Beslenmede sürekli kullanılan unsurların başında gelen baharatlar , daha çok bitkilerin yapraklarının veya tohumlarının kurutulmasıyla elde ...
Beslenmede sürekli kullanılan unsurların başında gelen baharatlar, daha çok bitkilerin yapraklarının veya tohumlarının kurutulmasıyla elde edilmektedir. Elde edilen bu kurutulmuş bitkiler toz haline getirilmekte ve yemek yapımında tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Pek çok türü ve çeşidi bulunan baharatlar hemen hemen bütün yemeklerde kullanılmakta ve farklı yörelere göre değişkenlik göstermektedir.
Yemeklerde tatlandırma amacıyla kullanılan baharatlar farklı alanlarda da insanların kullanımındadır. Mesela, alternatif tıp alanında şifa kazanmak için de kullanılan bir öğedir. Bununla birlikte, sağlıklı yaşlanmaya özen gösteren kişiler ve diyet yapanlar tarafından da tercih edilmektedir. Baharat çeşitlerinden bazıları kişiye uzun müddet tokluk hissi sağlamakta ve kan şekerini dengelemektedir. Sonuç olarak da diyet yapan kişinin kilo vermesine katkı sağlar. Tokluk hissi veren bazı baharatları sıralamak gerekirse;
Karabiber:
Türkiye genelinde en fazla kullanılan baharatların ilk sıralarında yer almaktadır. Eğer yemeklerde ve çorbalarda kullanılırsa tok tutma özelliği sayesinde kilo vermeye yardım eder. Bununla birlikte boğaz ağrılarında iyileşmesi için fayda sağlamakta, kişinin vücudunda rahatlık yaratmaktadır.
Zencefil:
Kış aylarında en önemli baharatlardan biri olan zencefil, soğuk algınlığına karşı birebirdir. Ayrıca, sindirim sistemini düzenlemekte ve tokluk hissi vermektedir.
Zerdeçal:
Bu baharat özellikle metabolizmanın hızlanmasına etki etmektedir. Ayrıca iştah kesici özelliği de olan zerdeçal, vücutta şeker ihtiyacını azaltlamkta ve sindirim sistemini düzeltmektedir.
Karanfil:
Vücudun şeker ihtiyacını karşılayan karanfil, ağızda çiğnenerek alınabilmekte ve tokluk hissi vermektedir.
Tarçın:
Özellikle kan şekerini düzenlemekte birebir olan tarçın, tokluk veren baharatlardan biridir. Şekeri de dengeleyen bu baharat metabolizmanın hızlandırılmasını da sağlar. Bununla birlikte ağız kokusunu da gidermeye yardımcı olur.
Kekik:
Diyet programlarında sıklıkla kullanılan kekik, kandaki yağların azaltılmasında etkili bir baharattır. Yağ yakımında ve tok tutmada oldukça etkili olan kekik, sindirimin kolaylaşmasını da sağlamaktadır.
Kimyon:
Kuru baklagillerin pişirilmesinde sıkça kullanılan kimyon tok tutan baharatların arasında yer almaktadır.
Kırmızı biber:
Tokluk veren bir baharattır ve metabolizmayı hızlandırır. Bununla birlikte bağırsak hareketlerini de hızlandırmaktadır.
YORUMLAR