Tat alma nasıl gerçekleşir? Tat duyusu İnsanda tat duyusunu alan organ dildir. Dili örten epitel dokuda tat alma cisimcikleri bul...
Tat alma nasıl gerçekleşir?
Tat duyusu
Tat duyusunun alınması için, dilin üzerine çok hususi yapıda alıcı (receptör) sinir uçları yerleştirilmiştir. Tomurcuklar şeklinde çıkıntılar yapan bu alıcıların değişik tipleri dilin farklı bölgelerine hikmetli şekilde yerleştirilmiştir. Tatlı maddeleri hissedecek potansiyele sahip alıcılar, dilin yan kenarlarına ve ön kısmına, tuzluluğu hissedecek olanlar orta kısmına, ekşi ve acı maddelere hassas alıcılar da, arka kısmına yerleştirilmiştir.
Tat tomurcuklarının yüksekliği 30-70 µm, çapları ise 25-40 µm arasında değişir. Bir tomurcukta sayıları 10-50 arasında değişen alıcı hücreler yer alır. Ağza alınan enva-i çeşit maddenin kimyevî hususiyetleri yanında, sıcak-soğuk gibi tesirleriyle ortaya çıkan tahriş ediciliği sebebiyle harap olup ölen alıcı hücreler, yaklaşık on gün içinde yenilenir. İhtiyarların; "Hiç ağzımın tadı yok!" veya "Yediklerimin tadını alamıyorum!" gibi zaman zaman yaptıkları şikâyetlerin temel sebebi, dildeki tat tomurcuklarının sayısının yaşlandıkça azalmasıdır. Genç bir insanın dilinde 9.000 kadar tat tomurcuğu bulunurken, yaşlı birinde bu sayı 4.000 kadardır.
DEVAMI
Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?
Koku alma nasıl gerçekleşir?
Koku alma ve tat alma merkezleri beyinde aynı yerde mi değerlendirilir?
Dilimizin üzerinde bulunan tat alma cisimcikleri vardır. Dilimizin üzerinin pütürlü olmasının nedeni budur. Bu cisimciklerin içinde yer alan tat alma hücreleri ve tat alma sinirleri sayesinde tat alabiliyoruz. Ağzımıza aldığımız yiyeceğin tükürükte çözünmesi ile oluşan tat maddeleri bu sinirler yardımı ile beyine; oradan da beyindeki tat alma merkezine iletilir. Bu şekilde yiyeceklerin tadını alırız.
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Tat duyusu
Tat duyusunun alınması için, dilin üzerine çok hususi yapıda alıcı (receptör) sinir uçları yerleştirilmiştir. Tomurcuklar şeklinde çıkıntılar yapan bu alıcıların değişik tipleri dilin farklı bölgelerine hikmetli şekilde yerleştirilmiştir. Tatlı maddeleri hissedecek potansiyele sahip alıcılar, dilin yan kenarlarına ve ön kısmına, tuzluluğu hissedecek olanlar orta kısmına, ekşi ve acı maddelere hassas alıcılar da, arka kısmına yerleştirilmiştir.
Tat tomurcuklarının yüksekliği 30-70 µm, çapları ise 25-40 µm arasında değişir. Bir tomurcukta sayıları 10-50 arasında değişen alıcı hücreler yer alır. Ağza alınan enva-i çeşit maddenin kimyevî hususiyetleri yanında, sıcak-soğuk gibi tesirleriyle ortaya çıkan tahriş ediciliği sebebiyle harap olup ölen alıcı hücreler, yaklaşık on gün içinde yenilenir. İhtiyarların; "Hiç ağzımın tadı yok!" veya "Yediklerimin tadını alamıyorum!" gibi zaman zaman yaptıkları şikâyetlerin temel sebebi, dildeki tat tomurcuklarının sayısının yaşlandıkça azalmasıdır. Genç bir insanın dilinde 9.000 kadar tat tomurcuğu bulunurken, yaşlı birinde bu sayı 4.000 kadardır.
DEVAMI
Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?
Koku alma nasıl gerçekleşir?
Koku alma ve tat alma merkezleri beyinde aynı yerde mi değerlendirilir?
YORUMLAR