Tetanos Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Tetanos hastalığı iyi mi bir hastalıktır? Tetanos hastalığının sebepleri ve bulaşma şekilleri nedir? tetanos tedavisi, emareleri nedir? Tet...

Tetanos hastalığı iyi mi bir hastalıktır? Tetanos hastalığının sebepleri ve bulaşma şekilleri nedir? tetanos tedavisi, emareleri nedir?



Paslı ÇivilerTetanos ya da başka bir adı ile Kazıklı Humma alev ateş ve çok tehlikeli bir hastalıktır. Eski çağlardan bu zamana kadar bilinir. Hipokrates‘in eserlerinde açıkça bu hastalık anlatılmıştır. tetanos mikrobu ise fakat 1884 senesinde bulunabilmiştir.



Tetanos hastalığı, toprağın insan ve hayvan dışkısı ile bulaşmış olduğu yerlerde görülür. tetanos mikrobu havasız yerlerde yaşayabilen mikroplardandır; vücut haricinde da çoğalabilir. En fazla toprak, gübre ve kokuşmuş hayvanların, atların, bununla birlikte insanların dışkılarında ve bağırsaklarında çok sık rastlanır.



Mikroplar türlü yaralanmalar ile vücuda girebilir. Kıymık, paslı çivi batması, arı ya da böcek sokmaları, kurşun yaraları, açık yaralar ve kırıklar, yanıklar ve derialtına meydana getirilen iğneler bu mikroba ortam hazırlayabilir. Dokularda ezikler, harap kısımlar da bulunursa mikropların üremesi daha kolaylaşır. Açık yaralardan çok delici, batıcı cisimlerle meydana gelmiş yaralarda tetanostan daha çok korkulur.



Emareleri : Mikrobun kuluçka devri 5-10 gün arasındadır. İlk emareler çenede sertlikle başlar. Hastada sinirlilik, ense sertliği, kafa ağrısı-sancısı, ateş, titreme de bulunabilir. Bir süre sonrasında çenedeki sertlik ağzın açılmasına engel olacak kadar artar. Boyun, sırt kasları da sertleşir. Yüz kaslarının kasılması ile hastanın yüzü “alaycı gülüş” ismi verilen bir hal alır. Karın kasları da sertleşir. Sırt kaslarının sertleşmesi sonucu hastanın bel kısmı yukarı doğru kalkar. Hastalığın başlıca emarelerinden birisi, bir ses işitince hastada titremelerin meydana gelmesidir. Yutma güçlüğü olduğundan beslenme çok güçtür. Solunum kasları da kasılınca hasta ölüme kadar sürüklenir.



Korunma ve Tedavi : Yaralanmaları olası olan ufaklıklara, askerlere tetanos aşısı yapılır. Aşı 5 yıl kadar devam eden bağışıklık verir. Şüpheli bir yaralanmadan sonrasında kas içine antitetanik serum yapılır. Serum geçici bir bağışıklık verir.



Hastalık başlar başlamaz derhal yüksek dozda “antitetanik serum” yapılır. Kasılmaları önlemek için hasta sessiz, loş bir odaya yatırılır, yatıştırıcı ilaçlar verilir. Penisilin tetanos mikrobuna etkili olduğundan yüksek dozda şırınga edilir. Mikrobun giriş yeri olan yaralar da iyice temizlenmelidir.



NOT : Tetanos hakkında yukarıda verilen bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. tedavi ve teşhis için lütfen uzman bir hekime başvurunuz. Yukarıda ki bilgiler teşhis ya da tedavi maksatlı kullanılamaz.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tetanos Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?
Tetanos Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/pasli-civiler.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tetanos-nasl-bulasr-belirtileri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tetanos-nasl-bulasr-belirtileri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content