sen gittin, arkandan söylemediğini bırakmadı. |j Söylemesi kolay, bir öğüdün, bir önerinin söylenmesinin kolay, fakat uygulanmasının güç bulunduğunu belirtmek için söylenir: Söylemesi kolay, gel de yap bakalım. || Söyleyeceği, söyleyecekleri olmak, herhangi bir mevzuda açıklayacağı, öne süreceği görüşleri, düşünceleri olmak: Mevzunun bu noktasında benim de söyleyeceklerim var. || Söyleyecek bir şeyi olmak, bir sanatçıdan, bir yazardan söz ederken, dile getirecek emsalsiz bir düşüncesi olmak. || Benden söylemesi, "ben uyardım, gerisini sen bilirsin†anlamında söylenir. || Bu şekilde söyleme söylenen bir söze itiraz etmek, o sözün haksız, hatalı bulunduğunu belirtmek için kullanılır: Bu şekilde söyleme, o çok iyi bir çocuktur.


* gçz. f. Müzikle uğraşmak: Çok güzel söylüyor, sesine bayılıyorum


* söylenmek ya da söylenilmek edilg. f.

1. Sözle aktarılmak, iletilmek; sözü edilmek; denmek, denilmek: Bizlere geleceği söylendi. Bunlar ona söylenecek şeyler değil

2. Rica edilmek; buyurul mak, denmek, denilmek: işi söylenildiği tarihte bitireceğiz. Ona gitmesi söylendi Yalnızca söyleneni yapın, gerisine karışmayın.

3. Bir kimse, bir şey hakkında, onunla ilgili bir yargı öne sürülmek; denmek, denilmek: Onun hakkında söylenenleri bir duysanız.

4. Yayınlanmak, bildirilmek: Imtihan zamanı televizyonda onlarca kere söylendi, iyi mi haberiniz olmaz?

5. Ezbere ya da yüksek sesle okunmak; icra edilmek: Gece süresince marşlar, şiirler söylendi.


* söylenmek dönşl. f.

1. Devamlı konuşarak hoşnutsuzluğunu göstermek; sızlanmak: Asla durmadan söyleniyor. Bu işi yapacaksan, söylenmeden yap.

2. (Bir hiç kimseye) söylenmek, bir hiç kimseye yapmış olduğu bir şeyden dolayı çıkışmak, onu paylamak: Ne söyleniyorsun, işte getirdik. Birazcık geciktim mi söylenmeye başlıyor.


* söyleşmek işt. f. Karşılıklı konuşmak, görüşmek, söyleşi etmek: Kapı önünde söyleşen insanoğlu. Akşamları oturup söyleşirdik.

* söyletmek ettirg. f.

1. Bir hiç kimseye bir şey söyletmek, itiraf etmek zorunda bırakmak; söylemesini sağlamak; dedirmek, dedirtmek: Ben ona gerçeği söyletmesini bilirim.

2. Bir kimseyi söyletmek, onu konuşturmak; onun konuşmasına izin vermek: Açtırma kutuyu söyletme kötüyü (atasözü). Bana tek bir sözcük söyletmedi.

3. Bir şiir, bir şarkı, bir türkü söylemesini sağlamak
Kaynak: Büyük Larousse







  • Konuşmak ve müzikle uğraşmak arasındaki fark nedir?


  • Rüyada İlahi Söylemek


  • Rüyada Şarkı Söylemek




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Söylemek Nedir?
Söylemek Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/soylemek-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/soylemek-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content