Su hangi gıda grubunda yer alır? Mineral hangi tür gıda grubundadır? SU Su insan vücudunda ve yeryüzünde en fazla bulunan madded...
Su hangi gıda grubunda yer alır?
Mineral hangi tür gıda grubundadır?
Mineral hangi tür gıda grubundadır?
SU
Su insan vücudunda ve yeryüzünde en fazla bulunan maddedir. Solunum için oksijen gerekliyse susuz da yaşamak mümkün değildir.
Vücut yağı ile karşılaştırıldığında yağsız doku epey fazla su ihtiva eder. Zayıfsanız vücudunuzdaki su miktarı (oranı) daha yüksektir. Daha çok kas kütlesine haiz erkekler vücutlarında hanımefendilere gore daha yüksek oranda su taşırlar. Genç bireyler çoğu zaman yaşlılara gore daha çok suya sahiptirler. Yeni doğan ağırlığının ortalama % 75'i sudur ve bu miktar yaşlandıkça vücut ağırlığının ortalama % 50'sine kadar azalır. Tüm vücut dokuları su içermektedir. Kanın su içermesi şaşırtıcı değildir ve kanın ortalama % 83'ü sudur. Yağsız kas dokuları ortalama %73, vücut yağı ise % 25 oranında su ihtiva eder. Kemikler çok sert görünse de ağırlığının % 22'si sudur.
Su: Lüzumlu Bir Gıda Ögesi
Vücudumuzda su neler yapar? Bunun cevabı susuzluğu gidermekten daha uzundur! Susamak, arabanızda sinyal ışıklarının yanması benzer biçimde uyarıcı bir etkiye haizdir.
DEVAMI
Mineraller Nedir?
Mineraller, vücudumuzun yaşam için lüzumlu fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğumuz inorganik maddelerdir. Mineraller vücudumuz tarafınca üretilemediği için dışardan besinler yöntemiyle alınır.
Vücudun bir çok dirimsel işlevinde mineraller, vitaminlerle beraber vazife alır. En mühim görevleri ise vitaminler ile başka besinlerin vücut tarafınca etkili bir biçimde kullanımını sağlamaya destek olmaktır. Yetersiz mineral alımı vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve türlü sıhhat problemlerine neden olur. Mesela; kansızlık, anemi ya da demir eksikliği olarak adlandırılan ve devletimizde oldukça yaygın olan bu rahatsızlığın temelinde "Demir minerali eksikliği" yatmaktadır. Bir tek bir mineralin dahi vücut tarafında yeterince alınamaması, bir çok şikayete neden olan kansızlığa niçin olabilmektedir. Bundan dolayı, kafi mineral alabilmek için dengeli ve sıhhatli beslenme çok önemlidir.
Vücudun mineral ihtiyacı mg cinsinden çok az değerlerde olmakla beraber, hamilelik döneminde, gelişim aşamasındaki çocuklarda, sporcularda ve bunun benzer biçimde türlü şahıs ya da dönemlerde bu gereksinim artabilir.
Mineral İçeren Yiyecekler :
- Kalsiyum içeren yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, koz, fıstık,sardalya.
- Demir içeren besinler : Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru üzüm, pekmez.
- Bakır içeren besinler : Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, koz, mantar, çavdar.
- Çinko içeren besinler : Yumurta sarısı, baklagiller, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, tüm tahıllar.
- İyot içeren besinler : Deniz balıkları, sebze (yerin ihtiva ettiği iyot miktarına bağlı), iyotlu yiyecek tuzu.
- Potasyum içeren besinler : Meyve, sebze, süt ürünleri, muz, kurukayısı, kuru üzüm, portakal, avokado, kabak, incir, sarımsak, hurma, patates.
- Magnezyum içeren yiyecekler : Badem, fıstık, fındık, koz, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler.
Gıda Öğeleri Nedir ?
Tabiatta kırkı aşkın türde bunan ve vücuttaki görevlerine gore sınıflandırılan gıda öğeleri:
a) Karbonhidratlar
b) Proteinler
c) Yağlar
d) Vitaminler
e) Minareler
f) Su
DEVAMI
Hangi gıda hangi organ tarafınca sindirilir?
