Taş Plaklarda Karagöz ve Karagöz Musikisi

İstanbul’da ilk ticari plak kayıtları 1902’de yayımlanmıştır. Taş plaklara seslerini ilk veren sanatçılar Kantocu Peruz ve Şamram hanımlar, ...

İstanbul’da ilk ticari plak kayıtları 1902’de yayımlanmıştır. Taş plaklara seslerini ilk veren sanatçılar Kantocu Peruz ve Şamram hanımlar, Hafız Sami, Sevgi, Yaşar efendiler, Tanburi Cemil Bey, bir de meddahlarla Karagöz sanatçılarıdır. Meddah Sururi, Meddah Aşkî, Ozan Ömer Efendi ve Kâtip Salih bu sanatta devrin dört büyük adıdır, ilk ikisi daha çok, ünlendikleri meddahlık faaliyetinde plaklar doldurmuşlardır. Sururi’nin bir tek bir tane Karagöz plağı vardır; Aşki’nin ise bu türde asla plağı yoktur. Yayımlanmış Karagöz plaklarının sayısı 30 dolayındadır.


Bu plaklar doldurulurken güncel vakalarla ilgili hikâyelerin 78 devirli plakların ortalama 3 dakikayla sınırı olan süresine sığdırılabilmesi için, kullanılan metinler değiştirilerek ya da kısaltılarak plaklara bir hareketlilik getirilmeye çalışılmıştır. Seyirlik bir sanatı bir tek ses kayıtlarıyla canlandırabilme gayesi güden bu değişikliklerde musikiden vazgeçilmemiş, tersine, Karagöz oyunlarının temel dayanaklarından birisi olan musiki sanatından alabildiğine yararlanılmıştır.


karagözMusiki bilgisi ve kabiliyeti söylediği şarkılardan kolayca anlaşılan Ozan Ömer Efendinin musikisiz plağı yok gibidir. Kâtip Salih de “Karagöz’ün Arap Halayık’a Ninni Söyletmesi”, “Karagöz’ün Köylü Kantosu”, “Karagöz’ün Musiki Muharevesi” benzer biçimde mevzusu musiki olan plaklar doldurarak musikinin Karagöz oyunundaki olmazsa olmaz yerini plaklarıyla belgelemiştir.


Ozan Ömer Efendi’nin “Karagöz’ün Ozan Muhaveresi” adlı plağında da Hacivat daha pek çok oyunda olduğu benzer biçimde, “On kere demedim mi sana, sevme dokuz yâr” mısrasıyla başlamış olan şarkıyı söyleyerek Karagöz’ ün yanına gelir. “Karagöz’ün Acem’le Muhaveresi” adlı plakta Acemin okumuş olduğu şarkı güftenin anlaşılmaması yüzünden uydurma bir Acem havası olduğu izlenimini uyandırır. Gene Ömer Efendi’nin “Karagöz’ün Karısıyla Muhaveresi’nde, Karagöz’ ün karısı, uyumak bilmeyen oğluna tef eşliğinde ninni söyler. Kâtip Salih’in Orfeon Record şirketi için doldurmuş olduğu “Karagöz’ün Halayık’a Ninni Söyletmesi” de benzer bir ritimdedir. Ozan Ömer Efendi’nin musiki kabiliyetini gösterdiği plaklardan biride “Karagöz’ün isim Muhaveresidir. Bu plakta Hacivat o günlerin sevilen okuyucusu Hafız Sami üslubuyla şarkı söyler.


Karagöz oyunlarında, bu oyunlar için hususi olarak bestelenmiş şarkıların yanı sıra klasik Türk musikisinin seçkin örnekleri, mesela Abdülkadir Meragiye mal edilen bir takım eserlerle, Ebubekir ve Nikoğos ağaların beste ve şarkıları da okunmuştur. Sindirim Körmükçü’nün Edison Bell etiketiyle, büyük olasılıkla hususi bir baskıyla piyasaya sürülen “Karagöz’ün Karısını Tahkikatı” ismi plakta da Tab’î Mustafa Efendi’nin “Gül yüzlülerin şevkine gel nûş edelim” diye başlamış olan bayati yürük semaisi Hacivat’a her nedense “Gül yüzlülerin aşkını nûş edelim” diye okutulur.


Sindirim Körmükçü’nün gerek seçtiği tipler, gerekse işlediği mevzular, onun Şak Ömer’ den geniş seviyede etkilendiği izlenimini uyandırır. Ömer Efendi’nin “Tünel Sancıları” mevzusu Körmükçü’de “Uzun Çarşı Esnafı”; “Acem’le Muhavere”de “Karagöz’ün Paris Seyahati” olur.


Körmükçü de minimum Ömer Efendi kadar musikide yetenekli bulunduğunu, derhal her plağında musikiye yer vererek gösterir. Meddah Hasan Tanınmış ise “Hıdrellez Âlemi” adlı plağında musikiyi hikâyenin ayrılmaz bir parçası olarak kullanır. Bu plakta Kâğıthane’deki eğlence Zurnacı Sabahattin’in taksimi ile başlar, sonundaki oyun havası Kanlıcalı Nasibin Mehmet Yürünün de yer almış olduğu saz takımınca çalınır. Meddah Hasan plakta bu sanatçdarı yeri geldikçe övünçle dinleyicilerine tanıtır.


Cemal ÜNLÜ


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Taş Plaklarda Karagöz ve Karagöz Musikisi
Taş Plaklarda Karagöz ve Karagöz Musikisi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/karagC3B6z2.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tas-plaklarda-karagoz-ve-karagoz.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tas-plaklarda-karagoz-ve-karagoz.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content