Trafik nedir ve ne anlamına gelir? Trafiğin anlamı ve tanımı ile beraber trafik hakkında temel bilgilerin özetlemek gerekirse yer almış oldu...
Trafik nedir ve ne anlamına gelir? Trafiğin anlamı ve tanımı ile beraber trafik hakkında temel bilgilerin özetlemek gerekirse yer almış olduğu yazımız.
TRAFİK, kara, deniz ve hava taşımacılığında kullanılan araçların hareketleri geliş-gidişine verilen isimdir.
En genel anlamıyla trafik denildiğinde yayaların, hayvanların ve taşıtların kara yolları üstündeki, trenlerin demiryollarındaki, gemilerin deniz ve diğeri su yollan üstündeki ve uçakların hava yolları ve limanlardaki tüm hareketleri anlaşılır.
Bu hareketlerin düzenliliğini ve çevreye minimum zarar verecek şekilde yapılmasını sağlamaya yönelik olarak hazırlanan planların uygulanması ve denetimini, trafik kontrolü bu sebeple konulmuş olan kurallara da trafik kuralları denilir.
Karayolları Trafiği. Yayaların, hayvanların ve taşıtların karayolları üstündeki vaziyet ve hareketleri karayolları trafiği olarak adlandırılır. Trafik problemi 20. yüzyılda endüstrileşmeye koşut olarak kalabalıklaşan kentlerdeki insanlan güncel sorunlan içinde başlıca yeri almaya başladı. Günümüzdeki anlamıyla trafik kuralları da motorlu taşıtlardaki artışa koşut olarak ortaya çıktı. Karayollarındaki trafiğin iki ana öğesini yayalar ve araçlar oluşturur. Trafik kontrolüne ilişkin yöntemler içinde en önemlilerinden birisi de trafik denetim levhalarıdır. Sürücüyü etkileyen türlü durumları evvelde uyarmak için kullanılan bu levhalar üç gruba ayrılır. Bu tür durumlar trafiğin tertipli akışını sağlamak ve kazaları önlemek amacıyla kullanılan trafik işaretleri, muhteşem durumlara karşı sürücüleri uyarmak için kullanılan çekince uyarı işaretleri ve sürücülere bilgi vererek destek olmak suretiyle kullanılan bilgi işaretleridir.
Günümüzde bir sürü ülkede kullanılmakta olan yol uyarı levhaları ABD protokolüyle internasyonal ölçütlere bakılırsa belirlenmiştir. Fakat gene de ülkeler içinde bir takım farklar vardır. Sözgelimi Türkiye’nin de çinde bulunmuş olduğu bir sürü ülkede trafiğin akış yönü sağdan olmakla beraber İngiltere, Kıbrıs şeklinde ülkelerde trafik akış yönü soldandır. Trafik denetimi araçları içinde yer edinen trafik lambaları hususi bir ehemmiyet taşır. Trafik lambalarının düzeni ve sayısı çoğu zaman trafiğin yoğunluğuna bakılırsa farklılık gösterir. Büyük kentlerde trafik akışının en yüksek düzeyde gerçekleşmesi için geçiş noktalarındaki tüm şebekelerin, sinyallerin zamandaş olması gerekir. Kırmızı-sarı ve yeşil ışıklardan oluşan trafik lambalarının devir sayıları saniyede on beş ile otuz içinde değişiyor, bu sayı belirlenirken trafiğin yoğunluğu dikkate alınır.
YORUMLAR