Tifo iyi mi bir hastalıktır? Tifo hastalığının bulaşma yolları, emareleri, tedavisi ve virüsü ile ilgili bilgi. Tifo; Salmonella tifi adlı...
Tifo iyi mi bir hastalıktır? Tifo hastalığının bulaşma yolları, emareleri, tedavisi ve virüsü ile ilgili bilgi.
Tifo; Salmonella tifi adlı bakterinin yol açmış olduğu bulaşıcı hastalıktır. İlkçağdan bu yana bilinir, bilhassa lenf bezlerini meblağ, dünyanın her yanında rastlanır.
Sebepleri: Mikropların gıda maddelerine bulaşmasında sinekler mühim rol oynarlar. Gıda maddeleri vasıtasıyla sindirim sistemine giren bakteriler, burada üreyip, bilhassa bağırsaklardaki lenf bezlerinde ve bu bezlerden olan ince bağırsaklardaki player plakaları ismi verilen hususi lenf bezlerine yerleşerek üremelerini sürdürürler. Kuluçka dönemine rastlayan bu üreme süreci 3-60 gün içinde değişiyor. Çoğalan bakteriler bir taraftan da kana karışırlar. Bakteriler dalak ve karaciğerde de çoğalabilirler. Bu organlarda çoğalan bakterilerin tekrardan kana karışmalarıyla tifo enfeksiyonu, tifo hastalığına dönüşmüş olur. Kana karışan bakteri kümeleri, bilhassa derideki kılcal damarları tıkayarak, deride pembe renkli lekelere yol açarlar. Tifo bir kez geçirildikten sonrasında yaşam boyu bağışıklık kazandırır.
Emareleri: Ateş, deride pembe lekeler, dalak büyümesi, kalbin normalden yavaş atması başlıca belirtilerdir. Genel olarak 10-20 günlük bir kuluçka döneminden sonrasında hastalık gelişir, 2-3 hafta kadar sürer. Tedavi görmeyen hastalarda emareler kurnazca gelişir. Kafa ağrısı-sancısı, halsizlik, ateş, iştahsızlık, karın ağrısı-sancısı, titreme, karın bölgesinde hastalık duygusu, ilk başlarda kabızlık, deride pembe kızarıklıklar, burun kanaması, ishal, karaciğer büyümesi, kimi zaman sarılık gelişir. Bu emareler zaman içinde yavaş yavaş kaybolur, hasta iyileşir.
Tedavisi: En etkili tedavi, Kloramfenikol adlı antibiyotiktir. Tedaviden 12 saat sonrasında bakteriler kanda kaybolur. Tedavisi süresi ortalama 10-14 gün içinde sürer. Bu zamanda hasta kati yatak istirahati yapmalıdır. Kalori ve protein açısından varlıklı, fakat posa bırakmayan bir beslenme yapılmalıdır. Eğer bağırsak delinmesi gelişmişse cerrahi girişim gerekir. Hastalığa karşı korunmada tifo aşısından da yararlanılabilir. Aşı % 65 oranında koruyucu tesir gösterir.
YORUMLAR