Tımar ve iltizam sistemi nedir, aralarındaki farklar nelerdir?

Tımar ve iltizam sistemi nedir, aralarındaki farklar nedir? TIMAR (DİRLİK) SİSTEMİ: Osmanlı Devletinde taşra teşkilatının (merke...

Tımar ve iltizam sistemi nedir, aralarındaki farklar nedir?

TIMAR (DİRLİK) SİSTEMİ:









Osmanlı Devletinde taşra teşkilatının (merkez dışı) temelini tımar (dirlik) sistemi oluşturuyordu. Devlet bazı bölgelerin vergi gelirlerini hizmet ya da maaş karşılığı olarak askerlere ya da devlet görevlilerine ayırırdı. Bu gelir kaynağına DİRLİK (tımar) denilirdi.

Dirlikler(Tımarlar) 3'e ayrılmıştı.
  1. HAS: Padişah ve ailesine, sadrazam, vezirler, beylerbeyi ve sancak beylerine verilen geliri 100 bin akçeden fazla dirliklerdir.
  2. ZEAMET: Muharebede üstün kabiliyet göstermiş olan tımar sahipleri ile devlet merkezindeki divân çavuşlarına, müteferrika ve kâtipler ile eyalet ve sancaklardaki ileri gelen devlet görevlilerine verilen senelik vergi geliri 20-100 bin akçe arsındaki dirliklerdir.
  3. TIMAR: Tımar sistemine nazaran harpte sivrilmiş,tımar beyi olma özelliği kazanmış sipahilere verilen 3-20 bin akçe senelik vergi geliri olan dirliklerdir.
AÇIKLAMA: Tımar sahipleri ilk 3 bin, zeamet sahipleri ise ilk 20 bin akçesini kendi geçimleri için ayırırlardı. Buna KILIÇ HAKKI denirdi. Tımar sahipleri geri kalan gelirin her 3 bin akçesi, zeamet ve özgü sahipleri ise her 5 bin akçesi için tam teçhizatlı bir atlı asker yetiştirmek ve gerektiğinde bunlarla beraber muharebeye katılmak zorundaydı. Bu askere CEBELü denirdi.

Dirlik sahipleri kendisine verilen toprakları köylüye 50-150 dönümlük topraklar halinde dağıtır. Ve hasat zamanında köylünün yetiştirdiği ürünün vergisini(öşür yada haraç) alırlardı.


Dirlik sisteminde toprağın;
  1. Mülkiyeti DEVLETE,
  2. Vergisi DİRLİK SAHİBİNE,
  3. Kullanım hakkı KÖYLüYE aittir.
TIMARLI SİPAHİ HANGİ DURUMLARDA TOPRAĞI KÖYLüDEN GERİ ALABİLİRDİ?
  1. Toprağı sebepsiz yere terk edenlerden,
  2. Sebepsiz yere 3 yıl üst üste ekmeyenlerden,
  3. Sebepsiz yere vergisini vermeyenlerden.
TIMARLI SİPAHİNİN KÖYLüYE KARŞI GÖREVLERİ NELERDİR?
  1. Köylünün güvenliğini sağlamak,
  2. Köylünün tohum,gübre vb. gereksinimlerini temin etmek,
  3. Köylünün vergisini en kolay şekilde ödemesini sağlamak
DİRLİK (TIMAR) SİSTEMİNİN YARARLARI NELERDİR?
  1. Devlet Merkezden toplanması son aşama zor vergiler böylece toplamış oluyor,
  2. Devlet bazı görevlilerine maaş vermekten kurtuluyor
  3. Devlet asker yetiştirmekten kurtuluyor
  4. Devlet toprakları boş kalmadığından üretim artıyor.
  5. Tımarlı sipahiler bulundukları yerlerde güvenliği sağlıyor.
NOT: Tımar ve zeamet sistemi II.Mahmut zamanında kaldırılarak başta valiler olmak suretiyle devlet memurları maaşa bağlandı.

İLTİZAM SİSTEMİ:




İltizâm,devlete ilişkin bir gelirin ihale yöntemiyle şahıslara verilmesidir. 16. yüzyıldan sonrasında uygulamaya konulmuş olan bu sistemde devlete ilişkin bir gelir çoğu zaman 3 senelik bir süre için açık artırmaya çıkarılır,en yüksek bedeli verene devredilirdi. Bu ihaleyi kazanan kişiye MüLTEZİM denirdi. Mültezîmlere dirlik sahiplerine verilen haklar tanınmıştı.

