Tüketiciyi Koruma Haftası ne süre? Tüketiciyi Koruma Haftası’nın anlamı ve önemi hakkında bilgi, ile ilgili yazı. Tüketiciyi Koruma Haftası...
Tüketiciyi Koruma Haftası ne süre? Tüketiciyi Koruma Haftası’nın anlamı ve önemi hakkında bilgi, ile ilgili yazı.
Tüketiciyi Koruma Haftası (15 – 21 Mart)
İnsanların yaşamlarını sürdürebilmek için bir çok şeye ihtiyacı vardır. Yiyecek, içecek, giyecek benzer biçimde temel gereksinimleri alıp kullanmaya ya da gezme, eğlenme, beyaz perde ve tiyatroya gitme benzer biçimde toplumsal gereksinimleri karşılamaya tüketim, bu tarz şeyleri tüketenlere de tüketici diyoruz.
Yaşayan her insan bir tüketicidir. Tüketilecek ürünün kalitesi, temizliği, dayanıklılığı, güncelliği, fiyatı benzer biçimde özellikler hepimizi yakından ilgilendirir. İhtiyacımız olan mal ve hizmetleri satın alırken bunların değişik çeşitlerine rastlarız. Satışa çıkarılan ürünlerin hepsi aynı kalitede değildir. Bu durumda satın alacağımız ürün ya da hizmetlerin özelliklerini değerlendirmemiz gerekir. Fiyat ve kalitesi ne olursa olsun satılan ürünler insanları yanıltacak özellikte olmamalıdır. Satıcıların da uymak zorunda olduğu kurallar vardır. Satılan mal ya da hizmetin ayıplı olmaması, temiz ve sıhhatli olması, tüketicinin seçim hakkının olması, fiyatı açısından tüketiciyi yanıltmaması gereklidir. Bu tür durumlarla karşılaşan tüketiciyi korumak için bazı yasal düzenlemeler yapılmıştır. Tüketicinin korunmasıyla ilgili, anayasamızın 172. maddesinde “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır; tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” hükmü yer alır.
Ek olarak 1995 senesinde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çıkarılmış, bu kanunla satışa sunulan ürünlere çeşitli standartlar getirilmiştir. Endüstri ve Tecim Bakanlığına bağlı olarak Tüketici Konseyi Tüketici Sorunları Yargıcı Heyeti oluşturulmuş, Tüketici Mahkemeleri çalışmaya adım atmıştır. Birçok sivil cemiyet örgütü de tüketici hakları ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.
Hepimizin birer tüketici olarak haklarımızı bilmemiz gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ne nazaran dokuz temel tüketici hakkı vardır.
Tüketici Hakları
1. Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı
2. Sıhhat ve Güvenlik Hakkı
3. Bilgi Edinme Hakkı
4. Eğitilme Hakkı
5. Zararların Giderilmesi Hakkı
6. Sıhhatli Bir Çevrede Yaşama Hakkı
7. Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı
8. Seçme Hakkı
9. Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı
Vatanımızda 1995 yılından bu yana her yıl Dünya Tüketiciler Gününün içinde bulunmuş olduğu hafta Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta içinde tüketici haklarıyla ilgili radyo ve tv programları, seminerler, paneller düzenlenmekte, tüketici haklarına saygılı kurum ve kuruluşlara ödüller verilmektedir.
YORUMLAR