TATSAL sıf. Tat ile ilgili. *Antropol. Tatsal duyarlık, çözelti halinde alınan, gitgide artan yoğunluktaki bazı maddelerin acı tadı...
TATSAL sıf. Tat ile ilgili.
*Antropol. Tatsal duyarlık, çözelti halinde alınan, gitgide artan yoğunluktaki bazı maddelerin acı tadını algılama eşiklerinin kademeli toplamı.
*ANSİKL. Antropol. Tatsal duyarlık. Tatsal duyarlığı saptamak için öteden beri kullanılan madde feniltiyorkarbamittir (P. T. C.). Algı eşiği bireyden bireye değişir; çoğunluk "tat alanlar" ve “tat almayanlar†diye gruplandırılabilir ve eşiklerin bütün nüfus içindeki dağılımı alt gruplara pek az yer veren bu iki büyük nitelik çevresinde toplanır. Çeşitliliği iki alelli genetik bir löküsün belirlediği sanılmaktadır; "tat alan" özelliğini başat alel sağlar; tat almayan bireylerse çekinik alel bakımından homozigottur. Bu alellerin sıklığı insan toplulukları arasında büyük ölçüde değişir. Yiyeceklerde iyot bulunmaması ya da guatr yapıcı acı maddeler bulunması nedeniyle acı tat almayanlarda, beslenmeye bağlı guatr tehlikesinin yüksek olduğu söylenebilir.
*Antropol. Tatsal duyarlık, çözelti halinde alınan, gitgide artan yoğunluktaki bazı maddelerin acı tadını algılama eşiklerinin kademeli toplamı.
*ANSİKL. Antropol. Tatsal duyarlık. Tatsal duyarlığı saptamak için öteden beri kullanılan madde feniltiyorkarbamittir (P. T. C.). Algı eşiği bireyden bireye değişir; çoğunluk "tat alanlar" ve “tat almayanlar†diye gruplandırılabilir ve eşiklerin bütün nüfus içindeki dağılımı alt gruplara pek az yer veren bu iki büyük nitelik çevresinde toplanır. Çeşitliliği iki alelli genetik bir löküsün belirlediği sanılmaktadır; "tat alan" özelliğini başat alel sağlar; tat almayan bireylerse çekinik alel bakımından homozigottur. Bu alellerin sıklığı insan toplulukları arasında büyük ölçüde değişir. Yiyeceklerde iyot bulunmaması ya da guatr yapıcı acı maddeler bulunması nedeniyle acı tat almayanlarda, beslenmeye bağlı guatr tehlikesinin yüksek olduğu söylenebilir.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR