Tükürük Nedir?

tükürük -ğü isim Tükürük bezlerinin ağza akan salgısı: "Böyle tükürük saçtığına bakılırsa ya politikadan konuşuyor ya birini ...

tükürük -ğü


isim




Tükürük bezlerinin ağza akan salgısı:
"Böyle tükürük saçtığına bakılırsa ya politikadan konuşuyor ya birini batırıyordu."- H. Taner.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

tükürüğünü yutmak


Birleşik Sözler
tükürük bezleri

tükürük hokkası

tükürük otu







  • Tükürük Bezleri Nedir - Tükrük Bezlerinin Yapısı ve Görevleri


  • Tükürük bezlerinin görevleri nedir?


  • Tükürük (Salya) Nedir? Tükrüğün Görevleri ve Özellikleri





TüKüRüK a. 1. Kulakaltı, çenealtı ve dilaltı bezlerinden ağıza akan salgı. (Bk. ansikl. böl.)

2. Tükürük hokkası, içine tükürülen kap. || Tükürük köftesi, sokakta satılan ızgara köfte (tkz.). || Tükürüğünü yutmak, bir şeye imrenip ağzı sulanmak.





*Anat. Tükürük bezleri, tükürük salgılayan bezler, (insanda üç çift tükürük bezi bulunur: her biri ayrı bir tükürük salgılayan kulak

altı, çenealtı ve dilaltı tükürük bezleri.)


*Biyol. Tükürük uyarıcı, tükürük salgısını uyarmak için çiğnenen madde. || Tükürük uyarıcı işlev, çiğnemeye katılan organların (azıdişleri, dişler, idil, yumuşak dokular vb.) biyomekanik eylemi.


*Patol. Tükürük taşı, tükürük bezlerinin boşaltıcı kanalında oluşan taş. || Tükürük fistülü, genellikle tükürük taşlarının neden olduğu bir iltihap odağına bağlı olarak tükürük boşaltıcı kanalda gelişen fistül.


*ANSİKL. Fizyol. Kulakaltı, çenealtı, dilaltı tükürük bezleri ile diğer birçok küçük tükürük bezinin salgıladığı tükürükler ağızda birbirine karışarak tükürüğü oluştururlar. Büyük oranda (ortalama % 95) sudan oluşan tükürük, içinde eser miktarda globülin de bulunan % 3 organik madde ve % 2 madensel madde (alkali madenlerin klorür, fosfat ve bikarbonatları) içeren açık renkli, alkali, biraz akıcı bir sıvıdır. Ozitleri (nişasta ya da glikojen gibi karmaşık şekerler) ozlara dönüştürerek (basit şekerler) onların silindirimini başlatan ptiyalin ya da tükürük amilazı adlı bir enzim de içerir. Tükürük ayrıca besin kütlesinin yoğu- rulmasını ve yutulmasını kolaylaştıran mekanik bir işlev de görür. Tükürük salgısını iki mekanizma uyarır: biri ağız boşluğu içindeki duysal sinir uçlarının uyarılması ile oluşan mutlak refleks, diğeri şartlı reflekstir (çıkış noktası hoş bir yemeğin görüntüsü, koku ya da anısı olan zihinsel mekanizma), insanda bir günde salgılanan karma tükürük miktarı 300 g ila 1 000 g ya da daha fazlası arasında değişir.

Tükürük bazı zehirlerin (civa, bizmut, arsenik) dışarı atılma yollarından birini oluşturabilir.

Siyalore yani tükürük salgısının artması ağız rahatsızlıklarında (diş çıkarma, çok büyük protez aygıtları, dil kanserleri), ağız geniz boşluğu hastalıklarında (anjin, stomatit) ye sindirim kanalı bozukluklarında (mide asit salgısının artışına bağlı sindirim bozuklukları, mide küçük eğrisi ülserleri) ortaya çıkar.

Asiyali ise tükürük akımının azalması ya da ortadan kalkmasıdır. Kabakulak, süt çocuklarında mide-bağırsak iltihapları, septisemiler, şeker hastalığı, atropin, afyon ve nikotin gibi maddelerle zehirlenmeler sırasında görülür.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tükürük Nedir?
Tükürük Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tukuruk-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tukuruk-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content