Stenografi Nedir?

Stenografi nedir ve ne anlama gelmektedir? Stenografi niçin kullanılır, ne işe yarar ve stenografi hakkında bilgilerin yer almış olduğu yazı...

Stenografi nedir ve ne anlama gelmektedir? Stenografi niçin kullanılır, ne işe yarar ve stenografi hakkında bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Stenografi Örnekleri



Söylenen sözleri, aynı hızda acele yazmaya elverişli, pek kısa işaretlerden meydana gelen bir yazıdır. Özetlemek gerekirse «steno» da denir. Gazetecilikte, iş hayatında, siyasal hayatta stenografinin büyük önemi vardır. Muhabirler demeç veren bir başkanın sözlerini, sekreterler bir konuşmanın tam metnini stenografiyle çabucak kaydedebilirler. Bugün ses alma cihazları yapılmış, elektronik cihazlar gelişmiş olmasına karşın stenografi öneminden kaybetmemiştir. Stenografi elle yazılacağı benzer biçimde «stenotip» denen, yazı makinasına benzer hususi makinalarla da yazılabilir.



İnsanlar konuşulanları kaçırmadan, aynı hızla yazabilmek için kullandıkları yazının çok yavaş bulunduğunu görmüşler, buna bir umar aramışlardı. Stenografiye benzeyen yöntemlerin en eskisi Eski Yunanlılar’da görülür. Sokrates‘in ve öğretmenlerinin verdikleri dersleri Ksenofon, kendine mahsus işaretlerle acele yazmanın kolayını bulmuştu. Eski Romalılar’da acele yazı yazma usulleri daha da geliştirildi. Ayrıca Ennius, ilk olarak kullanılan yazıyı basitleştirmeyi düşünmüş, bunun için 1.100 işaret kullanmak mecburiyetinde bırakılmıştı. Tiron da bir çok sayıda işaretlerden faydalanarak arkadaşı Çiçeron’un nutuklarını kaydetmeye çalışmıştı.



Bugünkü anlamı ile ilk stenografi örnekleri Dr. Tymothy Bright tarafınca 1588’de İngiltere’de gösterildi. Ortaya konan esaslara gore bazı kelimelerin sonlarındaki ekler kaldırılıyor, bazı kelimelerdeki ses bakımından fazla heceler atlanıyordu. Kullanılan işaretler ufak halkalar, değişik yatıklık ve uzunlukta çizgilerden ibaretti.



Bugün stenografide değişik metotlardan faydalanılır. Hepsinde de kulanılan işaretler düz çizgi (dikey, yatay, sağa yatık, sola yatık), daire, yay, ilmik ve noktadan meydana gelmiştir. Konuşmayı stenografi usulü ile kaydedecek olan kimsenin tecrübeli, eli yatkın olması gerekir. Stenoyu iyi yazan kimse konuşulanları kolayca not eder. Yalnız, bu kayıtların çözülmesi, okunması, makinada temize çekilerek faydalanılabilir hale gelmesi için gene stenodan anlayan biri gerekir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Stenografi Nedir?
Stenografi Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/stenografi-ornekleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/stenografi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/stenografi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content