Ortopedi Bilim Dalı

Ortopedi Ilim Dalı Tanımı Ortopedi, orthos ve paedia kelimelerinin birleşiminden oluşmuş düzgün (orthos) çocuk (paedia) anlamına g...

Ortopedi Ilim Dalı





Tanımı

Ortopedi, orthos ve paedia kelimelerinin birleşiminden oluşmuş düzgün (orthos) çocuk (paedia) anlamına gelir. Temel olarak kas iskelet sistemini ve onun sorunlarını inceleyen cerrahi bir ilim dalıdır;
vücudun hareket sisteminin morfolojisini ve işlevini değiştiren doğumsal, sonradan edinilmiş ya da travma sonucu oluşan lezyonları incelemeye, önlemeye ve tedavi etmeye yönelik tıp uzmanlık dalıdır.
Ortopedi daha çok, insan vücudunun biçim bozuklukları ile uğraşmayı kendilerine iş edinmiş olan genel cerrahların, bu konudaki kıymetli çalışmalarıyla doğmuş ve gelişmiştir. Burada ismi geçen biçim bozuklukları, hareket sistemiyle kısaca beden ve uzuvlarla ilgili biçim bozukluklarıdır. Buna karşılık yüz, kafa ve iç organlara ait biçim bozuklukları, bu tıp branşının çabalama alanının haricinde kalır. İlk bakışta çalışmaların dar bir alan içinde kalmış olduğu zannı uyanırsa da gerçekte bu alan oldukça geniştir. Zîrâ, şekilde ve fonksiyonda bozukluklar icra eden hastalık ve darbeler oldukça fazladır. Ortopediyi insan vücudunun bilhassa mekanik fonksiyonları ile uğraşan bir tıp dalı olarak da tanımlamak mümkündür.

Ortopedi terimi, ilk olarak Paris Tıp Fakültesi profesörlerinden Nicolas Andry (1658-1742) tarafınca kullanılmıştır. Ortopedi kelimesi düzgün, kusursuz çocuk ya da düzgün, kusursuz terbiye, düzeltme anlamlarına gelen bir terimdir. Fakat zaman içinde hüviyetini değiştirmiş, her yaşlarındaki insanların hareket sisteminin biçim ve fonksiyon bozuklukları ile ilgilenir hale gelmiştir. Mısır, Babil, Çin, Hint, Yunan ve Roma kalıntılarında, insan vücudundaki sakatlıkların sebep oluş ve şekilleri ile tedavileri üstünde çalışıldığına dair kayıtlara rastlanmaktadır. Seneler ilerledikçe ortopedi faaliyetinde da yeni gelişmeler olmuş ve ortopedi giderek daha köklü bir hâle gelmiştir. Evvel alınmış insan ve hayvan kemiklerinin türlü şekillerde saklanması ve lüzumunda kullanılmasını temin eden kemik bankaları ile noksanlığı plastik maddelerle telafi etmek için îmâl edilen iç sun'î uzuvlar, ortopedik cerrâhinin son zamanlarda ulaşmış olduğu yenilikler arasına girmiştir. Ortopedi branşında uzmanlık icra eden hekimlere “ortopedist†adı verilmektedir.

Ortopedi Kısımı'nün İlgi Alanları

Günümüzde tıbbi yaklaşımlar ve teknolojideki gelişmeler ortopedide büyük ilerlemeler elde etmiş ve çok geniş bir yelpazeyi kapsayan kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde ortopedinin özelleşmiş ilgi alanları ortaya çıkmıştır:
  • Ayak cerrahisi
  • El cerrahisi
  • Omuz cerrahisi
  • Dirsek cerrahisi
  • Omurga cerrahisi
  • Kalça cerrahisi
  • Diz cerrahisi
  • Çocuk ortopedisi
  • Artroplasti
  • Travma cerrahisi
  • Spor yaralanmaları
  • Artroskopi
  • Mikrocerrahi
  • Periferik sinir cerrahisi
  • Tümör cerrahisi
  • Doğumsal ve travmatik pleksus brakialis (koltukaltı sinir ağı) yaralanmaları
  • Beynimiz felci sorunlarında ortopedik tedavi
  • Romatizmal hastalıklarda ortopedik yaklaşımlar
Dalları

1. Çocuk Ortopedisi

Çocuk ortopedisi daha çok evlatların doğumsal deformiteleri, gelişimsel kalça displasisi (doğumsal kalça çıkığı), cücelik, çarpık ayak (pes ekinovarus) , boy uzatma benzer biçimde cerrahi işlemler yapar.

