Tesadüf Nedir?

tesadüf isim (tesa:düf) Arapça te¹¥duf 1 . Yalnız ihtimallere bağlı olduğu düşünülen olayların kesin olmayan, değişebilen sebeb...


tesadüf

isim (tesa:düf) Arapça te¹¥duf






1 . Yalnız ihtimallere bağlı olduğu düşünülen olayların kesin olmayan, değişebilen sebebi:

"Öyle bir tesadüf olsa ki bir saatçik şu doktorla oturup konuşabilse!"- M. Ş. Esendal.
2 . Rastlantı, rast geliş:

"Bilmeden acı bir tesadüfün eliyle Hakan'a giden bir armağana taarruz etmiş ve büyük bir günah işlemişti."- N. Hikmet.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller


tesadüf etmek


Birleşik Sözler



tesadüf eseri






  • Tesadüf sonucu ortaya çıkan buluşlar nelerdir?











Şans dediğimiz olgu ile tesadüf arasında bir bağlantı kurabilir miyiz?

Şans,yaşamımızda ençok kullandığımız bir kelimedir.Türk Dil Kurumu sözlüğünde şu tarifler veriliyor:

1-Mantıkla açıklanamayan birtakım rastlantısal olayların nedeni olan güç, baht, talih, felek:




2-Bir olayın olabilirliği.

3-Bir kimsenin bilgi ve emeğinden çok rastlantı sonucu elde ettiği elverişli durum.

Diyelim ki bir futbol maçında top direkten döndü.Gölü kaçıran takım için bu olay şanssızlık,golden kurtulan takım için ise şanslı bir olay olarak yorumlanır.

Oysa gol olsa idi yorumlar tam tersi olarak yapılacaktı.Şu halde şans veya şanssızlık olgusu kişilerin beklentilerine göre değerlendiriliyor.

Aslında yaşantımızın tümü ele alındığında en azından rastlantılar ile şans arasında birçok ilişki kurabiliriz.Arkadaşlarımızın bir kısmını raslantı sonucu tanımışızdır.Örneğin bir toplantıya gitmemiş olsaydık,belki de en iyi arkadaşımızı tanımamış olacaktık.Veya tam tersi.Gitmediğimiz bir toplantıda belki de tam kendi yapımıza uygun bir arkadaş tanıma olanağı bulacaktık.Zaten bu nedenle birçok kişi,yaşamın bir raslantıdan ibaret olduğuna inanır.


TESADüF a. (ar tesadüf)

1. Yalnızca olasılıklara bağlı olduğu düşünülen olayların görece nedeni: Tesadüf, karşıma onu bulmama yardımcı olacak birini çıkardı.

2. Denk gelme rastlantı: Bu ne güzel tesadüf Bir tesadüf sonucu karşılaştık.

3. Bir kimseye (bir yerde) tesadüf etmek, onunla karşılaşmak; rastlamak: Yolda kızına tesadüf ettim, başka eve taşınmışlar || Bir şeye tesadüf etmek, bir eylem sırasında o şeyle karşılaşmak; bir şey sözkonusuysa, o şeyle aynı hizaya, aynı zamana denk gelmek; rastlamak: Bir yazarda sıkça tesadüf ettiğimiz sözcükler Ayın sonuna tesadüf eden pazar günü buluşmak.


*Fels. RASTLANTl'nın eşanlamlısı.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Tesadüf sonucu ortaya çıkan buluşlar nelerdir?



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tesadüf Nedir?
Tesadüf Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tesaduf-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tesaduf-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content