Tanzimat Sonrasında Türk Edebiyatında Şiir Biçimleri ve Türleri

1. SERBEST MÜSTEZAT Divan şiirinde “müstezat” olarak malum nazım şeklini Tevfik Fikret şu değişimleri yaparak edebiyatımıza özgür müstezat ...

1. SERBEST MÜSTEZAT



Divan şiirinde “müstezat” olarak malum nazım şeklini Tevfik Fikret şu değişimleri yaparak edebiyatımıza özgür müstezat olarak tanıtmıştır.



a. Her türlü aruz ölçüsü ve hece ölçüsü kullanılmıştır.



b. Uyak düzeni özgür bırakılmıştır.



c. Uzun ve kısa dizelerin sıralanışlarındaki seviye serbestleştirilmiştir.



d. Parça güzelliğine değildir, tüm güzelliğine (mevzu bütünlüğüne) ehemmiyet verilmiştir.



e. Dizeler içinde noktalama işaretleri kullanılarak şiir düzyazıya yaklaştırılmıştır.



2. MENSUR ŞİİR



Mensur şiirde, his ve imgeler şiir inceliği ile anlatılır. Fakat ölçü ve uyak esas alınmaz. Söz konusu yazılarda iç ahenge ehemmiyet verilir. Tümcelerde dil kuralları aranmaz. Daha çok Ser-vet-i Fünucular kullanmış, denemeden öteye gidilemediği için zaman içinde bırakılmıştır.



3. SONE



Avrupa edebiyatında klasik bir nazım şeklidir. İki tane dörder dizelik, iki tane de üçer dizelik bentlerden meydana gelmiştir. Fransız ve İtalyan Sonesi olmak suretiyle iki şekli vardır.



Sone’yi edebiyatımızda en fazlaca Servet-i Fü-nun şairlerinden Tevfik Fikret denemiştir.



4. TERZA-RİMA



İtalyan edebiyatı şiir biçimidir. Dante’nin ünlü eseri “Divina Commedia” bu nazım şekli ile yazılmıştır. Örüşük üçlü de denilir. Üçer dizeli bentlerden oluşur. Uzunluğu sınırsızdır. Sone ve terza-rima haricinde, edebiyatımıza Garptan girmiş nazım şekilleri de şunlardır. Ba-lat, Rendo, Romans, Triyole



 1. Lirik Şiir: Eski Yunan edebiyatında bilhassa sevgi şiirleri Lir, denen bir çalgı eşliğinde söylendiği için his coşkunluğu ağır basan şiir türüdür. Yalnız şahsi duyguları değildir,

millî ve dinî duyguları da içeren şiirlere lirik şiir denir.



2. Didaktik Şiir: His ve heyecanların anlatımından çok bir şey öğretmek amacıyla yazılan şiirlere denir. Mevzusu bilgelik ve öğüttür. “Fabl”ler ve her türlü eğitici ve öğretici eserler bu türe girer.



3. Epik Şiir: Cenk, yiğitlik, yurt sevgisi, inanç ve insanlık temalarını işleyen şiirlere epik şiir denir. Türk askerinin eşi olmayan yiğitliğini dile getiren “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiir bu türün en güzel örneğidir.



4. Pastoral Şiir: Kır, çoban yaşamı, çıplak doğa güzelliklerini tanıtıp sevdirmek için yazılmış şiirlere verilen addır. Avrupada direkt doğa manzaralarını anlatanlarına İdil. Karşılıklı konuşma tarzında yazılanlara Eglog denir.



5. Satirik Şiir: Bir kimsenin ya da bir toplumun noksan taraflarını ele ile birlikte bunların beğenilmeyen taraflarını üzüntü, alaycı bir üslupla gösteren şiirlerin adıdır.



NOT: Manzum tiyatro eselerindeki şiirlere de trajik şiir denir. N.Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan’ın eserlerinde önrekleri vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tanzimat Sonrasında Türk Edebiyatında Şiir Biçimleri ve Türleri
Tanzimat Sonrasında Türk Edebiyatında Şiir Biçimleri ve Türleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tanzimat-sonrasnda-turk-edebiyatnda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tanzimat-sonrasnda-turk-edebiyatnda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content