Hangi gıda maddeleri hangi gıda gruplarında mevcuttur?
Her gıda grubuna ait gıdalardan örnekler verir misiniz?
Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Su insan vücudunda ve yeryüzünde en fazla bulunan maddedir. Solunum için oksijen gerekliyse susuz da yaşamak mümkün değildir.
Vücut yağı ile karşılaştırıldığında yağsız doku epey fazla su ihtiva eder. Zayıfsanız vücudunuzdaki su miktarı (oranı) daha yüksektir. Daha çok kas kütlesine haiz erkekler vücutlarında hanımefendilere gore daha yüksek oranda su taşırlar. Genç bireyler çoğu zaman yaşlılara gore daha çok suya sahiptirler. Yeni doğan ağırlığının ortalama % 75'i sudur ve bu miktar yaşlandıkça vücut ağırlığının ortalama % 50'sine kadar azalır. Tüm vücut dokuları su içermektedir. Kanın su içermesi şaşırtıcı değildir ve kanın ortalama % 83'ü sudur. Yağsız kas dokuları ortalama %73, vücut yağı ise % 25 oranında su ihtiva eder. Kemikler çok sert görünse de ağırlığının % 22'si sudur.
Su: Lüzumlu Bir Gıda Ögesi
Vücudumuzda su neler yapar? Bunun cevabı susuzluğu gidermekten daha uzundur! Susamak, arabanızda sinyal ışıklarının yanması benzer biçimde uyarıcı bir etkiye haizdir.
DEVAMI
Mineraller Nedir?
Mineraller, vücudumuzun yaşam için lüzumlu fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğumuz inorganik maddelerdir. Mineraller vücudumuz tarafınca üretilemediği için dışardan besinler yöntemiyle alınır.
Vücudun bir çok dirimsel işlevinde mineraller, vitaminlerle beraber vazife alır. En mühim görevleri ise vitaminler ile başka besinlerin vücut tarafınca etkili bir biçimde kullanımını sağlamaya destek olmaktır. Yetersiz mineral alımı vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve türlü sıhhat problemlerine neden olur. Mesela; kansızlık, anemi ya da demir eksikliği olarak adlandırılan ve devletimizde oldukça yaygın olan bu rahatsızlığın temelinde "Demir minerali eksikliği" yatmaktadır. Bir tek bir mineralin dahi vücut tarafında yeterince alınamaması, bir çok şikayete neden olan kansızlığa niçin olabilmektedir. Bundan dolayı, kafi mineral alabilmek için dengeli ve sıhhatli beslenme çok önemlidir.
Vücudun mineral ihtiyacı mg cinsinden çok az değerlerde olmakla beraber, hamilelik döneminde, gelişim aşamasındaki çocuklarda, sporcularda ve bunun benzer biçimde türlü şahıs ya da dönemlerde bu gereksinim artabilir.
Mineral İçeren Yiyecekler :
- Kalsiyum içeren yiyecekler: Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, koz, fıstık,sardalya.
- Demir içeren besinler : Kırmızı et, balık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru üzüm, pekmez.
- Bakır içeren besinler : Karaciğer, balık, kabuklu hayvanlar, yapraklı sebzeler, bezelye, fındık, koz, mantar, çavdar.
- Çinko içeren besinler : Yumurta sarısı, baklagiller, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, tüm tahıllar.
- İyot içeren besinler : Deniz balıkları, sebze (yerin ihtiva ettiği iyot miktarına bağlı), iyotlu yiyecek tuzu.
- Potasyum içeren besinler : Meyve, sebze, süt ürünleri, muz, kurukayısı, kuru üzüm, portakal, avokado, kabak, incir, sarımsak, hurma, patates.
- Magnezyum içeren yiyecekler : Badem, fıstık, fındık, koz, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler.
Gıda Öğeleri Nedir ?
Tabiatta kırkı aşkın türde bunan ve vücuttaki görevlerine gore sınıflandırılan gıda öğeleri:
a) Karbonhidratlar
b) Proteinler
c) Yağlar
d) Vitaminler
e) Minareler
f) Su
DEVAMI
YORUMLAR