Sürekli Nedir?

Devamlı ödat 1 . Kesintisiz olarak devam eden, kalıcı, sürekli, kalımlı, daimî. 2 . zarf Uzun soluklu olarak, daima. 3 . d...


Devamlı
ödat
1 . Kesintisiz olarak devam eden, kalıcı, sürekli, kalımlı, daimî.



2 . zarf Uzun soluklu olarak, daima.
3 . dil bilgisi Yumuşak.

Birleşik Sözler
  • devamlı ünsüz







  • Bilgisayar devamlı donuyor, çözümü nedir?


  • Ayaklarımın devamlı ağrımasının sebebi nedir, ne yapmalıyım?


  • Mevsimlik ve devamlı göç nedir?





SüREKLİ sıf. Süre içinde aralıksız olarak devam eden, yinelenen bir şey için kullanılır; sürekli: Devamlı bir yağmur. Devamlı tartışmalar. Devamlı sitemlerinizle beni bıktırıyorsunuz.


*Şot. Devamlı yaprak, bir ya da birkaç kış yeşil kalan yapraklara denir. || Devamlı çanak, meyve olgunlaştıktan sonrasında da düş- meyip meyveye yapışık kalan çanak.





*Dy. Devamlı cer, bir katar oluştururken vagonların kendi aralarında meydana getirmiş olduğu bağlantı sistemi; bu sistemde cer kuvveti vagonun bağlı olduğu hususi bir çubukla iletilir. || Devamlı fren, katarın tümüne aynı anda etkiyen fren. || Devamlı güç, motorların daha öncesinden yalıtkanlara bakılırsa belirlenmiş ısı derecesini aşacak kadar kızmaması koşuluyla bir elektrikli lokomotifin kesiksiz olarak sağlayabileceği güç.


*Fels. Aralıksız olan şey. || Aristoteles'e bakılırsa temas halinde ve bitişik oldukları söylenebilen iki şeyin özelliği. (Bk. ansikl. böl.) || Kant'ta, bir nesnede değişmez olan şeyin durumu. (Bk. ansikl. böl.) || Devamlı dönüş, aynı olayların aynı seviye içinde, bir doğum, ölüm ve tekrardan doğum hareketi biçiminde durmadan birbirini izleyeceklerini ileri devam eden felsefe kuramı. (Devamlı-dönüş kuramı, Schopenhauer döneminde tekrardan üstünde durulan ve Nietzsche'nin öncesizsonrasız dönüş teriminin bazı öğelerini kendisinden almış olduğu stoacı bir kuramdır.) || Devamlı olarak, devamlı ve kesintisiz halde.


*Fişekç. Devamlı patlayıcı, sıvı oksijenli patlayıcıların dışındaki her türlü patlayıcı. (Gerçekte, bu patlayıcıların, oksijenleri bir kartuştan 15 ile 40 dakika içinde buharlaştığı için sınırı olan bir "yaşamâ€ları vardır.


*Fiz. Belirli bir aralığın tüm gerçek değerlerini alabilen bir büyüklük için kullanılır. (KESİKLİ'nin karşıtı.) || Tehlikeli sonuç noktanın varlığı bilinmeden ilkin, sıvılaştırılamayan gazlar için kullanılıyordu.


*İkt Devamlı sermayeler, özsermayeyle orta ve uzun vadeli borçlardan oluşan ve bilançonun pasifinde görünen bölüm.


*İstat. Devamlı nicel özellik, matematik çözümleme açısından kıymeti devamlı bir fonksiyon olan özellik.


*Manyet. Devamlı mıknatıs, oluşturduğu manyetik alanı sürdürmek için akım gerektirmeyen mıknatıs.


*Mat. çözlm. ve Topol. Devamlı diferansi- yellenebilir fonksiyon, türevi ve tüm kısmi türevleri (çok değişkenli bir fonksiyon sözkonusu ise) devamlı olan fonksiyon.


