Sürü Nedir?

Sürü isim 1 . Evcil hayvanlar topluluğu: "Karşıki yamaçların sırtında kısrak sürüleri çanlarını sallayarak otluyordu."- ...

Sürü

isim




1 . Evcil hayvanlar topluluğu:

"Karşıki yamaçların sırtında kısrak sürüleri çanlarını sallayarak otluyordu."- R. H. Karay.


2 . Bir insanoğlunun bakımı altındaki hayvanların tümü:

"Sözlerim acı diye kızım gücenme bana / Bak zayıf sürüsünü dolaştıran çobana"- F. N. Çamlıbel.


3 . Beraber yaşayan hayvan topluluğu.

4 .
mecaz Yönlendirilebilen insan topluluğu:

"Sokaklarda alay geçerken başka çocuklar da sürüye katılır, mektebe kadar giderler."- H. E. Adıvar.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • sürüden ayrılanı kurt kapar
  • sürüden ayrılmak
  • sürüsüne bolluk!
  • sürüyü güden kurdu görür
Birleşik Sözler

  • sürü sepet
  • sürü sürü
  • bir sürü












Vikipedi, özgür ansiklopedi

  • İnsanların bakımı altında yaşayan küçükbaş ya da büyükbaş hayvan grubu
  • Doğada beraber yaşayan kurt, çakal vb. yabani hayvan grubu
  • Beraber göç eden kuş, balık vb. grubu













(Zarf):Anlam: Bir çok

Örnek Metin: Kuşlar geçiyor, derken / Yükseklerden, sürü sürü, feryat feryat. (O. V. Kanık)



ANLAM:



Evcil hayvanlar topluluğu

Örnek: Karşıki yamaçların sırtında kısrak sürüleri çanlarını sallayarak otluyordu. R. H. Karay


Bir insanoğlunun bakımı altındaki hayvanların tümü.


Beraber yaşayan hayvan topluluğu.


Düzensiz insan topluluğu

Örnek: Sokaklarda alay geçerken başka çocuklar da sürüye katılır, mektebe kadar giderler. H. E. Adıvar


SüRü a

1 . Bir arada bulunan evcil hayvanlar topluluğu.

2. Bakımı ve nezarete bir ya da birden çok hiç kimseye verilmiş evcil hayvanların tümü: Bu sürüye tek çoban yetmez.

3. Bir arada yaşayan yabanıl hayvanlar topluluğu (bir tamlayanla): Kurt sürüsü. Bir kuş sürüsü.

4. Bireyselliği olmayan, edilgen davranışları açısından ele alınan insan topluluğu, yığın: Biz sürü değiliz, bilgili bir halkız.

5. Sürü sepet, birçok kimse ya da şey; hep beraber. || Sürü sürü, bir çok, sürüler halinde. || Sürüden ayrılmak, herkesten değişik bir tutum ve yol seyretmek. || Sürüsüne bolluk, bir şeyin çokluğunu vurgulamak için kullanılır. || Bir sürü, bir çok, yığınla: Bir sürü dostu var. Bir sürü sorunla uğraşmak.


*Ask. tar. Gsmanlılar'da, Yeniçeri ocağı için devşirilen hıristiyan evlatlarından yüzer ya da iki yüzer kişilik topluluklara verilen ad. (Bunlar, sürücü ve muhafızların nezaret ve denetimlerinde devşirdikleri yerlerden hükümet merkezine getirilirlerdi. Kaçmalarını ya da başkaları ile değiştirilmelerini önlemek amacıyla, devşirme lere sivri yeşil külah, kırmızı aba kumaştan kıyafet giydirilirdi.) || Sürü gelmek, sürülerin devlet merkezine yetişmesi anlamında Osmanlılar'da kullanılan deyim.


*Hayvc. Sevk sürüsü, beraber gezi ettirilen hayvanlar dizisi.


*Psikan. ilkel sürü, S. Freud tarafınca, bazı ruhsal gerçeklerin kalıcılığını izah etmek suretiyle öne sürülen mit. (Bk. ansikl. böl.)


*ANSİKL. Psikan. Freud tarafınca Totem ve Tabu'da (Totem und Tabu) [1912] öne sürülen ilkel sürü miti şudur: başlangıçta bir yaşlanmış adamın tüm hanımefendilere bir başına haiz olduğu bir sürü vardı. Genç erkekler başkaldırdılar ve yaşlı erkeği öldürdüler. Bu vakadan da duyulan pişmanlık ve kaygı, yaşlı adama baba ve genç erkeklere de oğul adının verilmesi sonucunu doğurdu. Babanın öldürülmesinden sonrasında oğullar, onun cesedini yediler ve bu yamyamca yiyecek, hemen sonra, yenilen kurbanın bir hayvan olduğu totem yemeğinde sürüp gitti. Bu kurgu, dinlerin ve daha genel olarak kültürün, babayı öldürme vakasının bastırılmasından landığını ileri sürme olanağı sağlar. Ek olarak her öznede, babayı öldürmeyi ve buna ilişkin bastırımı tekrardan ortaya çıkaran Oidipus kompleksinin dayandığı bir kuramın ortaya konması olanağını da verir. Lacan'ın fallus ve baba eğretilemesi düşüncesi de buna bağlıdır.


Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sürü Nedir?
Sürü Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/suru-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/suru-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content