Tortul Kayaçlar Nelerdir? Özellikleri, Kaça Ayrılır, Örnekler

1 Tortul Kayaç Nedir? 3 Tortul Kayaçlar Sınıflandırılmaları Tortul kayaç ne anlamına gelir, Tortul kayaç nasıl oluşur, Tortul kayaçların...


  • 1 Tortul Kayaç Nedir?



  • 3 Tortul Kayaçlar Sınıflandırılmaları


  • Tortul kayaç ne anlamına gelir, Tortul kayaç nasıl oluşur, Tortul kayaçların sınıflandırılması, Tortul kayaç ne kadara ayrılırlar, Tortul kayaç kaç gruptur, Tortul kayaçlara örnekler.



    Tortul kayaç ne anlamına gelir, Tortul kayaç nasıl oluşur, Tortul kayaçların sınıflandırılması, Tortul kayaç ne kadara ayrılırlar, Tortul kayaç kaç gruptur, Tortul kayaçlara örnekler.


    Tortul kayaç ne anlamına gelir, Tortul kayaç nasıl oluşur, Tortul kayaçların sınıflandırılması, Tortul kayaç ne kadara ayrılırlar, Tortul kayaç kaç gruptur, Tortul kayaçlara örnekler.


    Tortul Kayaç Nedir?



    Üç ana kayaç türünden (tortul kayaçlar, magmatik kayaçlar, metomorfik kayaçlar ya da Başkalaşım kayaçları) birisi olan tortul kayaçlar, yeryüzünde çok görülen kayaçlardır ve Dünya’nın yüzeyinin ortalama yüzde 75’ini yerkabuğunun ise ortalama yüzde 8’ini kaplarlar. Bu tür şeyler çoğu zaman tabakalı olarak bulunurlar ve içerlerinde organizma kalıntıları (fosil) bulundururlar. Sarkıt ve dikitler bu kayaçların oluşturduğu jeolojik yapılara örnek olabilirler. Tortul kayaçların büyük bir bölümü dış etmenler tarafınca yeryüzünün aşındırılmasıyla meydana gelen türlü büyüklükteki unsurların taşınarak çukur sahalara (göl, deniz ve okyanus tabanları şeklinde) biriktirilmesi sonucu oluşmuşlardır. Bu vakaya genel mealde tortullaşma denir. Biriken unsurlar önceleri boşluklu gevşek bir yapıya sahiptirler. Fakat zaman içinde sıkışıp sertleşirler. Bir birikme sahasında, sonradan biriken unsurlar öncekiler üstünde birikerek ağırlıkları vasıtasıyla tazyik yaparlar. Bu tazyik sonucu unsurlar, aralarındaki boşlukların küçülmesi ve büyük seviyede ortadan kalkmasıyla sıkışır ve sertleşirler. Tortul depoların ya da kayaçların oluştukları ortamlar yerden yere farklılık gösterirler.



    Tortul kayaçlar dört değişik şekilde oluşabilirler:



  • erozyona uğramış başka kayaçların çökelmeleriyle (bunlara kırıntılı (klastik) tortul kayaçlar da denir),


  • tortuların birikmesi ve sağlamlaşması ile,


  • biyolojik aktivitelerin sonucu oluşan tortulların depolanması ile ve


  • Tortul kayaçların oluşmasında dört mühim süreç vardır. Bu tür şeyler aşınma, taşınma, birikme ve sıkışmadır.


    Tortul Kayaçların Oluşumları



    Yeryüzünde yüzeylenmiş magmatik kayaçlar, iklim vakaları ve türlü dış etkenlerlerle (akarsu, sel suları, rüzgarlar vb.) karşılaştıklarında zaman içinde parçalanarak çözülürler. Böyle dağılan ufak parçalar gene türlü dış etkenlerle taşınarak çukur olan göl ve deniz sahalarında birikir ve buralarda sıkışmaya uğrarlar. Böyle tortullanıp sıkışan ufak parçalar tortul kayaçları oluştururlar.


    Tortul Kayaçlar Sınıflandırılmaları



    Kimyasal yoldan çözünmeye uğrayan kayalardan geçen sular bünyelerine çözünmüş hâlde türlü klorür, sülfat ve bikorbonatlar taşır. Bu maddeler, bilhassa sığ göi ortamında suyun buharlaşması ile çökelir. Bu çökelme sonucunda kimyasal tortul kayalar oluşur. Mesela, sularda çözünmüş hâlde taşınan bikarbonatlar, suların buharlaştığı ortamlarda traverten ya da kalker tüfü hâlinde birikir. Mağaralarda tavandan sızan kireçli suların buharlaşması ile sarkıt, tabana damladıktan sonrasında buharlaşması sonucu dikit, yayıldıkları sahalarda buharlaşması ile travertenler oluşur. Aynı şekilde çözünmüş hâlde silis taşıyan suyun buharlaşması ile çakmaktaşı, sileks, japs ve gayzeritler meydana gelir. Sıcak iklim şartlarında kapalı olan havzalarda tuzlu ve alkali maddelerin birikmesi sonucu genellikle kimyasal tortul kayalar oluşur. Bu şekilde havzalarda buharlaşma ile beraber ilkin jips, bir süre sonra anhidrit ve kaya tuzu teşekkül eder.



    Deniz ve okyanus havzalarında yüzer hâlde bulunan kireçlerin, suda çözünmüş hâlde bulunan kireçle beraber çökelmesi sonucu türlü karbonatlı kısaca kireçli çökeller (çamurlar) hasıl olur. Fakat, çökelme esnasında ortamda bulunan magnezyum, silis, demir şeklinde maddeler de çamurlara karışır. Dağ oluşumu (orojenez) esnasında bu çökellerin sıkışması ve taşlaşması ile özellikle dağ kuşaklarında görülen binlerce metre genişliğinde kireçtaşı, dolomit ve dolomitik kireçtaşı, silisli kaya grupları mevcuttur. Bununla birlikte bu oluşum esnasında bunların içinde bulunan organik kalıntılar da taşlaşır.



    Kayaçların parçalanması ile oluşan kırıntılı malzemelerin oluşturduğu kayaçlardır.Başlıcaları:konglomera,kum taşı ve kil taşıdır.[1]



    Nebat ya da hayvan kalıntılarının belirgin ortamlarda birikmesi ve zaman içinde taşlaşması sonucu oluşur. Organik tortul taşların en tanınmış örnekleri mercan kalkeri, tebeşir ve kömürdür.



    Mercan iskeletlerinden oluşan organik bir taştır. Temiz, sıcak ve derinliğin az olduğu denizlerde mevcuttur. Ada kenarlarında topluluk oluşturanlara atol denir. Kıyı civarlarında olanlar ise, mercan resifleridir.



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tortul Kayaçlar Nelerdir? Özellikleri, Kaça Ayrılır, Örnekler
    Tortul Kayaçlar Nelerdir? Özellikleri, Kaça Ayrılır, Örnekler
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tortul-kayaclar-nelerdir-ozellikleri.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tortul-kayaclar-nelerdir-ozellikleri.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content