Toplumu Birleştiren Temel Değerler Nelerdir?

Toplumu birleştiren temel değerler nedir? Vatan ve ideal birliği, bayrak ve bağımsızlık marşı, özgürlük ve bağımsızlık kavramları ile ilgili...

Toplumu birleştiren temel değerler nedir? Vatan ve ideal birliği, bayrak ve bağımsızlık marşı, özgürlük ve bağımsızlık kavramları ile ilgili genel bilgiler.



Türk BayrağıHer toplumun bazı temel değerleri vardır ve bu değerler o toplumun en kıymetli varlığıdır. Toplumdaki değişik anlayışları ve bölgesel kültürleri birleştiren, her insanın ortak paydasını oluşturan değerlere temel değerler denir. Mesela vatan, ideal, bayrak, bağımsızlık benzer biçimde değerler, bir ülkede yaşayan tüm insanları kuşatan temel değerlerdir.



Asırlar süresince aynı geçmişe haiz oluşumuz, aynı inançları paylaşmamız, aynı yurtta yaşamamız, bizi birbirimize bağlar ve aramızdaki farklılıkları unutturur.



Milletimizin haiz olduğu bir takım temel değerleri şöyleki sıralayabiliriz:



Vatan ve Ideal Birliği



Vatan, bir milletin evlatlarının üstünde yaşamış olduğu toprak parçasıdır. Ama bu toprağın vatan olması için uzun bir süreçten geçmesi gerekir. Bu süreç o toprağın elde edilmesi, uğruna can verilmesi, üstünde üzüntü tatlı hatıraların yaşanması, ibadethanelerin yapılması ve ecdadımızın mezarlarının bulunması benzer biçimde süreçler bir coğrafyanın vatan olmasını sağlar.



Vatan sevgisi milletimizin en mühim karakteristik özelliklerindendir. Vatan sevgisinin temelinde inançlarımız, ideallerimiz ve şanlı tarihimiz mevcuttur. Vatan uğruna gerektiğinde milletin her bir bireyi, seve seve ölümü göze alabilir.



Tarih, milletimizin bu uğurda yazdığı kahramanlıklarla doludur.



Ideal birliğinin anlamı, toplumu oluşturan bireylerin aynı gaye ve ideallerde birleşmesi anlamına gelir. Bu idealler toplumda birlik ve beraberliği ve bu sebeple da kuvvetli olmamızı sağlar.



Türkiye Cumhuriyeti’nin ülküsü, modern medeniyetler içinde elit bir yer edinmek olarak belirlenmiştir.



Bayrak ve İstiklâl Marşı



Bayrak bir milletin sembolüdür. Bayrağın gönderde dalgalanması, bayrağın temsil etmiş olduğu milletin bağımsızlığını gösterir. Bu yüzden, işgal güçleri bir ülkeyi ele geçirdiklerinde ilk olarak gönderdeki bayrağı indirir. Gene bir ülke bağımsızlığını kazandığında ilk iş olarak bayrağını dalgalandırır.



Türk Bayrağı’nın rengi ve üstündeki şekillerin anlamları vardır. Renginin kırmızılığı, vatan uğruna dökülen şehit kanlarını, hilal islam’ı; yıldız ise ülkümüzü temsil eder.



Bayrağımız ile bağımsızlık Marşımız özdeşleşmiştir. Birisi olmadan öbürü olmaz. İstiklal Marşımızı, Mehmet Akif Ersoy’un da söylediği benzer biçimde gerçekte millet yazmıştır. Hiçbir şiir, milletimizin din, vatan ve bağımsızlık aşkını bu kadar güzel anlatamaz.



Özgürlük ve Bağımsızlık



Türk milletini birleştiren temel değerlerden birisi de özgürlük ve bağımsızlıktır. Bu meseleyi Mustafa kemal atatürk en güzel şekilde hemen aşağıdaki sözleriyle açıklamaktadır:



“Özgürlük ve istiklâl bana ait karakterimdir… Bence bir millette şerefin ve haysiyetin, namusun ve insanlığın varlığı ve varlığının devam edebilmesi, mutlak o milletin özgürlük ve istiklâline haiz olmasıyla mümkündür.” (Nisan 1921).



“Türk halkı, asırlardan bu zamana kadar hür ve müstakil yaşamış ve istiklâli yaşamak için olmazsa olmaz bir öğe kabul etmiş bir kavmin kahraman evlatlarıdır. Bu millet istiklâlsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır” (Haziran 1922).



İnsan Haklarına Saygı



İnsan hakları tüm insanların yalnız insan olmalarından dolayı haiz oldukları haklardır. Bu haklar doğuştan kazanılmış haklar olup, sonradan elde edilmiş değillerdir.



İnsanların haiz oldukları haklar üç grupta toplanabilir:



İnsanların insanca yaşayabilmesi için bu haklara saygı duyulup korunması gerekir.



Millî Seciye Terimi ve Mustafa kemal atatürk



Millî seciye bir milletin ahlak, karakter ve içsel özelliklerini ifade eder. Iyi mi ki insanoğlu fizikî ve karakterleri itibariyle değişik mizaç ve yapıda iseler, milletlerin de birbirlerinden farklı kılan ve kendine özgü bağzı özellikleri vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Toplumu Birleştiren Temel Değerler Nelerdir?
Toplumu Birleştiren Temel Değerler Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/turk-bayragi-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/toplumu-birlestiren-temel-degerler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/toplumu-birlestiren-temel-degerler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content