Tirit Nedir?

1 . karadeniz yöresine ait, bir çeşit yemek. 2. 1645 ile 1669 yılları arası devam eden girit seferi'nin bir türlü bitmemesi ...

1. karadeniz yöresine ait, bir çeşit yemek.





2. 1645 ile 1669 yılları arası devam eden girit seferi'nin bir türlü bitmemesi üzerine dönem padişahının "bana girit mirit demeyin!" buyruğu üzerine girit seferi'nin bittiğini kendisine duyurmak isteyen devlet erkanı kendisininin en sevdiği yemek olan tirit pişirerek tabağın hemen altına şöyle bir yazı yazmışlardır:


"yağlı etten yapılır tirit

müjde padişahım alındı girit"



3. et suyuyla yapılan yemeklerin sulu kısmı.


4. balıkesir yöresine ait etli yemek ismidir.


5. ördek veya kaz eti,pilav ve yufka ile yapılan harika bir yemektir.yemekten aldığınız tat,yemeği beraber yediğiniz kişi sayı arttıkca artar.zira tepsi yer sofrasına konulur,etrafına toplaşan eli çatallı aç insanlar ***** pıkış yemeğe hucüm etmesi halinde on dakika içinde üç tepsi tiridi devirebilir.genelde babanne ve ananelerin yaptığı tiritler nedense daha güzel olur.


6. lt;bkz:arik etten yagli tirit olmaz>










et suyuna bayat ekmek doğramak... ayrıca malzemelerini sayalım...

Tirit Tarifi
Malzemeler







4 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba şaşığı domates salçası
1 küçük çay bardağı su
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik
tuzot
Yapılışı

Tereyağ eritilir salça ilave edilerek karıştırılır. Salça kavrulduğunda su eklenir tuzot eklenir karıştırılır. Yumurtaların sarıları dağılmadan kırılır. üzerine pul biber ve kekik serpilerek yumurta tavasının ağzı kapatılır kısık ateşte yumurta sarıları rafadan kalacak şekilde pişirilir. (sarısının üzeri hafif beyazladığı zaman altını kapatırsak tam kıvamında oluyor. Kendi sıcaklığı ile pişmeye devam ediyor.)


Acıktım wallahiSopa




TİRİT a. (ar. terıt, terlet den).

1. Kızartılmış ekmeği et suyuyla haşlayarak yapılan yemek. (Bk. ansikl. böl.)

2. Çok yaşlı ve zayıf kimse.

3. Tirit gibi, aşırı ölçüde yaşlanmış, yerinden kımıldayamayacak duruma düşmüş kimse için kullanılır. || Tiridi çıkmak, çok yaşlanmak, zayıflamak, mecalsiz kalmak.


*Mutf. Kızarmış ekmeğe meyve suyu ya da şurup döküp üzerine haşlanmış meyve konularak yapılan bir tür tatlı. (Vişne, kayısı, kızılcık, erik, ayva vb.'den yapılabilir.)


*ANSİKL. Mutf. Tirit, et suyu yerine paça, balık ya da tavuk suyundan biri kullanılarak da yapılır. Ekmekler yumuşadıktan sonra üzerine didilmiş et ya da tavuk, kıyma vb. konur ya da sarımsaklı yoğurt dökülür. Soğanlı, peynirli, ciğerli, kıymalı, yoğurtlu vb. türleri vardır. Terbiyelisi de yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tirit Nedir?
Tirit Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sopa-1.gif
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tirit-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tirit-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content