TEKEL - Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü

Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri .Org Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi Vikipedi TEKEL logosu TEKEL (Tütün, Tütün ...

Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri
.Org Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi Vikipedi





ttalogosu
TEKEL logosu


TEKEL (Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü, diye anılır)


Türkiye'de, tüzel kişiliği olan ve sorumluluğu sermayesiyle sınırı olan kamu iktisadî kuruluşu. 1941'de İnhisarlar Umum Müdürlüğü adıyla kuruldu. Bir süre sonra, tüzel kişiliği olan, özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırı olan bir kamu iktisadî kuruluşu olarak düzenlendi. 1987'de TEKEL'in ana statüsü yürürlüğe girdi. Alkollü içecek ve sigara üretiminin yanı sıra, üreticinin desteklenip ürün kalitesinin ve verimliliğinin yükseltilmesi için lüzumlu emek harcamaları yapmakla göreve getirildi. Beş müessesesi ve bu müesseselere bağlı işletmeleri mevcuttur.



Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürlüğü ya da eski adıyla TEKEL, türlü madde ve hammaddelerle ilgili tekellik görevini yürütmesi amacıyla 1862 senesinde "İnhisar" adıyla kurulan kuruluştur.


1862'de tütün dış alımının yasaklanması ve tuz tekeline ilişkin yönetmeliğin yayımlanmasıyla hizmete başladı. 1879'daki Rüsumu Sitte Kararnamesi'yle tekel gelirleri devletin iç borçlarına karşılık olarak yabancı bankerlere bırakıldı. 1883 senesinde Osmanlı Devleti, dış borçları sebebiyle tütün tekeli ayrıcalığını yabancı sermayeli Tütün Rejisi'ne devretti.


Tütün tekeli uzun seneler bu şirket tarafınca işletildikten sonrasında, 1925'te millîleştirildi. İnhisar İdaresi olan ismi, 1946 senesinde TEKEL Genel Müdürlüğü yapılmış oldu. 1983 senesinde kamu tutumsal kuruluşuna (KİK) dönüşen TEKEL, 1987 senesinde Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü ismini aldı. 2002'de tutumsal devlet teşekkülü (İDT) hâline getirildi.


Süre içinde tekellik niteliğini yitiren Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün son olarak 2008 senesinde sigara, pipo, kıyılmış tütün ve nargile tütünüyle ilgili varlıkları özelleştirildi. TEKEL'in sigara üretim kısmını satın alan British American Tobacco (BAT), TEKEL markasını da devraldı. Bundan dolayı müessese Aralık 2008'den bu yana "tta A.Ş." kısaltmasını kullanmaktadır.






  • Telif Hakları ve Beyazperde Genel Müdürlüğü


  • DSİ - Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü


  • Güven Genel Müdürlüğü


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: TEKEL - Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü
TEKEL - Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü
http://imageshack.us/a/img254/8296/ttalogosu.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tekel-tutun-mamulleri-tuz-ve-alkol.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tekel-tutun-mamulleri-tuz-ve-alkol.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content