2. Artroplasti

Artroplasti eklem hastalıklarıyla ilgilenir. Genel anlamda yaşla ya da bir travma sonucu artritk değişikliğe uğramış eklemleri prostatik ( suni, çelik titanyum alaşımlardan yapılmış) parçalar ile değiştirerek ekleme ağrısız bir hareket açıklığı kazandırır.

3. Ortopedik Onkoloji

Kas, kemik sistemi tümörleri ile ilgilenir.

4. El cerrahisi

El, el bileği, ön kol ve dirsek travmaları ve onun hastalıklarıyla ilgilenir.

5. Omurga Cerrahisi

Omurga travması,
tümörleri, enfeksiyonları ve skolyoz, kifoz benzer biçimde yapısal biçim bozukluklarını tedavi eder.

6. Artroskopik Cerrahi

Eklemleri açmadan ufak deliklerden kamera ile girerek tedavisini sağlar. Daha çok eklem faresi çıkarılması, ön-arka çapraz bağ cerrahisi, menisküs lezyonlarını tedavi eder.

7. Ayak - Ayak bileği Cerrahisi

Ayak-ayak bileği cerrahisi adından anlaşıldığı sorunlarıyla ilgilenir.





Derlemedir.








  • Cerrahi Ilim Dalı


  • Dermatoloji Ilim Dalı


  • Epidemiyoloji Ilim Dalı



Ortopedi
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





İnsan vücudundaki doğuştan ya da sonradan olan şekil bozukluklarını cerrahî kanalıyla ya da başka yöntemlerle halleden hekimlik dalıdır. Eskiden yalnızca çocuklardaki vücut kusurlarının düzeltilmesi mevzusuyla ilgiliydi. Günümüzde kemikler, kaslar, sinirler ve eklemlerdeki oluşum bozukluklarının, kaza sonucu meydana gelen bozuklukların tedavisi ve tabii biçime kavuşturulması da ortopedinin uğraş alanına girer. Bununla birlikte "diş-yüz" ortopedisi yüzdeki bozuklukları, dişlerin oluşumundaki bozuklukları halleden hususi bir ortopedi dalıdır.



Ortopedi


Ortopedi genel cerrahinin bir dalı. Ortopedi daha çok, insan vücudunun biçim bozuklukları ile uğraşmayı kendilerine iş edinmiş olan genel cerrahların, bu konudaki kıymetli çalışmalarıyla doğmuş ve gelişmiştir. Burada ismi geçen biçim bozuklukları, hareket sistemiyle kısaca beden ve uzuvlarla ilgili biçim bozukluklarıdır. Buna karşılık yüz, kafa ve iç organlara ait biçim bozuklukları, bu tıp branşının çabalama alanının haricinde kalır. İlk bakışta çalışmaların dar bir alan içinde kalmış olduğu zannı uyanırsa da hakikatte bu alan oldukça geniştir. Zira şekilde ve fonksiyonda bozukluklar icra eden hastalık ve darbeler oldukça fazladır. Ortopediyi insan vücudunun bilhassa mekanik fonksiyonları ile uğraşan bir tıp dalı olarak da tanımlamak mümkündür. Ortopedi terimi, ilk olarak Paris Tıp Fakültesi profesörlerinden Nicolas Andry (1658-1742) tarafınca kullanılmıştır. Ortopedi kelimesi düzgün, kusursuz çocuk ya da düzgün, kusursuz terbiye, düzeltme anlamlarına gelen bir terimdir. Fakat zaman içinde hüviyetini değiştirmiş, her yaşlarındaki insanların hareket sisteminin biçim ve fonksiyon bozuklukları ile ilgilenir hâle gelmiştir. Mısır, Babil, Çin, Hint, Yunan ve Roma kalıntılarında, insan vücudundaki sakatlıkların sebep oluş ve şekilleri ile tedavileri üstünde çalışıldığına dair kayıtlara rastlanmaktadır. Seneler ilerledikçe ortopedi faaliyetinde da yeni gelişmeler olmuş ve ortopedi giderek daha köklü bir hâle gelmiştir. Evvel alınmış insan ve hayvan kemiklerinin türlü şekillerde saklanması ve lüzumunda kullanılmasını temin eden kemik bankaları ile noksanlığı plastik maddelerle telafi etmek için yapım edilen iç sunî uzuvlar, ortopedik cerrahinin son zamanlarda ulaşmış olduğu yenilikler arasına girdi. Ortopedi branşında uzmanlık icra eden hekimlere “ortopedist†adı verilmektedir.






  • Cerrahi Ilim Dalı


  • Dermatoloji Ilim Dalı


  • Epidemiyoloji Ilim Dalı


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ortopedi Bilim Dalı
Ortopedi Bilim Dalı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ortopedi-bilim-dal.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ortopedi-bilim-dal.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content