Tatlı Nedir?

TATLI sıf. 1. Şeker tadında olan, şeker içeren bir şey için kullanılır: iyi bir kavun tatlı olmalıdır. 2. Ekşiye, acıya, biberliye k...

TATLI sıf.

1. Şeker tadında olan, şeker içeren bir şey için kullanılır: iyi bir kavun tatlı olmalıdır.

2. Ekşiye, acıya, biberliye karşıt olarak, ağızda hoş bir tat bırakan şey için kullanılır: Tatlı biber. Tatlı su.




3. Fazla şiddetli, keskin ya da belirgin hiçbir yanı olmayan bir şey için kullanılır:. Tatlı bir eğim.

4. insanı rahatlatanı insana hoşnutluk veren bir şey için kullanılır: Seninle birlikte olmak ne tatlı. Tatlı rüyalar.

5. Sevecen, uysal, yumuşak bir kimse için kullanılır: Ne tatlı bir baban var.

6. Cana yakın, sevimli, şirin bir kimse için kullanılır: Bu ne tatlı bebek.

7. Yumuşaklığı, sevecenliği çağrıştıran bir şey için kullanılır: Tatlı bakışlar.

8. Tatlı bela, sevildiği için verdiği sıkıntılara katlanılan kimse. || Tatlı dil, incitici olmayan, gönül alıcı söz: Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır (atasözü). || Tatlı dil güler yüz, se^gi ve sevecenlik taşıyan konuşma ve davranış. || Tatlı dilli, tatlı sözlü, kandırıcı, etkileyici, çekici biçimde konuşan kimse için kullanılır. || Tatlı kaçık, gönlünün istediğini yapan, her zaman mantıklı davranmayan, eğlenceli bir kimse için kullanılır. || Tatlı sert, kırıcı, incitici olmamakla birlikte okşayıcı, yumuşak olmayan söz ya da davranış için kullanılır. || Tatlı su, acı su'ya karşıt olarak içilebilir nitelikteki su; tuzlu su'ya karşıt olarak, tuzlu olmayan su. || Tatlı su frengi, batılılık taslayan, doğulu olduğu halde av(Bpalı gibi görünmeye çalışan hıristiyan. fl Bir işi tatlı yerinde bırakmak, kesmek, bir işi kötü, zevksiz bir duruma sokmadan sona erdirmek.


*Bine. Tatlı damak, ağızlığının ortası yay biçiminde olan gem.


*Ekmekç. Tatlı maya, ekmek hamuruna katılan saf alkol mayası. (Hamura göre belli bir oranda tartılıp ılık suda ezilir, un ve suyla karıştırılıp yoğurulur. 23-32 °C'ta bir saat bekletildikten sonra kabarıfıaya başlar. Türkiye'de az kullanılan bir maya türüdür)


*Psik. Tatlı ilaç, ferahlık duygusu uyandırdığı halde bedeni bağımlılık yaratmayan ve gittikçe doz artırmayı gerektirmeksizin yeme isteği veren doğal ya da sentetik, psikotrop ilaç.


*Şarapç. Tatlı şarap, bir miktar şeker içeren şaraba denir.


* be.

1. Yumuşak, hoşa gidecek biçimde: Bu parçayı ne tatlı söylüyor. Bu çocuk çok tatlı bakıyor.

2. Tatlı tatlı, zevkli, güzel, hoşa gidecek:' Tatlı tatlı anlatır, hepimizi etkilerdi. || Tatlı tatlı söyler, acı acı sokar, konuşması güzel, etkileyici, gönül alıcı olan ama kötülük düşünüp kötülük yapan kimselerin bu tutumu için söylenir.


* a.

1. Şekerle ya da şekerli şeylerle yapılan yiyeceklere verilen genel ad: Bu çok özel bir tatlıdır.

2. (Bir işi) tatlıya bağlamak, üzerinde anlaşılmayan bir sorunu iki tarafı da memnun edecek bir çözüme kavuşturmak: Sonunda iş tatlıya bağlandı.


*ANSİKL Tatlılar, ana malzemelerine göre; hamur tatlıları, sütlü tatlılar ve meyve tatlıları olmak üzere başlıca üç gruba ayrılırlar. Hamur tatlıları un, şeker ve yağdan yapılması, bazen arasına ceviz, badem ya da kaymak vb. konulması ve şerbetli olması nedeniyle ağır tatlılar grubuna girer. Baklava, kadayıf, revani, türk mutfağının önde gelen hamur tatlılarıdır. Keşkül, tavukgöğsü, muhallebi, kazandibi vb. sütlü tatlılar hafif tatlılar olarak nitelenir. Ana malzemesi süt ve şeker olan bu tatlılarda kullanılan nişasta, yumurta, pirinç, fıstık vb başlıca yan malzemelerdir. Kompostolar, hoşaflar, meyve salataları ve çiğ meyve tatlıları (kremalı çilek vb.), meyveli tatlıların başlıcalarıdır. Genellikle krema, kaymak vb. ile birlikte yenir.


Kaynak: Büyük Larousse







  • Konuşmada tatlı dilin önemi nedir?


  • ''Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır'' atasözünün hikayesi nedir?


  • Tatlı Su Hayvanları




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tatlı Nedir?
Tatlı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tatl-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tatl-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content