Sucuk nedir ve ne benzer biçimde işlemler görür? Sucuk hakkında genel bilgiler ve sucuk nasıl yapılır sorusunun kısa sunumu. Şişirilip kur...
Sucuk nedir ve ne benzer biçimde işlemler görür? Sucuk hakkında genel bilgiler ve sucuk nasıl yapılır sorusunun kısa sunumu.
Şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharlı et kıyması doldurularak meydana getirilen bir tür et konservesidir. Az tuzlu, tuzlu, çok baharatlı, sarımsaklı, sarmısaksız türleri olduğu benzer biçimde, «halka sucuk», «parmak sucuk» diye başlıca iki çeşidi vardır.
Her iki sucuk çeşidi de ya yalnız sığır etinden, ya da sığır etiyle koyun etinin belli başlı bir oranda karştırılmasından yapılır. Tavuk ve hindiden de sucuk yapılsa dahi lezzetleri hoş olmamaktadır. Sucuklardaki et miktarının %60’tan aşağı, yağ miktarının da %40’tan yukarı olmamasına, rutubet miktarının da %40’ı geçmemesine dikkat edilir. mÜlkemizde kırmızı ve ak etin karıştırılarak meydana getirilen sucukların imalatı ve satışı yasaktır.
Sucuk Nasıl Yapılır
Etler makinada iyice çekilip içine bahar, sarmısak karıştırıldıktan sonrasında, oldukça temiz olarak yıkanmış, şişirilerek kurutulmuş koyun barsağına doldurulur, kangal halinde sarılarak ağızlan iple sıkıca sarılmış olur, ucuna da kurşun kapsüller takılır. Bununla birlikte her sucuk kangalının üstüne sucuğun yapıldığı yeri, yapılış tarihini belirten etiketler geçirilir. Bir süre kurumaya bırakılan sucuklar sertleştikten sonrasında yenilebilecek hale gelir.
Sucuğun içine bağırsak, akciğer, yiyecek borusu, karın zarı benzer biçimde parça etler atmak, pastırmaları sonradan ıslatıp makinadan geçirerek sucuk yapmak yasaktır.
Kayseri’de pastırmacılığın yanı sıra sucukçuluk da gelişmiştir. Ülkemizin bir sürü şehrinde de büyük sucuk yapım evleri vardır. Bununla birlikte kasaba ve şehirlerde evlerde de sucuk yapılarak kışa saklanır.
YORUMLAR