Sözlükçe Nedir?

SÖZLüKÇE a. 1. Bir bilim, teknik ya da herhangi bir bilgi alanına ilişkin uzmanlaşmış ve çoğu zaman özlü lügat. 2. Karşılaştırılan ...

SÖZLüKÇE a.

1. Bir bilim, teknik ya da herhangi bir bilgi alanına ilişkin uzmanlaşmış ve çoğu zaman özlü lügat.

2. Karşılaştırılan iki dildeki sözlüksel birimler arasındaki paralellikleri aktarmaya yönelik özlü, çiftdilli lügat.




3. Bir edebiyat yapıtında, yazar tarafınca kullanılan sözcüklerin tertipli bütünü.

4. Bir yapıtın sonuna kimi vakit konan lügat.

5. Dilbil. Bir topluluğun dilini oluşturan ve soyut olarak bu dilin kodunda yer edinen öğelerden biri olarak ele alınan anlamlı birimler bütünü. (Bk. ansikl. böl.)


*ANSİKL. Dilbilimde sözlükçeyle dilbilgisini karşılaştırma geleneği vardır. Sözlükçe cümleden ya da cümle oluşturucusundan (sentagma) minik anlam birimleri bütününü gösterir; dilbilgisiyse sözlüksel birimlerden kalkarak cümle oluşturmayı elde eden kurallar bütünüdür. Bu karşıtlık, bir dilin işleyişine ilişkin içgüdüsel yaklaşıma uygun görünse de sözlüksel birim terimini sınırlandırmak amaçlanınca pek köktenci görünmemektedir.

Hakkaten de sözlüksel birimlerin biçimbirimler ya da en minik anlamlı birimlerle karışma olasılığı vardır. Kimi bıçimbirimler salt dilbilgisel bir işlev üstlenirler ve sayıları sınırı olan öğelerin oluşturduğu kapalı dizinlerde yer alırlar. Bundan dolayı sözlüksel biçimbirimlerle dilbilgisel biçimbirimler içinde bir fark yapmak zorunludur; bu da dilbilgisiyle sözlükçe içinde bir sınır bulunmuş olduğu düşüncesiyle çelişir. Bu yüzden, kimi dilbilimciler sözlüksel birim terimini sınırsız sayıda ve açık dizinde yer edinen sözlüksel biçimbirimler için kullanmayı yeğler.

Öte taraftan, ruhdilbilimsel nedenlerle, ayırıcı birimlerin gerçekte, konuşucuların anımsadıkları sözcükler olduğu düşünülebilir. Bu durumda, bir sonekle oluşturulan öğeler bile tek bir tüm olarak kabul edilir; bileşik sözcükler de bu çerçevede yer alır.

üretici dilbilgisinde sözlükçe, cümlenin derin yapılarını üretmekle yükümlü temel oluşturucunun öğelerinden biridir. Derin yapılar, sentagma belirticilerini tanımlayan kategori kurallarının uygulanmasıyla elde edilir, bunların son dizisi sözlüksel birimlerin katılmasıyla gerçekleşir. Her birim sesbilimsek sözdizimsel ve anlamsal bir kalıpla nitelenir. Modelin bütünü içinde sözlükçenin görece önemi problemi iki anlayış içinde münakaşaya yol açtı: birinci anlayış sözlükçenin yalnızca kök-biçimbirimlerden oluştuğunu, türevlerin (bilhassa adlaştırmalar) dönüşümlerle elde edildiğini ileri sürer; bu “dönüşümcü" varsayımdır. ikinci anlayış ise, türevlerin derin yapıya katıldıklarını korumak için çaba sarfeden bu durumda "sözlükçü" varsayım sözkonusudur.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sözlükçe Nedir?
Sözlükçe Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sozlukce-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sozlukce-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content