NOT: Bu sistemin en mühim yararı devletin acil para ihtiyacını karşılamasıdır.
NOT: Süre içinde tımar toprakların MUKATAA haline getirilip mültezime verilmesi yaygınlaşmıştır.


TIMARLARIN MUKATAA HALİNE GETİRİLİP MüLTEZİME VERİLMESİ NE GİBİ OLUMSUZ SONUÇLAR DOGURMUŞTUR?

  1. Mültezîm baskısı altında kalan halkın vergisini ödeyememesine ve toprağını terk etmesine niçin olmuştur.
  2. İltizamların çoğu zaman o bölgedeki varlıklı ve kuvvetli kişiler olan AYANlara verilmesiyle, taşradaki ayanlar güç kazanmaya başlamışlar ve devlete baş kaldırmışlardır.
  3. Tımar toprakların iltizama verilmesiyle, valiler eskiden tımarlı sipahiye yaptırdıkları güvenlik ve askerlik hizmetini, SARICA SEKBAN denilen kapılarında besledikleri askerlere yaptırmaya başladılar. Sulh döneminde ya da beylerinin tayini çıktığında işi olmayan kalan ve LEVENT adını alan bu insanoğlu eşkıyalık yaparak karınlarını doyurmaya başladılar.
NOT: İltizâm yöntemi Tanzimat'a (1839) kadar yürürlükte kalmış,bu tarihte kaldırılmıştır. Sadece 1855'ten itibaren iltizâma tekrardan dönülmüştür.

İDARİ TEŞKİLAT

Osmanlı ülkesi yönetimsel bakımdan EYALETLERE, eyaletler SANCAKLARA, Sancaklar KAZALARA, kazalar da TIMARLI NAHİYELERİNE ayrılmıştı.

EYALETLER (BEYLERBEYİLİK):

Eyaletlerin başlangıcında BEYLERBEYİ bulunuyordu. Eyalet içinde beylerbeyinin bulunmuş olduğu sancak PAŞA SANCAĞI adıyla anılırdı. Beylerbeyi Divan-ı Hümayûnun minik bir kopyası olan "Eyalet divanı"nın başıydı.Osmanlı Devleti'nde ilk Beylerbeyilik RUMELİ BEYLERBEYİLİĞİ olup,Sultan I. Murat döneminde merkezi MANASTIR'da kurulmuş ve Rumeli'de yönetimin kolaylaşması amacı taşımıştır.


Eyalet Divanının üyeleri şunlardır:

  • Beylerbeyi: Eyaletin ve eyalet divanının başıydı. Hizmetinde KAPU HALKI denilen çok sayıda görevli ve asker bulunurdu. Beylerbeyi tayini çıktığında kapu halkını da bununla beraber götürürdü.
  • Beylerbeyi Kethüdası: Beylerbeyinin yardımcısıydı.
  • Eyalet Defterdarı: Eyaletin mâli işlerinden sorumluydu.
  • Eyalet Kadısı: Eyaletin yargı, belediye, noterlik vb. işlerinden sorumluydu.

  • Eyalet subaşısı: Bugünkü güvenlik müdürü gibidir. Suçluların takip edeni ve yakalanmasında, kadı tarafınca verilen hükümlerin uygulanmasından ve merkezden gelen emirlerin uygulanmasından mesuldür.
Osmanlı Devletinde eyaletler SALİYANELİ ve SALİYANESİZ olmak suretiyle ikiye ayrılıyordu.
  • Saliyaneli (Yıllıklı) Eyaletler: Bu eyaletlerde tımar sistemi uygulanmaz, vergiler senelik olarak toplanırdı. Mısır, Habeş, Bağdat, Basra, Yemen, Tunus, Cezayir, Trablus salyaneli eyaletlerdendi.
  • Saliyanesiz (Yıllıksız) Eyaletler: Tımar (dirlik) sisteminin uygulanmış olduğu eyaletlerdir. Bu eyaletlerdeki topraklar özgü,zeamet ve tımar olarak ayrılmıştır.Merkeze yakın eyaletlerdir. Rumeli, Budin, Anadolu, Karaman, Dulkadir, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Halep, Şam, Trablusşam salyanesiz eyaletlerdendir.
2) SANCAKLAR: Kazaların birleşmesiyle meydana gelmişti. En üst dereceli yöneticisi SANCAK BEYİ'dir.Sancaklarda asayiş sûbaşı ve Yasakçılar(asesler), kalenin korunması da kale dizdarları tarafınca yapılırdı.

