Tehlike Nedir?

Tehlike TDK, Türk Dil Kurumu isim Arapça tehluke 1 . Büyük zarar veya yok olmaya yol açabilecek durum, muhatara: "Görülüy...

Tehlike
TDK, Türk Dil Kurumu




isim Arapça tehluke

1 .
Büyük zarar veya yok olmaya yol açabilecek durum, muhatara:

"Görülüyor ki atom harbi tehlikesi şimdiden tesirini göstermeye başlamıştır."- N. Hikmet.


2 . Gerçekleşme ihtimali bulunan fakat istenmeyen sakıncalı durum:

"Ketumdur, katlandığı acıları, atlattığı tehlikeleri sergilemeyi hiç sevmez."- A. İlhan.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • tehlike atlatmak
  • tehlike çanları çalmak
  • tehlikeye atılmak
  • tehlikeye düşürmek






  • Tehlike uyarı işaretleri ve anlamları nelerdir?


  • Elektromanyetik Tehlike


  • Kimyasal tehlike sembolü nedir, ne anlama gelir?





tehlike
isim Arapça tehluke

1 .
Büyük zarar veya yok olmaya yol açabilecek durum, muhatara:



"Görülüyor ki atom harbi tehlikesi şimdiden tesirini göstermeye başlamıştır."- N. Hikmet.

2 .
Gerçekleşme ihtimali bulunan fakat istenmeyen sakıncalı durum.


TEHLİKE a. (ar tehlüke'den).

1. Kaygı uyandıran durum; bir tehdit oluşturan bir şeyin, bir kimsenin varlığını ya da durumunu tehdit eden ya da kaygı uyandıran şey; çekince: Tehlikeden hoşlanmak. Yolculuğun tehlikeleri. Ölüm tehlikesi. Ekonomik bunalım tehlikesi.

2. Tehlike atlatmak, büyük bir zarara, sıkıntı ve güçlüklere yol açabilecek bir olayı ya da durumu savuşturmak: Dönerken çok büyük bir tehlike atlatmışlar. || Tehlikede olmak, tehlikeli bir durumda, korku uyandıran güç bir durumda olmak. || Tehlikeye atılmak, kötü sonuçlar doğurabilecek bir girişimde ya da davranışta bulunmak: Durup dururken tehlikeye atılmak da ne oluyor? || Bir şeyi tehlikeye atmak, sokmak, güç ve sıkıntılı duruma düşürmek; riske sokmak.


*Denize. Tehlike işaretleri, imdat isteyen bir gemi tarafından verilen işaretler. (Bk. ansikl böl.) || Tehlikedeki gemi, avarya, su alma ya da salgın nedeniyle tehlike içinde bulunan gemi.


*Ikt. Tehlike işareti, fiyatlarda tehlikeli bir gelişmeyi ya da iktisadi konjonktürde kötüye gidişi gösteren ve önlemler alınması gerektiği anlamına gelen işaret.


*Kriminol. Tehlike hali, kişinin suç işlemeye yatkın bir nitelik taşıması. (Bk. ansikl. böl.)


*ANSİKL. Denize. Günümüzde kullanılan tehlike işaretleri şunlardır:

1. yaklaşık birer dakikalık aralıklarla yapılan top atışları ya da patlatmalarla verilen başka işaretler; sis işaretleri için herhangi bir aygıtla çıkarılan sürekli ses; atıldığı zaman her renkte kıvılcımları kısa zaman aralıklarıyla bir bir saçan işaret fişekleri;

2. telsiz telefonla Mors koduyla verilen S.O.S. işareti;

3. telsiz telefonla verilen MAYDAY sözcüğü;

4. işaret sancaklarıyla uluslararası koda göre çekilen N.C. işareti;

5. uzak mesafeler için işaret küresi üzerine çekilmiş dörtköşe bayrak;

6. bir yağ ya da katran fıçısını tutuşturarak oluşturulan alevler;

7. son olarak, otomatik alarm aygıtlarıyla donatılmış gemileri uyarmak için, bir dakika süreyle on iki çizgi serisi oluşturmaya dayanan telsiz telgraf işareti. iç sularda, tehlike işaretleri olarak, gündüz bayrak, gece ise her yerden görülebilir bir cisim, genellikle de fener kullanılır. Sesle tehlike işaretleri vermede çan, sis borusu, gemi düdüğünden yararlanılır.


*Kriminol. Tehlike hali gösteren kişi, geçici ya da sürekli olarak, suç işleme olasılığı içinde olan kişidir. Bu olasılık kişinin biyolojik ve psikolojik yapısından ya da toplumsal nedenlerden ileri gelebilir. Tehlike hali bir oranda ceza yasasında öngörülen sosyal soruşturmaya ve tıbbi muayenelere dayanılarak kararlaştırılır.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Tehlike uyarı işaretleri ve anlamları nelerdir?


  • Elektromanyetik Tehlike


  • Kimyasal tehlike sembolü nedir, ne anlama gelir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tehlike Nedir?
Tehlike Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tehlike-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tehlike-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content