Tapu Nedir?

tapu isim, hukuk 1 . Bir taşınmazın üstündeki mülkiyet hakkını gösteren belge. 2 . Tapu işlerinin yürütüldüğü kuruluş. Birleşik ...


tapu
isim, hukuk





1 .Bir taşınmazın üstündeki mülkiyet hakkını gösteren belge.

2 .Tapu işlerinin yürütüldüğü kuruluş.

Birleşik Sözler
  • tapu kütüğü
  • tapu memuru
  • tapu sicili








TAPU a.

1. Taşınmaz mallar üzerindeki mülkiyet hakkını kanıtlamak üzere, tapu sicil memurluğunca mal sahiplerine verilen belge, senet.

2. Tapu sicili, taşınmaz mallar üzerindeki ayni hakların hukuki durumlarını göstermek üzere devletçe tutulan resmi sicil. (Bk. ansikl. böl.)





*isi. huk. Miri araziden yararlanan kimsenin, bu toprağın çıplak mülkiyetine sahip olan devlete tasarruf hakkı karşılığı olarak ödediği peşin para. || Tapu senedi ya da senedi hakani, miri arazi üzerinde tasarruf hakkı olan kişiye verilen ve bu hakkı gösteren resmi belge. || Tapuyı misil, tarafsız bilirkişilerin saptadıkları tapu bedeli. || Tapuyı misil ile intikal, miri arazide tasarruf hakkı olan kimsenin ölümü halinde tapuyı misil karşılığında, arazinin halefiyet yoluyla mirasçıya geçmesi.


*ÂNSİKL. Tapu sicilleri taşınmazlar üzerindeki ayni hakların durumunu göstermek amacıyla açıklık sistemine göre devletin sorumluluğu altında tutulur. Bir ayni hakkın doğması, kazanılması, değiştirilmesi ve silinmesi için tapu siciline kaydedilmesi gerekir. Tapu sicilleri herkese açıktır; ilgisi olduğunu kanıtlayan herkes tapu sicilini görebilir (Türk med. k. md. 928). Tapu sicilinin açıklığı kuralı sonucu olarak hiç kimse tapu siciline kayıtlı olan bir durumu bilmediğini ileri süremez. Tapu sicilleri tapu muhafız ve memurları tarafından tutulur. Tapu sicillerinin yanlış tutulmasından doğan zararlardan devlet sorumludur (Türk med. k. md. 917). Tapu sicil muhafızı ya da memurunun kusuru aranmaksızın verilen zararı devlet tazmin etmekle yükümlüdür. Tapu sicilinin hukuka aykırı bir biçimde tutulmasından zarar gören kişi, devlete karşı tazminat davası açabilir. Tapu sicilleri asli siciller ve yardımcı siciller olmak üzere ikiye ayrılır. Asli siciller tapu kütüğü, kat mülkiyeti kütüğü, yevmiye defteri ve tamamlayıcı belgelerden oluşur. Tapu kütüğü; taşınmazlar üzerinde bulunan ayni haklar ve bunların sahiplerini gösteren ana defterdir. Her mahalle için ayrı bir kütük tutulur. Kütükte her taşınmaza bir sayfa ayrılır Kat mülkiyeti kütüğü kat mülkiyetine çevrilmiş taşınmazların durumlarını gösterir (Kat mülkiyeti k. md. 11). Yevmiye defteri tapuya tescil, değiştirme ya da silme ile ilgili istemlerin sırayla kaydedildiği defterdir. Tapu kütüğüne yapılan kaydın hüküm ve sonuçları yevmiye defterindeki tarihten başlar (Türk med. k. md. 930), tamamlayıcı belgeler, taşınmazın planıyla, kütükteki kayıtlara esas olan resmi senetler, mahkeme kararları, satış sözleşmeleri, veraset ilamları vb. belgelerdir. Yardımcı (fer'i) siciller şunlardır: mal sahipleri sicili; alacaklılar sicili; hacizler sicili; tashihler sicili; muhaberat sicili ve vekâletten azil sicili.

Tapu kadastro meslek yüksekokulu, Ankara'da Gazi üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi'ne bağlı, önlisans düzeyinde iki yıllık eğitim veren yüksekokul. 4 kasım 1979'da eğitim-öğretime açıldı. Kuruluşunda Başbakanlık tapu ve kadastro genel müdürlüğü'ne bağlı olarak etkinlik gösteren okul, 1982'de Gazi üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi 'ne bağlandı. Okul, tapu, tapulama ve kadastro alanlarına uygulayıcı eleman yetiştirir.

Tapu ve kadastro genel müdürlüğü, taşınmaz mallara ilişkin sözleşmelerle her türlü tescil, kadastro ve tapulama işlerini yapmak, tapu sicilleriyle kadastro ve topografya haritalarını düzelemek amacıyla kurulmuş genel müdürlük. Genel müdürlüğün Cumhuriyet döneminden sonraki kuruluş tarihi, 1936'dır. Bugünkü statüsü 1984 yılında, 26 eylül 1984 tarih ve 3045 sayılı yasa'yla, yeniden düzenlenmiştir.

Genel müdürlüğün ana hizmet birimleri şunlardır:

1. Tasarruf işlemleri dairesi başkanlığı;

2. Fen dairesi başkanlığı;

3. Tapu dairesi başkanlığı;

4. Kadastro dairesi başkanlığı;

5. Fotogrametri ve geodezi dairesi başkanlığı;

6. Tapu arşiv dairesi başkanlığı;

7. Yabancı işler dairesi başkanlığı.

Tapu ve kadastro genel müdürlüğü Başbakanlık'a bağlıdır.
Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tapu Nedir?
Tapu Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tapu-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tapu-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content