*Matbaac. Devamlı kâğıda baskı, özellikte ya da akordeon (ya da paravana) halindeki kâğıda meydana getirilen baskı. (Bu baskı yalnızca satırları ve satır aralarını belirleyen bir "bölümlenme" olabilir ya da bilgi işleminin yazılacağı değişik çerçeveler çizmeye yarar [faturalar, stok fişleri, istatistikler, ödenti fişleri, çek defterleri vb.].)


*Mim. ve Süslem. sant. Devamlı bezeme, kesintisiz bir takım biçiminde yinelenen motif.


*Olasıl. Devamlı rastlantısal değişken, İR nin bir aralığının ya da bir aralıklar birleşiminin tüm değerlerini alabilen rastlantısal değişken.


*Patol. Devamlı ateş, aralıklarla ortaya çıkacağı yerde, sona erinceye kadar düşmeden sürüp giden ateş.


*Pedol. ve Jeomorfol. Devamlı don toprağı, şimal kutup bölgelerinde buzul aşı- nımıyla azca ya da çok ufalanmış sert kayaç kırıntıları ve buz karışımından oluşan ve belli bir derinlikte devamlı donmuş bir katı bulunan ham mineral toprak. (Permafrost toprağı da denir.) [Bk. ansikl. böl.]


*Post. Devamlı pul, posta ücretlerinin ödenmesinde kullanılmak suretiyle çok sayıda ve bir çok kez iki renkli olarak bastırılan posta pulu.


*Sesbil. Akustik özellikler kuramında, tayf çerçevesi sert bir geçiş göstermeyen sesbirimler için kullanılır. (Karşt. SüREKSİZ.) || Devamlı ünsüz, hava akımının kesintisiz akışıyla gerçekleşen ünsüz. (Daraltı- lılar, akıcılar, yarı ünlüler ve genizsiller devamlı ünsüzlerdir.)


*Spor. Devamlı iniş, kayakta yarıştan ilkin ve aynı koşullarda, yarışçıların alanı tanımaları amacıyla yaptıkları iniş emek harcaması.


*Termodin. Birinci tür devamlı hareket makinesi ya da devri daim makinesi, dışardan hiçbir enerji almadan devamlı mekanik enerji verebilen makine. (Termodinamiğin birinci yasasına uymayan bu şekilde bir sistemin emek harcaması olanaksızdır.) || ikinci tür devamlı hareket ya da devri daim makinesi, yalnızca tek bir ısı kaynağıyla temasta bulunarak devamlı mekanik enerji verebilen makine. (Termodinamiğin ikinci yasasına uymayan bu şekilde bir makine var olması imkansız.)


*Yerbil. Esnek, kopmamış bir şekil değişikliği için kullanılır.


* a. Küm. kur. Devamlı varsayımı, süreklinin kuvvetinin, N organik tamsayılardan derhal sonrasında geldiğini (arada bir başka kardinal sayı olmadığını) ifade eden Cantor varsayımı. (Bk. ansikl. böl.) || Devamlı nin kuvveti, kümeler kuramında, İR gerçek sayılar kümesinin enerjisini gösterir. (Bk. ansikl. böl.)


* be.

1. Aralıksız olarak, durmadan: Devamlı çalışıyor.

2. Alışılagelmiş halde, yinelenerek: işe devamlı geç geliyorsunuz.


*ANSİKL. Arif. Orandışı sayıların oransal sayılarla ifadesi devamlı kesir terimine yol açmıştır. Devamlı kesir sonlu ise, bu kesir son rn indirgenmişine eşit bir oransal sayının devamlı kesirlere açılımıdır. Devamlı kesir sonsuzsa, indirgenmişler dizisi bir orandışı sayıya yaklaşır ve devamlı kesir, bu orandışı sayının devamlı kesirlere bir açılımıdır; kesir bu orandışı sayıyı gösterir. Tersine, her gerçek sayı minimum bir tek devamlı kesirlere açılım kabul eder.