3) KAZALAR: Hem adlî hem de idarî birimdir. Kazaların başlangıcında yönetici olarak KADI bulunurdu.

İMTİYAZLI HüKüMETLER: Osmanlı devletinin hakimiyetini tanıyan Kırım Hanlığı, Mekke Emirliği, Eflak, Boğdan ve Erdel Beylikleri,Sakız Cumhuriyeti imtiyazlı yönetimlerdi. Bunlar iç işlerinde özgür olup, yöneticileri Osmanlı tarafınca kendi soyluları arasından atanırdı. Bu hükümetlerden Kırım Hanlığı ve Mekke Emirliği dışındakilerden senelik belli bir vergi alınırdı.

TAŞRA TEŞKİLATINDAKİ DİĞER GÖREVLİLER
  • Muhtesib: Çarşı ve pazar denetlemesi yapardı.Satılan mal ve tutarları denetim ederlerdi (zabıta) .
  • Kapan Emirleri: Şehirlere gelen sebze-meyvenin toplandığı bölgelere "kapan" denirdi. Kapan emiri buraya gelen malın vergilendirilmesini sağlardı (Hal müdürü).
  • Beytülmal Emini: Herhangi bir yerleşim yerinde kamuya ilişkin çıkarları korumakla görevliydi.
  • Gümrük ve Bac Eminleri: Kasaba ve şehirlerde sanat ve ticaretle ilgili vergileri toplarlardı.
TAŞRA TEŞKİLATINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞMELER

1864'te gösterilen "Vilayet Nizamnamesi" ile ülke idarî bakımdan tekrardan teşkilatlandırıldı.Buna nazaran taşra yönetimi vilayet, liva (sancak), kaza ve köy birimlerine ayrıldı. Livaların yönetimi MUTASARRIF'lara verildi.

1871'de kaza ve köy arasına NAHİYELER eklendi, bunların başına nahiye müdürleri seçimle getiriliyordu.

MAHALLİ TEŞKİLAT

Mahalle ya da köy cemaatinin önde gelen kişisi İMAM'dır. İmam cemaatin isteğiyle belirlenir ve kadı'nın onayıyla göreve başlardı.

Mahalle ve köy halkının ortaklaşa karşıladığı giderler şunlardır:
  • Cami,okul,çeşme şeklinde yapıların onarımı ve ihtiyaçlarının karşılanması,
  • İmam, müezzin, muallim şeklinde görevlilerin ücretlerinin ödenmesi,
  • Divan-ı Hümayûn tarafınca muhteşem durumlarda konulmuş olan AVARIZ isminde olan vergilerin ortaklaşa ödenmesi.
BAKINIZ





  • Tımar (Dirlik) Sistemi


  • Artık ve atık madde nedir? Aralarındaki farklar nedir?


  • Dos işletim sistemi ile Windows işletim sistemi arasındaki farklar nedir?



