Tefsir Nedir?

Tefsir TDK, Türk Dil Kurumu isim (tefsi:ri) Arapça tefs³r 1 . Yorumlama: "Hiçbirini tefsire ve hiçbirinden mana çıkarmaya...

Tefsir
TDK, Türk Dil Kurumu





isim (tefsi:ri) Arapça tefs³r

1 .
Yorumlama:

"Hiçbirini tefsire ve hiçbirinden mana çıkarmaya kimsenin dili varmaz olmuştu."- Y. K. Karaosmanoğlu.

2 . Yorum.

3 .
din b. (***) Kur'an'ın surelerini açıklayarak görüşler ileri sürme ve bunları yazma, yorumlama.


4 .
din b. (***) Kur'an'ın surelerini açıklayarak görüşler ileri sürme ve bunları yazma, yorumlama bilimi.


5 .
din b. (***) Kur'an'ın surelerini açıklayan eser.



Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • tefsir etmek






  • Meal ve tefsir arasındaki fark nedir?


  • Bakara suresinin tefsir özeti var mı?


  • Tabiin dönemine ait tefsir çalışmaları nelerdir?





TEFSİR


"anlamı açıklamak, bildirmek", anlamına gelen bir sözcük; yorum.





Terim olarak, Kuran ayetlerinin neden, niçin ve nerede indiği, hükmünün kesin ya da geçici olduğu, anlamanın neye işaret ettiği gibi konuları açıklama anlamında kullanılmıştır. Bu işi yapanlara da müfessir ya da müfessirin denilmiştir.


.Org Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




TEFSİR a. (ar. fesr'den tefsir).

1. Yorum, yorumlama: Bir sözün değişik tefsirleri. Bir sözün, bir hadisenin tefsiri.

2. Kuran'ın surelerini açıklayarak, görüşler ileri sürme, bu görüşleri yazma; yorumlama.

3. Kuran'ın surelerini açıklayan yapıt.

4. Tefsir etmek, yorumlamak.


*isi. Arapça dilbilgisi kurallarından, dinsel lardan, bilimsel görüş ve kuramlardan yararlanılarak yapılan Kuran yorumu; bu yorumları içeren kitap. (Bk. ansikl. böl.) || Dirayet tefsiri, dinsel larla birikte akıl ve bilim verilerine dayanılarak yapılan Kuran yorumu. || işari tefsir, Kurandaki tasavvufi anlamları açıklayarak ortaya koymak için yapılan tefsir. || Rivayet tefsiri, yalnızca Kuran ayetlerinden, hadis ve haberlerden, rivayetlerden yararlanılarak yapılan tefsir. || Usuii tefsir, Kuran'ı yorumlama yöntemlerini inceleyen bilim dalı.


*ANSİKL. Müslümanlıkta ilk bilimsel uğraş alanları kıraat (Kuran'ı doğru ve düzgün okuma) ve hadis konularıydı. Başlangıçta Hz. Muhammet'in gereksinim duyuldukça Kuran ayetlerini açıklayan hadisleri ilk ve en güvenilir tefsir çalışmaları sayılır. Dört halife döneminde bu çalışma, bir ayeti başka bir ayet ya da hadislerle yorumlama biçiminde sürdürüldü. Tabiin (ikinci kuşak) döneminden sonra bazı bilginler, çeşitli ayetlerle ilgili daha önce yapılmış olan tefsirleri içeren rivayetleri derlediler ve böylece ilk tefsir kitapları oluştu. Bu kitapların en önemli özelliği, rivayet tefsirleri olması ve tefsir rivayetlerinin- senetlerini (rivayet edenlerin isim zinciri) de içermesiydi. Bunların en eski ve değerli örneği Muhammet bin Cerir et-Taberi'nin (öl. 923) Cami ül-beyan an te'vil İl-Kuran adlı yapıtıdır. Bu yapıt, Hz. Muhammet, sahabe ve tabiin bilginlerinin yaptıkları tefsirleri, Kuran'ın açıklanması ve anlaşılmasıyla ilgili görüşlerini içeren geniş kapsam- lı ve ansiklopedi niteliğinde bir çalışmadır. Taberi, tefsiri hadis biliminden ayırarak bağımsız bir konu ve alan durumuna getirenlerin ilki sayılır. Daha sonra ünlü mutezile bilgini Zemahşeri'nin (öl. 1143) yazdığı ei-Keşşaf adlı tefsir Kuran sözcüklerinin anlambilimsel (semantik) çözümlemesi, ayetlerin edebi yönden değerlendirilmesi, yorumları sırasında eski arap edebiyatına başvurarak özellikle arap şiirinden örneklere ve kanıtlara dayanması bakımından bütün tefsir tarihi boyunca kendi yönteminin en eşsiz örneği olmuştur. Sonraki sayısız Kuran tefsirleri içinde en tipik yapıtlardan biri de kelam, fıkıh, hadis, felsefe, mantık gibi dini ve akli bilimlerde yetişmiş bir bilim ve düşünce adamı olan Fahrettin er-Razi'nin (öl. 1209). Mefatih ül-gayb adlı yapıtıdır. Razi'nin bu yapıtı dirayet tefsirlerinin en değerli örnekleri arasında yer alır. Aynı yöntem, daha çok felsefi açıklamalar katılarak Kadı el -Beyzavi (öl. 1286) tarafından Envar üt -tenzil ve esrar üt-tevil adlı yapıtta da sürdürüldü. Bunlardan başka Nesefi, Hazin, Ebu Hayyam, Süyuti, Ebussuut ve Alusi gibi ünlü müfessirlerin tefsirleri de daha çok dirayet yöntemiyle yazılmış olan ve bütün dönemlerde değerlerini koruyan tefsirlerdir.

