Spor Nedir? Spor İle İlgili Bilgiler

Sıhhatli bir hayatta eğer olmazsa olmaz olan insana hayatta zorluklar ile savaşmayı seven bir ruh aşılayan spor ile ilgili genel bilgilerin ...

Sıhhatli bir hayatta eğer olmazsa olmaz olan insana hayatta zorluklar ile savaşmayı seven bir ruh aşılayan spor ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



spor
SPOR, vücudumuzun enerjisini artıran, melekemizi geliştiren, bununla beraber eğlendiren, hoş zaman geçirten işlerdir. Denizcilik, avcılık, binicilik, kayak, futbol, tenis, atletizm, güreş hep sporun çeşitli kollarından biridir.



İnsanlar çok eski çağlardan beri spor yaparlar. Eski Yunanlılar güreşirler, yarış ederler, atletizm oyunları düzenlerlerdi. Yüksek atlamak, disk atmak o çağlarda gençlerin çok sevdikleri sporlardandı. Dört yılda bir büyük spor şenlikleri yapılır, bu şenliklerde sporcular birbirleriyle boy ölçüşürlerdi.



Eski Roma’da da spora büyük ehemmiyet verilirdi. Yalnız, Romalılar’ın spor yapmaktaki amaçları gençleri muharebeye hazırlamaktı. Gençler ata binerler, aralarında tahtadan kılıçlarla harp talimleri yaparlar, yüzerler, ağırlık kaldırırlardı. Ortaçağ’da da spora, gençleri muharebeye hazırlamak bakımından ehemmiyet verildi. Sadece, daha çok, asillerin evlatları spor yapıyordu. Bu da ata binmek, kılıç kullanmak, ava çıkmaktan ibaretti.



Türkler içinde da spor çok yaygındı. Türklerin ulusal sporu olan atçılıkla güreşin çok eski bir geçmişi vardır. Ata binmekte, kılıç kullanmakta, ok atmakta, güreş tutmakta üstüne olmayan Türkler bu üstünlüklerini uzun idmanlarla kazanırlar, gençlere da öğreterek bu üstünlüğün babadan oğula geçmesini sağlarlardı.



Bugünkü anlamı ile spor sadece XIX. yüzyılın ikinci yarısında başladı. Çağdaş Olimpiyat Oyunları’nın düzenlenmesiyle gençler içinde spor hevesi canlandı. Kulüpler kuruldu, takımlar meydana getirildi, yarışmalar düzenlendi.



Bugün internasyonal yakınlaşmalarda spor karşılaşmalarının büyük önemi vardır. Belirli aralarla düzenlenen spor karşılaşmaları dünya gençlerini birbirine kaynaştırır, aralarında efendice savaşma ruhunu geliştirir. Bugünkü gençliğin günlük hayatında sporun önemi çok büyüktür. Başta futbolla boks olmak suretiyle bazı sporların çok izleyici toplaması maçlarda büyük paraların kazanılmasını sağladığından, birçokları sporu para karşılığında halletmeye başlamışlardır. Bir sporu meslek edinerek para karşılığında icra eden sporculara «ustalaşmış sporcu» denir. «Amatör sporcu» ise, sporu sırf spor yapmış olmak için icra eden, bundan her hangi bir gelir beklemeyen kimselerdir. Amatör sporculara ödül olarak kupa, madalya, şilt vs. verilir. Bu benzer biçimde sporlarda amatör ve ustalaşmış sporcuların yapacakları karşılaşmalar birbirinden ayrılmıştır.



Çeşitli Sporlar



Sporun bir çok çeşitleri vardır. Bunların içinde bazıları ekip halinde, bazıları da tek şahıs olarak yapılır. Futbol, basketbol, beyzbol, hokey, polo, rugby, kürek… benzer biçimde sporlar ekip sporlarıdır; sadece birkaç kişinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan takımla oynanabilir. Bu benzer biçimde sporlarda oyuncuların ekip arkadaşlarına yardım etmesi şarttır. Kazanılan zafer tek bir kişinin değil, tüm takımındır.



Bisiklet sporu, atletizm, binicilik, okçuluk, yelkencilik, eskrim, balıkçılık, golf, boks, güreş, yüzme, tenis, masa tenisi, jiujitsu, avcılık… ise «ferdî» sporlardır. Avcılık, balıkçılık, binicilik tek başına yapılırsa da, güreş, boks, masa tenisi benzer biçimde sporlar daha çok oyun sayıldığı için sadece karşıda ikinci bir oyuncu olduğu süre oynanabilir. Bunun benzer biçimde, bu oyuncuların birkaçı bir araya getirilip ekip kurularak ferdî sporlarda da ekip karşılaşmaları yapılabilir.



Milletlerin her sporda aynı başarıyı sağlı-‘ yamadıkları malum bir gerçektir. Türkler, iskandinavyalılar, Islâvlar güreşte üstündürler. Buna karşılık, İngilizler futbolda büyük başarılar sağlarlar. Halkının yarısından bir çok Anglo-Sakson aslından gelen ABD’da ise İngiliz usulü futbol yerleşmemiştir; Amerikalılar kendilerine öz başka bir futbol çeşidinden zevk alırlar. ABD’da çok rağbet gören beyzbol, rugby benzer biçimde ekip oyunları ile golf da Avrupa’da yaygın değildir. Kanada ile Şimal Avrupa devletlerinde gelişen kış sporları, sıcak ülkelerde pek kim bilir. Dağlık olan Alpler bölgesinde de dağcılık çok gelişmiştir. Bir ülkenin coğrafi özellikleri benzer biçimde halkının vücut yatkınlıkları da bazı spor çeşitlerinin gelişmesinde, bazılarının tutunmamasında büyük rol oynar.



Çağdaş ülkelerin eğitim müesseselerinde spora, spor temaslarına büyük ehemmiyet verilir. Okullarda voleybol, basketbol, futbol, tenis, atletizm benzer biçimde sporlar yapılır. Okul takımları içinde meydana getirilen karşılaşmalar en üstün ekibi ortaya çıkarır. Ek olarak büyük şehirlerin birçok semtlerinde gençler, aralarında toplanarak, spor kulüpleri kurarlar. Büyük kulüpler birkaç spor kolunda birden etkinlik gösterir. Bunun benzer biçimde yalnız futbol, yalnız yelkencilik, yalnız bisiklet, yalnız binicilik kollarında etkinlik gösteren spor kulüpleri de vardır.



Sporcu Ruhu



Sporcu, zorluklardan yılmaz, hattâ güdükleri yenmeyi kendine zevk bilir. Bu bakımdan, zor işlere girişmekten kaçınmıyan, en büyük güçlükleri yenmek için zevkle çalışan kimselerde bir «sporcu ruhu» vardır. Bundan dolayı, spor insana hayatta başarıyı sağlıyan, savaşmayı seven, işin kolay tarafına kaçmıyan bir r.uh aşılar. Öte taraftan, ekip halinde çalışan sporcular, bulundukları topluluk uğruna, kendi kişiliklerinden fedakârlık etmeyi öğrenirler, böylece, cemiyet için çalışmanın zevkini alırlar. Onlarda amaç, kendileri için değil, bağlı bulunmuş olduğu topluluğun başarısıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Spor Nedir? Spor İle İlgili Bilgiler
Spor Nedir? Spor İle İlgili Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/spor.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/spor-nedir-spor-ile-ilgili-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/spor-nedir-spor-ile-ilgili-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content