Tımar ve İltizam Sistemi





Tımar Sistemi
  • Osmanlı Devletinde taşra teşkilatının (merkez dışı) temelini tımar (dirlik) sistemi oluşturuyordu.
  • Devlet bazı bölgelerin vergi gelirlerini hizmet ya da maaş karşılığı olarak askerlere ya da devlet görevlilerine ayırırdı. Bu gelir kaynağına DİRLİK denilirdi. Dirlikler 3'e ayrılmıştı:
1. Tımar:
  • Tımar sistemine nazaran harpte sivrilmiş,tımar beyi olma özelliği kazanmış sipahilere verilen 3.20 bin akçe senelik vergi geliri olan dirliklerdir.
2. Zeamet:
  • Muharebede üstün kabiliyet göstermiş olan tımar sahipleri ile devlet merkezindeki divân çavuşlarına, müteferrika ve kâtipler ile eyalet ve sancaklardaki ileri gelen devlet görevlilerine verilen senelik vergi geliri 20.100 bin akçe arsındaki dirliklerdir.
3. Özgü:
  • Padişah ve ailesine, sadrazam, vezirler, beylerbeyi ve sancak beylerine verilen geliri 100 bin akçeden fazla dirliklerdir.
İltizam Sistmi
  • İltizâm devlete ilişkin bir gelirin ihale yöntemiyle şahıslara verilmesidir. 16. yüzyıldan sonrasında uygulamaya konulmuş olan bu sistemde devlete ilişkin bir gelir çoğu zaman 3 senelik bir süre için açık artırmaya çıkarılır, en yüksek bedeli verene devredilirdi. Bu ihaleyi kazanan kişiye MüLTEZİM denirdi. Mültezîmlere dirlik sahiplerine verilen haklar tanınmıştı.
NOT: Bu sistemin en mühim yararı devletin acil para ihtiyacını karşılamasıdır



Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.

TIMAR (DİRLİK) SİSTEMİ:






Osmanlı Devletinde taşra teşkilatının (merkez dışı) temelini tımar (dirlik) sistemi oluşturuyordu. Devlet bazı bölgelerin vergi gelirlerini hizmet ya da maaş karşılığı olarak askerlere ya da devlet görevlilerine ayırırdı. Bu gelir kaynağına DİRLİK (tımar) denilirdi.

Dirlikler(Tımarlar) 3'e ayrılmıştı.
  1. HAS: Padişah ve ailesine, sadrazam, vezirler, beylerbeyi ve sancak beylerine verilen geliri 100 bin akçeden fazla dirliklerdir.
  2. ZEAMET: Muharebede üstün kabiliyet göstermiş olan tımar sahipleri ile devlet merkezindeki divân çavuşlarına, müteferrika ve kâtipler ile eyalet ve sancaklardaki ileri gelen devlet görevlilerine verilen senelik vergi geliri 20-100 bin akçe arsındaki dirliklerdir.
  3. TIMAR: Tımar sistemine nazaran harpte sivrilmiş,tımar beyi olma özelliği kazanmış sipahilere verilen 3-20 bin akçe senelik vergi geliri olan dirliklerdir.
AÇIKLAMA: Tımar sahipleri ilk 3 bin, zeamet sahipleri ise ilk 20 bin akçesini kendi geçimleri için ayırırlardı. Buna KILIÇ HAKKI denirdi. Tımar sahipleri geri kalan gelirin her 3 bin akçesi, zeamet ve özgü sahipleri ise her 5 bin akçesi için tam teçhizatlı bir atlı asker yetiştirmek ve gerektiğinde bunlarla beraber muharebeye katılmak zorundaydı. Bu askere CEBELü denirdi.

Dirlik sahipleri kendisine verilen toprakları köylüye 50-150 dönümlük topraklar halinde dağıtır. Ve hasat zamanında köylünün yetiştirdiği ürünün vergisini(öşür yada haraç) alırlardı.


Dirlik sisteminde toprağın;
  1. Mülkiyeti DEVLETE,
  2. Vergisi DİRLİK SAHİBİNE,
  3. Kullanım hakkı KÖYLüYE aittir.
TIMARLI SİPAHİ HANGİ DURUMLARDA TOPRAĞI KÖYLüDEN GERİ ALABİLİRDİ?
  1. Toprağı sebepsiz yere terk edenlerden,
  2. Sebepsiz yere 3 yıl üst üste ekmeyenlerden,
  3. Sebepsiz yere vergisini vermeyenlerden.
TIMARLI SİPAHİNİN KÖYLüYE KARŞI GÖREVLERİ NELERDİR?
  1. Köylünün güvenliğini sağlamak,
  2. Köylünün tohum,gübre vb. gereksinimlerini temin etmek,
  3. Köylünün vergisini en kolay şekilde ödemesini sağlamak
DİRLİK (TIMAR) SİSTEMİNİN YARARLARI NELERDİR?
  1. Devlet Merkezden toplanması son aşama zor vergiler böylece toplamış oluyor,
  2. Devlet bazı görevlilerine maaş vermekten kurtuluyor
  3. Devlet asker yetiştirmekten kurtuluyor
  4. Devlet toprakları boş kalmadığından üretim artıyor.
  5. Tımarlı sipahiler bulundukları yerlerde güvenliği sağlıyor.
NOT: Tımar ve zeamet sistemi II.Mahmut zamanında kaldırılarak başta valiler olmak suretiyle devlet memurları maaşa bağlandı.