Rivayet tefsirleri içinde Taberi'ninkinden sonra en tanınmış olanlarıysa Ebülleyş es -Semerkandi, es-Salebi, el-Begavi, ibni Atıyye, ibni Kesir, es-Saalibi, Celalettin es -Süyuti ve Cemalettin el-Kasimi'nin yapıtlarıdır.

Kuran'ı tasavvufi bir yaklaşımla yorumlama girişimleri ilk sufilerden başlar. İşari tefsir denilen bu yöntemdeki en önemli geişmeler XI. yy. ve sonralarında olmuştur. Bu alanın önde gelen adlarıysa Ebu Abdurrahman es-Sülemi (öl. 1021), Ebu ishak es-Salebi (öl. 1035), Ebülkasım el -Kuşeyri (öl. 1072), el-Herevi (öl. 1089), Gazali (öl. 1111) ve daha birçok mutasavvıf bilgin yanında özellikle Muhittin Arabi' dir (öl. 1240). işari tefsir türündeki sonraki bütün çalışmalarda Muhittin Arabi'nin etkisi aralıksız sürmüştür.

Türkler müslümanlığı benimsedikten sora yeni dinlerini en temel kaynağından tanımak amacıyla Kuran çevirileri ve tefsirleri yapmışlardır. XI. yy.'da başlayan bu çalışmalar içinde özellikle OsmanlI imparatorluğu döneminde Musannifek (öl. 1470), Molla Gürani (öl. 1488), Karahisar- lı Mehmet bin Necip (1494), Kemalpaşa zade (öl. 1534), Ebussuut (öl. 1574), BursalI İsmail Hakkı (öl. 1724) gibi bilginlerin tefsirleri ünlüdür. Bunlardan BursalI İsmail Hakkı'nın Ruh ül-beyan adlı yapıtı işari yöntemle yazılmış tefsirlerin en önemli örneklerindendir. Cumhuriyet döneminde yazılmış tefsirler içinde en tanınanı Elmalık Hamdi Yazır'ın (öl. 1942) başta Zemahşeri, Fahrettin er-Razi, Kadı Beyzavi olmak üzere daha önceki müfessirlerin yapıtlarından yararlanarak yazdığı Hak dini Kuran dili adlı dokuz ciltlik türkçe tefsirdir. Geleneksel İslam bilimleri yanında bilimsel verilerden ve fesefi teorilerden de yararlanılarak yazılmış olan bu yapıt, XX. yy.'da Türkiye ve dünyada hazırlanmış tefsirlerin en iyileri arasında yer alır.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Meal ve tefsir arasındaki fark nedir?


  • Bakara suresinin tefsir özeti var mı?


  • Tabiin dönemine ait tefsir çalışmaları nelerdir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tefsir Nedir?
Tefsir Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tefsir-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tefsir-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content