Takoz Nedir?

Takoz isim Rumca 1 . Bir eşyanın altına kıpırdamadan dik durması için yerleştirilen ağaç kama, kıskı. 2 . Bir taşıtın kaymamas...

Takoz

isim Rumca





1 . Bir eşyanın altına kıpırdamadan dik durması için yerleştirilen ağaç kama, kıskı.

2 .
Bir taşıtın kaymaması, kımıldamaması için tekerlekleri altına yerleştirilen tahta, plastik vb. engel.


3 .
Çivi çakmak için duvarın içine yerleştirilen ağaç parçası.


4 .
Kızaktaki geminin, üstünde oturduğu ağaçlardan her biri.


5 .
Lakerda yapılmak için kesilmiş torik balığı parçası.


6 .
(argo) Kaba saba insan.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • takoz koymak
Birleşik Sözler

  • yastık takoz
  • çıkış takozu











TAKOZ a. (yun. takos. küçük tahta parçasından). Bir eşyanın altına kıpırdamaması, dik durması vb. bir amaçla yerleştirilen ağaç kama.


*Al, tak. Takoz keskisi, duvarcılıkta, tamponların ve pimlerin takıldığı deliklen açmaya yarayan, ucu sivriltilmiş çelik çubuk.





*Arabac. At arabalarında makasla bağlama arasına konulan tahta parçası


*Ask. denize. Yara takozu, savaş gemilerinde, gemi bordasında açılan delikleri geçici olarak tıkamada kullanılan, değişik çaplarda, kesik koni biçiminde yapılmış ağaç takoz.

Dağc. Dik kayalık bir bölgede kullanılan çelik ya da özel alaşımdan yapılmış avadanlık. (Sikke görevini gören takoz bir kaya çatlağına yerleştirilir ve gerilme etkisiyle sıkışır. Gerektiği gibi yerleştirildiğinde etkin bir güvenlik sağlar ve sikkenin tersine kayaya zarar vermez.)


*Denize. Kızaktaki bir geminin oturtulduğu ağaçlardan her biri. || Gönye takozu, eski gemilerde, dümenin dalgaların etkisiyle yukarı kalkarak iğneciklerden kurtul- maması için üst iğneciğin üzerine vurulan ağaç takoz.


*Dy. Ray tabanı ile cebire arasına sıkıştırılan ve ray contasına daha iyi bir bükülmezlik sağlayan küçük çelik lama. j| Ağaç takoz, raydan çıkmış demiryolu taşıtlarını tekrar raylar üzerine yerleştirmeye yarayan, farklı boyutlarda ağaç parçası. || Durdurma takozu, bir demiryolu taşıtının hareket etmesini önleyen düzenek. || Kayma takozu, tekerleklerin yuvarlanma kuvvetinin etkisiyle rayların yer değiştirmesini önlemek için kullanılan takoz.


*El sant. Halıcılıkta kullanılan dikey tezgâhlarda, leventin (bazı) dönmesini engelleyen ve kol demirine destek sağlayan ağaç parça.


*inş. Bir duvara çivi çakmak ya da vida sokmak için kullanılan, çoğunlukla ahşap dubel.


*Kuyumc. Hadde makinesinde küçültülmüş altın ya da gümüş külçesi.


*Mak. san. Bir mekanizmada durdurma dayanağı. |( Bir gövde üzerine tespit edilen ve hareketli bir öğenin kursunu ya da oynama miktarını sınırlamaya yarayan çıkıntılı küçük parça. || Takoz koymak, hareketli bir parçayı tespit etmek ya da hareket yolu üzerine bir takoz yerleştirmek.


*Marangl. Bir başka parçayı (raf, çekmece, lata vb.) desteklemeye, sabitleştirmeye, sıkıştırmaya yarayan, küçük kesitli ağaç parçası.


*Matbaac. Baskı makinesinin tezgâhından daha küçük bir tipografi kalıbının şasisini yerinde tutmak için kullanılan çelik ya da döküm parça. || Baskı makinelerinde, kâğıdın asansörden alınıp baskı tezgâhı üzerinden düzenli bir biçimde baskı presine aktarılmasını sağlayan öğelerden her biri. (Cephe takozları ve yan takozları olmak üzere iki grup takoz vardır; yan takozlar, hareketli olmaları ve itmeleri ya da çekmeleri durumunda, düzeltici takozlar adını alırlar.)


*Metalürj. Dökme demirden, pirinçten, bronzdan ya da alüminyum alaşımından hazırlanan, tornada küçük ya da orta boyutlu parçaların yapımında hammadde olarak kullanılan silindir kesitli parça.


*Müz. Telli ve saplı bir çalgının içindeki yanlıkları bir arada tutmaya yarayan büyük tahta parçası. (Sap düzeyinde ve çalgı ayağında birer takoz vardır.) || Keman teknesinde, C biçimindeki oyuntuları içerden destekleyen küçük tahta parçası.


*Nalbantl. - TOR

*Saatç. Çalar masa ve duvar saatlerinin vuruşlarını sınırlandırmak için, bir eksen etrafında dönen ve bir tırnak yardımıyla zil çarkına dayanan dişli parça.


*Sil. Muyluların bulunuşuna kadar, XVI. yy.'a dek kullanılmış, kamanın arkasından geçirilerek kundağa dayanan ve topların geri tepmesini durduran sistem. || Tekerlek takozu, bir topun geri tepmesini azaltmak için tekerleklerin altına yerleştirilen ağaç parça.


*Taşoc. Kama takozu, eğik bir düzlemle sınırlanan bir silindir parçasından ouşan alet. (Silindir iki kama takozu ve bir kamadan oluşur. Büyük ve çatlaksız bloklar elde etmek için, kayada açılmış deliklere iki kama takozu yerleştirilir ve kama bunların arasına sokularak üzerine vurulur.)


*Teknol. Bir eşyanın altına ya da yanına, buna düşey ya da belirli bir konum vermek için yerleştirilen parça. || Tespit edilmek istenen bir nesneyi, bir desteği, bir mobilya parçasınıyi geçici olarak yerinde tutmaya yarayan küçük tahta kama.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Takoz Nedir?
Takoz Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/takoz-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/takoz-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content