İLTİZAM SİSTEMİ:




İltizâm,devlete ilişkin bir gelirin ihale yöntemiyle şahıslara verilmesidir. 16. yüzyıldan sonrasında uygulamaya konulmuş olan bu sistemde devlete ilişkin bir gelir çoğu zaman 3 senelik bir süre için açık artırmaya çıkarılır,en yüksek bedeli verene devredilirdi. Bu ihaleyi kazanan kişiye MüLTEZİM denirdi. Mültezîmlere dirlik sahiplerine verilen haklar tanınmıştı.

NOT: Bu sistemin en mühim yararı devletin acil para ihtiyacını karşılamasıdır.
NOT: Süre içinde tımar toprakların MUKATAA haline getirilip mültezime verilmesi yaygınlaşmıştır.


TIMARLARIN MUKATAA HALİNE GETİRİLİP MüLTEZİME VERİLMESİ NE GİBİ OLUMSUZ SONUÇLAR DOGURMUŞTUR?

  1. Mültezîm baskısı altında kalan halkın vergisini ödeyememesine ve toprağını terk etmesine niçin olmuştur.
  2. İltizamların çoğu zaman o bölgedeki varlıklı ve kuvvetli kişiler olan AYANlara verilmesiyle, taşradaki ayanlar güç kazanmaya başlamışlar ve devlete baş kaldırmışlardır.
  3. Tımar toprakların iltizama verilmesiyle, valiler eskiden tımarlı sipahiye yaptırdıkları güvenlik ve askerlik hizmetini, SARICA SEKBAN denilen kapılarında besledikleri askerlere yaptırmaya başladılar. Sulh döneminde ya da beylerinin tayini çıktığında işi olmayan kalan ve LEVENT adını alan bu insanoğlu eşkıyalık yaparak karınlarını doyurmaya başladılar.
NOT: İltizâm yöntemi Tanzimat'a (1839) kadar yürürlükte kalmış,bu tarihte kaldırılmıştır. Sadece 1855'ten itibaren iltizâma tekrardan dönülmüştür.

İDARİ TEŞKİLAT

Osmanlı ülkesi yönetimsel bakımdan EYALETLERE, eyaletler SANCAKLARA, Sancaklar KAZALARA, kazalar da TIMARLI NAHİYELERİNE ayrılmıştı.

EYALETLER (BEYLERBEYİLİK):

Eyaletlerin başlangıcında BEYLERBEYİ bulunuyordu. Eyalet içinde beylerbeyinin bulunmuş olduğu sancak PAŞA SANCAĞI adıyla anılırdı. Beylerbeyi Divan-ı Hümayûnun minik bir kopyası olan "Eyalet divanı"nın başıydı.Osmanlı Devleti'nde ilk Beylerbeyilik RUMELİ BEYLERBEYİLİĞİ olup,Sultan I. Murat döneminde merkezi MANASTIR'da kurulmuş ve Rumeli'de yönetimin kolaylaşması amacı taşımıştır.


Eyalet Divanının üyeleri şunlardır:

  • Beylerbeyi: Eyaletin ve eyalet divanının başıydı. Hizmetinde KAPU HALKI denilen çok sayıda görevli ve asker bulunurdu. Beylerbeyi tayini çıktığında kapu halkını da bununla beraber götürürdü.
  • Beylerbeyi Kethüdası: Beylerbeyinin yardımcısıydı.
  • Eyalet Defterdarı: Eyaletin mâli işlerinden sorumluydu.
  • Eyalet Kadısı: Eyaletin yargı, belediye, noterlik vb. işlerinden sorumluydu.

