Trişin Nedir?

Beyaz renkli bir bağırsak solucanı türü olan Trişin ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca verildiği yazımız. Çok ufak, beyaz bir bağırs...

Beyaz renkli bir bağırsak solucanı türü olan Trişin ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca verildiği yazımız.



TrişinÇok ufak, beyaz bir bağırsak solucanıdır. Domuz, fare, tilki, kedi, köpek, ayı, porsuk, insan gibi memelilerde bulunur. Trişinin erkeği 1,5, dişisi 3-4 mm. boyundadır. Erişkinleri ince bağırsakta yaşar. Erkekle dişi burada çiftleşir, erkek ölür, dişisi bağırsak dokusuna girerek orada binlerce oğulcuk doğurur. Bu kurtçuklar kan damarları ile bir ihtimalle dokular arasından da geçerek, bulaşmadan 9 gün sonra kaslara, beyne, göğüs, karın, kalp zarı boşluğuna girerler. Burada biçimleri değişir, “kas trişini” adını alırlar. Kurtçuklar daha sonra limon biçiminde kapsüllerle çevrilir. Bu şekilde 24 yıl yaşayabilirler.



Trişin Hastalığı



Trişinler “trişinoz” denen bir haştalığa yol açar. Bu hastalık dünyanın hemen her yerinde vardır. Yalnız, Müslümanlık gibi domuz eti yenmesini yasak eden dinlere bağlı insanlarda bulunmaz. Hastalık insana domuz etinden, ya da çok nadir olarak yenen fare, kedi, köpek, tilki, ayı etlerinden geçer. Savaş, açlık, esirlik insanları bazen bu gibi etleri yemek zorunda bırakır.



Trişin hastalığı çeşitli bozukluklara yol açar. Beyin iltihabı, şiddetli bağırsak iltihabı, sürgün, kansızlık, ateş, kalp bozuklukları, kurdeşen, göz kapakları şişmesi, bulantı, kusma, kaslarda ağrılar, hareket zorluğu, kaburga kasları tutukluğu dolayısı ile solunumun güçlüğü, ense sertliği, çene kaslarında gerilme, bronşit, zatürree, kalp zarı iltihapları, idrarda kanama, sara nöbetleri, uykusuzluk bunların başlıcalarıdır. Çok defa hasta bu bozukluklar yüzünden ölür. Hastalığın yıllarca sürdüğü de olur.



Korunma ve Tedavi. — Ancak uzman bir hekimin gözetiminde ilaç tedavisi ile bu hastalıktan kurutlunabilir. Aksi durumda ölümlere varan istenmeyen sonuçlar doğabilir. Buradaki bilgiler sadece ansiklopesik bililer olup bu şekilde değerlendirilmelidir. Bulaşma önceden fark edilirse üç gün içinde mide yıkanır, müshil verilir. Bazı ilaçları varsa da bunların iyi geldiği henüz kesin değildir. Her şeyden önce, korunmaya önem vermelidir. Domuz kesimi çok dikkatle kontrol altına alınmalıdır. Tuzlama, tütsüleme, soğutma kurtçukları öldürmez. Onun için, domuz eti konservesi, hazır yemekleri de tehlikelidir. Etlerde trişin kurtçuklarının öldürülebilmesî için kilo başına 36 dakika kaynatılmalıdır. Gelişi güzel kızartılmış, pişirilmiş etlerin orta kısmı çiğ kalır. Mezbaha kontrolünden geçmemiş domuz eti katiyen yememelidir. (Bunlar genel bilgilerdir)

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Trişin Nedir?
Trişin Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/trisin.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/trisin-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/trisin-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content