Gelişen teknoloji ile beraber bundan böyle kırılgan ve yavaş hard diskleri tarihe gömdük. Peki Yaşamımıza yeni giren SSD ’ler ne kadar etk...
Gelişen teknoloji ile beraber bundan böyle kırılgan ve yavaş hard diskleri tarihe gömdük. Peki Yaşamımıza yeni giren SSD’ler ne kadar etkili? Samsung tarafınca geliştirilen bu teknoloji, veri depolama faaliyetinde yepyeni bir periyodu başlattı. Gelin SSD lerin özellikeri ne yakından bakalım.
Durağan diskler (HDD) mekanik parçalar ihtiva eder. SSD ’ler ise hareket eden bir parça içermez. SSDile HDD nin ikiside depolama birimi olarak kullanılır. Ama HDD ‘lerde dosyalar metal plak üstünde yazılır, SSD de ise sistem farklıdır. Flash hafıza ler benzer biçimde ama daha büyük depolama boyutları kullanılır ve daha hızlıdır.
Katı hal sürücüler yardımıyla bilgisayarınız HDD li halinden daha süratli açılır. O şekilde ki SSDile çalışan programlarında açılma süreleri HDD’ li bilgisayarlara nazaran 2-3 kat a kadar daha hızlıdır. Çok fazla az okuma ve yazma gecikme süreleri vardır. Daha süratli rastgele erişim süresine haizdir. Az güç tüketimi ve ısı üretimi vardır. HDD den daha az güç tüketir daha az ısınırlar şu demek oluyor ki. HDD den daha ufak boyutlara haizdir ve daha hafiftir. Dosyalara erişim hızı çok yüksektir. Oyun ve uygulamalarda daha çok performans gösterirler.
SSD’lerin kullanım sürelerinin oldukça uzundur. The Tech tarafınca meydana getirilen bir kontrol ile aralarında Kingston’un HyperX 3K, Samsung’un 840 Pro, ve Intel’in 355 modellerinin de bulunmuş olduğu cihazlara durmaksızın 10GB’lık dosyalar yazılıp silindi.
Bu dört cihazda petabyte’a ulaşmadan bozulsa da, Samsung ve Kingston’un modellerinin iki petabyte’ı aştığı açıklandı. Düzgüsel bir bilgisayar kullanıcı SSD ’ye yılda 1 TB veri yazdığı akla geldiğinde bu sayı SSD ’nizi kuramsal olarak tam 1000 yıl kullanabileceğiniz demek oluyor.
YORUMLAR