Tez Antitez Sentez Nedir

Genel kabul görmekte olan fikre TEZ denilir. ANTİ-TEZ genel kabul gören fikre karşı çıkan, onu olumsuzlayan (negation) fikirdir. Hem tez, ...

Genel kabul görmekte olan fikre TEZ denilir. ANTİ-TEZ genel kabul gören fikre karşı çıkan, onu olumsuzlayan (negation) fikirdir. Hem tez, hem de anti-tez bu noktada bilindiği ve çarpıştırıldığı için ortaya çıkan yeni fikir bunları bağdaştıran daha sağlıklı, daha bilinçli bir fikirdir: bu üst yeni fikire SENTEZ denilir. Böylece sürekli gelişme sağlanır ve bilinç giderek daha üst düzeylerde oluşur. Dialektik, işte bu şekilde giderek daha üst düzeyde oluşan tezler, anti-tez ve sentezlerin oluşturduğu karşıtları mücadelesi ve birlikteliğini inceleyen ve oluşan bu gelişmenin yasalarını ortaya çıkaran bir düşünce bilimidir.

Örnek:
TEZ: bardağın yarısı boş
ANTİ-TEZ: bardağın yarısı dolu
SENTEZ: bardağı oluşturan hacmin yarısı su ile, diğer yarısı ise hava ile dolu.

Görüldüğü gibi sentez gerçeğin daha derinlemesine bilinmesine sebep olmaktadır. Ancak bu senteze karşı da yeni anti tezler ileri sürülebilir: bardaktaki suyun ve havanın sıcaklık ve basınçtan dolayı farklı genleştiğini ve yarı yarıya dolu olmanın belli basınç ve sıcaklıklar dışında geçerli olmadığını ileri süren anti-tezler gibi. Fikirlerin çatışması ve devinme böylece sürekli olarak devam eder.

Örnek :)
Tez: havlayan köpek ısırmaz.
Anti Tez: havlayan köpek ısırır.
Sentez: havlayan köpek ısırır veya ısırmaz, kaçmalıydım hemen.


Hegel hazretlerinin diyalektik celiskilerle ortaya cikarmaya calistigi formuldur; "Zitlar birbirinden dogar ve ustun bir birlik icinde birlesirler."

"tez baslangictaki bir dogrulamadir, bu dogrulama zorunlu olarak kendi ziddini, kendi reddedeni yani antitezini yaratir bu antitez de senteze ulasir. sentez ise reddin reddidir, boylece tez ve antitez asilmis olur. bu hareket mantiksal celiskileri asarak kaldirmakta cozumlemektedir. bu hareket yalniz dusunceyi yonetmez ayni zamanda esyayi da yonetir."

Hegel butun bunlari dusunurken kurumsallasamamis alman birliginin cesedi uzerinde devinmektedir. Onu ihic bir zaman bulamadigi deal devlet'e goturecek formuldur. Bireyin organik baglarla sadik kalacagi bir devlet.. Bu organik bagin ilk asamasi aile'dir, yani tez sahfasi. Bunu antitez izler, cocukar veletlerin aile'den ayrilmasi ve bir baltaya sap olmasi. Aile yapisinin asildigi bir surec antitez.

Birey, uygar toplum, ailenin ziddi. sevgi ve aile baginin ucup gittigi surec, kurum. yani devlet. bir sentez'dir.

O zaman tinin ozgurlugu nerede diye hegel'e bir soru sormamiz lazim ki, hegel bize o mukemmel devleti bulursam size de soyleyecem diyecektir.

Tez : bu sandalyenin var olmadigini kanitlayin
Antitez: bu sandalyenin var oldugunu kanitlayin
Sentez: hangi sandalyenin ?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tez Antitez Sentez Nedir
Tez Antitez Sentez Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tez-antitez-sentez-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tez-antitez-sentez-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content