  • Eyalet subaşısı: Bugünkü güvenlik müdürü gibidir. Suçluların takip edeni ve yakalanmasında, kadı tarafınca verilen hükümlerin uygulanmasından ve merkezden gelen emirlerin uygulanmasından mesuldür.
Osmanlı Devletinde eyaletler SALİYANELİ ve SALİYANESİZ olmak suretiyle ikiye ayrılıyordu.
  • Saliyaneli (Yıllıklı) Eyaletler: Bu eyaletlerde tımar sistemi uygulanmaz, vergiler senelik olarak toplanırdı. Mısır, Habeş, Bağdat, Basra, Yemen, Tunus, Cezayir, Trablus salyaneli eyaletlerdendi.
  • Saliyanesiz (Yıllıksız) Eyaletler: Tımar (dirlik) sisteminin uygulanmış olduğu eyaletlerdir. Bu eyaletlerdeki topraklar özgü,zeamet ve tımar olarak ayrılmıştır.Merkeze yakın eyaletlerdir. Rumeli, Budin, Anadolu, Karaman, Dulkadir, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Halep, Şam, Trablusşam salyanesiz eyaletlerdendir.
2) SANCAKLAR: Kazaların birleşmesiyle meydana gelmişti. En üst dereceli yöneticisi SANCAK BEYİ'dir.Sancaklarda asayiş sûbaşı ve Yasakçılar(asesler), kalenin korunması da kale dizdarları tarafınca yapılırdı.

3) KAZALAR: Hem adlî hem de idarî birimdir. Kazaların başlangıcında yönetici olarak KADI bulunurdu.

İMTİYAZLI HüKüMETLER: Osmanlı devletinin hakimiyetini tanıyan Kırım Hanlığı, Mekke Emirliği, Eflak, Boğdan ve Erdel Beylikleri,Sakız Cumhuriyeti imtiyazlı yönetimlerdi. Bunlar iç işlerinde özgür olup, yöneticileri Osmanlı tarafınca kendi soyluları arasından atanırdı. Bu hükümetlerden Kırım Hanlığı ve Mekke Emirliği dışındakilerden senelik belli bir vergi alınırdı.

TAŞRA TEŞKİLATINDAKİ DİĞER GÖREVLİLER
  • Muhtesib: Çarşı ve pazar denetlemesi yapardı.Satılan mal ve tutarları denetim ederlerdi (zabıta) .
  • Kapan Emirleri: Şehirlere gelen sebze-meyvenin toplandığı bölgelere "kapan" denirdi. Kapan emiri buraya gelen malın vergilendirilmesini sağlardı (Hal müdürü).
  • Beytülmal Emini: Herhangi bir yerleşim yerinde kamuya ilişkin çıkarları korumakla görevliydi.
  • Gümrük ve Bac Eminleri: Kasaba ve şehirlerde sanat ve ticaretle ilgili vergileri toplarlardı.
TAŞRA TEŞKİLATINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞMELER

1864'te gösterilen "Vilayet Nizamnamesi" ile ülke idarî bakımdan tekrardan teşkilatlandırıldı.Buna nazaran taşra yönetimi vilayet, liva (sancak), kaza ve köy birimlerine ayrıldı. Livaların yönetimi MUTASARRIF'lara verildi.

1871'de kaza ve köy arasına NAHİYELER eklendi, bunların başına nahiye müdürleri seçimle getiriliyordu.

MAHALLİ TEŞKİLAT

Mahalle ya da köy cemaatinin önde gelen kişisi İMAM'dır. İmam cemaatin isteğiyle belirlenir ve kadı'nın onayıyla göreve başlardı.

Mahalle ve köy halkının ortaklaşa karşıladığı giderler şunlardır:
  • Cami,okul,çeşme şeklinde yapıların onarımı ve ihtiyaçlarının karşılanması,
  • İmam, müezzin, muallim şeklinde görevlilerin ücretlerinin ödenmesi,
  • Divan-ı Hümayûn tarafınca muhteşem durumlarda konulmuş olan AVARIZ isminde olan vergilerin ortaklaşa ödenmesi.
BAKINIZ





  • Tımar (Dirlik) Sistemi


  • Artık ve atık madde nedir? Aralarındaki farklar nedir?


  • Dos işletim sistemi ile Windows işletim sistemi arasındaki farklar nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tımar ve iltizam sistemi nedir, aralarındaki farklar nelerdir?
Tımar ve iltizam sistemi nedir, aralarındaki farklar nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tmar-ve-iltizam-sistemi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tmar-ve-iltizam-sistemi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content