Tarife Nedir?

TARİFE a. (ar. ta'rif ten ta'rife, tahrife). 1. ürünlerin ya da hizmetlerin fiyatını gösteren çizelge. 2. Taşıtların gidiş v...

TARİFE a. (ar. ta'rif ten ta'rife, tahrife).

1. ürünlerin ya da hizmetlerin fiyatını gösteren çizelge.

2. Taşıtların gidiş ve geliş saatlerini gösteren çizelge: istasyondaki tren tarifesine göz atmak. Vapur şirketleri yaz tarifesi uygulamaya başladılar.




3. Bir gösteri salonuna girmeye, bir kamu taşıt aracına binmeye hak kazandıran bedel, fiyat: Sinemalar halk günlerinde farklı bir tarife uyguluyorlar. Taksi tarifeleri artırıldı.

4. Belirli malzemelerle bir yemeğin yapılışının ayrıntılı betimlemesi; tarif- name: Yemek tarifesi.

5. Bir ürünün, bir ilacın, bir aracın nasıl kullanılacağını açıklayan kısa yazı; tanıtmalık, prospektüs, tarifname: ilacı tarifeye göre atmak gerekir. Tarifeye bakmadan makineyi çalıştırmayalım.


*San. Birterimli tarife, tek bir tarife öğesi taşıyan tarife. || Genel kullanım tarifesi, elektrik enerjisinden yapılabilen kullanımlara bağlı her tür ayrımın dışında kalan tarife. || İkiterimli tarife, iki tarife öğesinin birbirine bağlı olarak tahsilini öngören tarife. || Karma tarife, belli kullanımlar dışında kalan birçok kullanım için hazırlanmış tarife. || Özel kullanım tarifesi, elektrik enerjisinin belirli bir kullanımı için düzenlenmiş tarife (aydınlatma tarifesi, mutfak tarifesi, devindirici kuvvet tarifesi vb.) || Saatlik tarife, mevsimlik tarife, enerji arz anıyla (saat, gün, mevsim) değişen fiyatlar taşıyan tarife.


*Verg. huk. Mal ya da hizmet fiyatlarını, vergi, harç ve resimlerin miktarını gösteren cetvel. || Gümrük tarifesi, vergiye tabi ürün ve metaların (hammadeler, yarı işlenmiş maddeler ve işlenmiş maddeler) ve gümrük vergilerinin (bu vergiler, dışalımcı devletle yapılmış bir anlaşma varsa akdi tarife'ye göre [bu tarife kanuni tarifelerden daha düşük oranlardan oluşur]; böyle bir anlaşma yoksa kanuni tarife'ye göre alınır) listesi. (Bk. ansikl. böl.) || Ortak dış tarife, 1986 temmuzunda kurulmuş olan gümrük birliğine üye Ortak pazar ülkelerince üçüncü ülkeler çıkışlı mallara uy1 gulanan gümrük tarifesi. || Vergi tarifesi, vergi tutarını belirlemek için, vergiye tabi maddelerin değeri hakkında yapılan işlemleri düzenleyen kuralların tümü. (Burada esas olarak vergi oranlarının belirlenmesi sözkonusudur; ama, bunun yanı sıra çeşitli indirimler, vergiye tabi şeyin dilimlere ayrılması ya da çeşitli zamlar söz konusu olabilir.)


*ANSİKL. Verg. huk. Gümrük tarifesi, ya mali (Hazine'ye gelir sağlaması) ya koruyucu (yabancı rekabete karşı mücadele) ya da yasaklayıcı (çok yüksek tarifelerle yabancı malların girişinin fiilen olanaksız duruma getirilmesi) nitelikte olur. İlke olarak gümrük tarifeleri yasayla belirlenir. Bununla birlikte, Türkiye'de Gümrük giriş tarife cetveli Maliye ve gümrük bakanlığı' nın, ilgili öteki bakanlık ve kuruluşların görüşlerini alarak önereceği kararnamelerle gerekli değiştirmeleri yapmaya ve bu değişikliklerin uygulanmasına ilişkin kuralları saptamaya Bakanlar kurulu yetkilidir.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tarife Nedir?
Tarife Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tarife-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tarife-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content