Tayland Tarihi

Uzakdoğunun ufak ve darbeler ülkesi olan Tayland zamanı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Günümüzde Tay adıyla m...

Uzakdoğunun ufak ve darbeler ülkesi olan Tayland zamanı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Tayland BayrağıGünümüzde Tay adıyla malum halk topluluğu, İS 10. yüzyılda bulundukları Çin’in Yunnan Bölgesi’nden ayrılıp ufak gruplar halinde şimdiki Tayland’ı içine alan Çinhindi Yarımadası’na doğru inip yerleştiler. 13. yüzyıl başlarında yarımadanın kuzeyinde başkenti Sakhotay olan bir Tay Krallığı kuruldu. Aynı yüzyılın sonlarına doğru, başkenti, şimdiki Bangkok civarlarında bulunan Ayuttaya’ya taşıyan Taylar, Khmer halkını Angkor’dan sürerek, ülke sınırlarını genişletmeyi başardılar. Ama, şimdiki Kamboçya’ya göç eden Khmer ve Burmaklarla meydana getirilen savaşlar, 1767’de Ayuttaya Kenti’nin yıkılması ve Tay kralının ülkeyi yakalayan Burmalı savaşçılar tarafınca öldürülmesiyle sonuçlandı.



Tahtı yakalayan Çin kökenli General Tak Sin 1782’de, akli dengesini yitirince, tahta geçen General Çakri, Tay Kralı I. Rama ismini ile birlikte Bangkok’ta yeni bir başkent kurdu. Tayland tahtı, bugün de Rama soyundan gelen kralların elindedir. Tayland, 19. yüzyıl sonlarında Laos ile Kamboçya’nın bir kısmını Fransızlara bırakmak mecburiyetinde bırakıldı. 1932’de meydana gelen kansız bir devrim sonunda, kralın yetkileri sınırlandınldı ve 1939′ da ülkenin Siyam olan ismi Tayland olarak değiştirildi, ikinci Dünya Savaşı’nda, Japonya’nın yanında savaşıp yenik düşen Tayland, cenk tazminatı yerine, cenk esnasında ülkesine katmış olduğu Laos, Kamboçya, Burma (Birmanya) ve Malezya (Malaysiya) topraklarını geri vermek mecburiyetinde bırakıldı.



Kral Ananda Mahidol’un ölümü (Haziran 1946) üstüne yerine, kardeşi Bhamibol Adulyadej (Roma IX) geçti. Demokratik rejime, 1947’de girişilen bir askeri darbeyle son verildi. Cenk sürecinin başkanı Mareşal Pibul Songgram tekrardan başa geçti. 1950’de, Kore Savaşı’nda Garbın yanında yer edinen Tayland, merkezi Bangkok’da bulunan SEATO kurucu üyeliğinin yanı sıra, Colombo Planı’na katıldı. 1957’de meydana gelen yeni bir askeri darbeyle Mareşal Sarit Thanarat yönetime el koydu. Yeni seçimlere gidildikten kısa süre sonrasında sıkıyönetim duyuru edilerek parti ve örgütler kapatıldı. 1963’te, Sarit’in ölümünden sonrasında başbakanlık görevini üstüne alan Mareşal Thanom Kittikaçorn döneminde, Tayland mühim ekonomik ve toplumsal gelişmelere sahne oldu.



1971’de, anayasanın askıya alınmasıyla yeni bir sıkıyönetim süreci başladı. 1973’te çıkan talebe ayaklanmaları ve kanlı sokak çatışmaları sonunda, Thanom ülkeden kaçmak mecburiyetinde bırakıldı. Kral, yönetimi, Dr. Sanya Dharmasakti başkanlığında bir geçici hükümete devretti. Nisan 1976’da yeni seçimlere gidildi. Seni ikinci kez koalisyon hükümeti kurdu. Ekim 1976’da ki talebe ayaklanmaları sonucu, Amiral Sangrad Çaloryoo komutasındaki bir askeri cunta, Seni’yi görevden alıp yönetime el koydu. Yeni bir anayasa hazırlanarak Thanin Kraiviksiyen başkanlığında sivil bir hükümet kuruldu. Bir çok hafta geçmeden, Kara Kuvvetleri Komutam General Kriangsak Çomanan, Thanin’i etkisiz kılarak başbakan oldu. Yeni anayasa onaylandıktan sonrasında Nisan 1978’de seçimlere gidildi. Kriangsak, Şubat 1980’de yeni bir hükümet kurarak durumunu sağlamlaştırma yoluna gittiyse de, Bangkok’taki düzensizlik ortamı ve huzursuzluk üstüne çekilme etti.



Mart 1980’de, Ulusal Müdafa Bakanı General Prem Tinsulanonda başkanlığa atandı. 27 Temmuz 1986′ da, genel seçim yapılmış oldu. Genel seçimlerin hiçbir partiye parlamentoda tek başına hükümet kurmaya yetecek bir ekseriyet sağlamadan neticelenmesi üstüne, Prem Tinsulanonda’nın başbakanlığında eski koalisyon hükümeti görevde kaldı. Başbakanlıkta sekizinci yılını dolduran Prem Tinsunalonda’ nın görevden çekilmesi üstüne 24 Temmuz 1988’de meydana getirilen erken seçimlerden sonrasında Şonhavan, seneler sonrasında ilk kez “seçilmiş” bir kimse olarak Ağustos 1988’de başbakanlık koltuğuna oturdu. Ama, ordu-hükümet çekişmesi, Genelkurmaybaşkanı Sunthorn Kongsompong’un darbesiyle son buldu (13 Şubat 1991).

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tayland Tarihi
Tayland Tarihi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/tayland-bayragi.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tayland-tarihi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tayland-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content