*Fels. Aristoteles'e bakılırsa “sürekli, bitişik cinsel içinde yer alır: iki şeyin birbirine bitişik olmasını elde eden sınırlar bir tek ve aynı şey oldukları ve sözcüğün de göster diği şeklinde bir birlik oluşturdukları süre, süreklilik vardır derim; oysa bu durum, sadece iki uç olduğu süre kenidini izah edebilir. Bu şekilde bir tarif süreklinin, birbirine değdiklerinde bir ve aynı şey olmak niteliği taşıyan şeylerde bulunduğunu ortaya koyar" (Physıka, 5, 3).


* Algıda varlığı sürüp giden şeyle değişen şeyi izah etmek için “sürekli" terimine gereksinim duyan Kant, şöyleki yazar: “Sürekli, dönemin deneysel tasarımının dayanağıdır ve bu dayanak dönemin her türlü belirlenimini olanaklı duruma getiren biricik temeldir. Süreklilik, genel olarak, zamanı, fenomenlerin her türlü varlığının, her türlü değişmenin ve her türlü zaman- daşlığın değişmez ve ayrılmaz bir koşulu olarak ortaya koyar. [ ] Demek ki, devamlı, tüm fenomenlerde nesnenin ta kendisidir, şu demek oluyor ki tözdür (phainomenon), fakat değişen ya da değişebilen her şey, bu tözün sadece iç biçimine ve bundan dolayı [...], belirlenimine bağlıdır" (Saltaklın eleştirisi [Kritik der Reinen Vernunft], 1, 2, 2).


*Küm. kur.

*Devamlı varsayımı. Bu varsayım K0 (sayılabilir kümelerin kardinali) ile süreklinin kuvveti içinde bir kuvveti olan küme bulunmadığını, şu demek oluyor ki süreklinin kuvvetinin Kt biçiminde yazılabildiğini ifade eden sanı. Hilbert 1900'de Paris kongresi'nde matematik toplumuna sunmuş olduğu büyük problemler içinde, bu varsayımı tanıtlamanın ya da yanlışlığını ortaya koymanın olanaklı olup olmadığının bilinmesi problemini de sıraladı. Bugün bir anlamda, probleme çözülmüş şeklinde bakılabilir; bu sonuca iki kişinin çalışmalarıyla varılmıştır; bunlardan ilki, devamlı varsayımı ile kümelerin ZF kuramıyla diğer belitlerinin tutarlılık'ını 1938'de gösteren Gödel, öbürü zorlama yönteminden yararlanarak (1963) bu varsayımın bağımsızlık'ını gösteren P Cohen'dir: devamlı varsayımı ya da bunun değillemesi, ZF kuramının diğer belitlerine eklendiğinde hiçbir çelişki ortaya çıkmamaktadır. Bununla beraber, Gö- del'in kendisi şeklinde “platoncu" eğilimde olan kimi matematikçiler, bu varsayım ister doğru ister yanlış olsun, ZF kuramında buna karar verilmemiş olunsa da, kümelerin ZF kuramının, tam tamına küme terimini izlemediğini sanmaktadırlar. Aslında, süreklinin kuvvetinin, N nin ;Tparçalar kümesinin gücüyle aynı olduğu kolayca gösterilebilir; herhangi sonsuz bir M kümesi için card M lt; card N lt; card T olan bir N kümesinin var olmadığını ifade eden sanıya bu yüzden, süreklinin genel (ya da genelleştirilmiş) varsayımı denir (kimi kez bu HGC biçiminde gösterilir).


• Süreklinin kuvveti. Gerçek sayılar kümesinin r ile gösterilen kardinali, hem de [0, 1] doğru parçasının ve gerçek İR2 uzayının da kardinalidir; Cantor, birim kenarlı bir karenin noktaları ile [0, 1] doğru parçasının noktaları içinde bir bijeksiyonu kurarak (kümeler kuramının ilk neticelerinden önde gelen) bu sonucu gösterdi (bu bijeksiyon gerçekte koordinatları (0. a,a2..., 0, b,b2...) olan noktaya, [0. 1] aralığının 0, a.. noktasını eşlik ettirmekten oluşur. Dedekind'e yazdığı meşhur bir mektupta, yeni kuramının kuvvetli çözümlemesine dikkat çekiyor ve sözkonusu olan sonucu şunu söyleyerek yorumluyor: “onu görüyorum, fakat ona inanmıyorum..."


*Mat. çözlm. ve Topol. Bir f fonksiyonunun bir x0 noktasında tanımı, topolojik metrik uzaylar içinde ya da daha yalın olarak alışılagelen metriğiyle donatılmış İR içinde bulunulduğuna bakılırsa değişik biçimler alabilir.


* Devamlı uygulama örnekleri.Değişmez ya da mahalli değişmez uygulamalar; E, in kesikli topolojiyle donatılmış olması durumunda E, den E2 içine her uygulama süreklidir.


* Malum devamlı uygulama örneklerinin sayısını artırmaya olarak veren özellikler, *t, x0 da devamlı ise, g de /(x0) da devamlı ise, bu durumda g ° t. x0 da süreklidir.

Fonksiyonlar içinde işlemlerin tanımlı olabildiği halde:

*x0 da devamlı olan fonksiyonların toplam ve çarpımı x0 da süreklidir;

*x0 da devamlı bir fonksiyonla bir skale- rin çarpımı x0 da süreklidir;

*x0 da devamlı bir vektörel fonksiyonla, x0 da devamlı bir skaler fonksiyonun çarpımı x0 da süreklidir,

*x0 da devamlı olan ve bu aşamada sıfır olmayan bir fonksiyonun tersi, x0 da süreklidir. (Bir bölümün sürekliliği bundan çıkar.)


* Ayırtedici özellikler:E2 nin bir kapalısının ters görüntüsü E, in bir kapalısıdır. Aynı halde E2 nin bir açığının ters görüntüsü E, in bir açığıdır. Bir açığın (ya da bir kapalının) devamlı bir uygulamayla elde edilmiş görüntüsü bir açık (ya da kapalı) olmak zorunda değildir.


* Başka özellik:Bir bağlantılının devamlı bir uygulamayla elde edilmiş görüntüsü gene bir bağlantılıdır. ( dolayısıyla HEİNE TEOREMİ.)


* Çok değişkenli fonksiyonların sürekliliği Değişkenlerinden her birine bakılırsa devamlı olan bir fonksiyon devamlı olmaz. Ger- x *y

çekten,(x, y)*(0, 0) için /lt;x, y) = x2 + y2

f(0, 0)=0 biçiminde tanımlanan fonksiyonun (0, 0) da x ile y ye bakılırsa sürekliliği belirgindir, fakat (0, 0) da devamlı değildir. (0, 0) merkezli her yuvar içinde fonksiyonun * kıymetini almış olduğu bir nokta vardır, 2 1 zira V(x,x)eR"3, /(x,x) = - dir.


*Pedol. ve Jeomorfol. Soğuk çöl topraklarında ya da liken ve cüce ağaçların bulunmuş olduğu tundra topraklarında yaşam oldukça sınırlıdır. Buralarda yüzeyden birkaç santimetre ya da desimetre derinliğe kadar meydana gelen ardışık donma ve çözülmeler toprağın dokusunu belirleyen başlıca etkendir: yüzeydeki çamurlu kütlede meydana gelen konveksiyon hareketleri, iri ve ince malzemelerin mekanik olarak elenmesine niçin olur; arktik bölgenin poligonal toprakları bu şekilde oluşur. Çözülme alanı genişlediğinde suyun tesiri ön plana çıkar ve çukur alanlarda turbalıklar yerleşir.
Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sürekli Nedir?
Sürekli Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/surekli-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/surekli-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content