Tül Nedir?

tül isim Fransızca tulle 1 . Çok ince gözenekli pamuk, ipek veya sentetik dokuma. 2 . sıfat Bu dokumadan yapılmış: "Bü...


tül
isim Fransızca tulle

1 . Çok ince gözenekli pamuk, ipek veya sentetik dokuma.




2 . sıfat Bu dokumadan yapılmış:
"Bütün pencereler eskisi gibi çiçekli ve tül perdeliydi."- A. Haşim.







tül (isim)





Anlam:Çok ince gözenekli pamuk, ipek veya sentetik dokuma.

Anlam:Bu dokumadan yapılmış

Bilgi:sıfat

Örnek Metin:Bütün pencereler eskisi gibi çiçekli ve tül perdeliydi. (A. Haşim)


TüL a. (fr. tulle; öz. a. Tulle'den). Tekst.

1. ince pamuk, ipek, yapay ya da sentetik ipliklerle yuvarlak ya da çokgen şekilli ilmikler oluşturarak dokunan, hatif ve saydam, bir tür ince dokuma. (Bk. anslkl. böl.)

2. Aynı dokumadan yapılan ve pencerelere asılan ince perde: Tülleri yıkamak.


*Dantele. Tül işi. sıra ile her ipliğin üstünden ve altından geçerek işlenen ve böylece bir zemin örgüsü ya da motifi oluşturan nakış türü.


*Eczc. Yağlı tül, genellikle balsamlı bir krem sıvanmış gazlı bez. (Yaraların iyileştirilmesinde pansuman şeklinde kullanılırdı.)


*Şapkac. Yüzün bir kısmını ya da tümünü örtecek şekilde bir şapkanın kenarına süs olarak takılan küçük tül parçası.


* sıt t.j yapılmış: Tül perde.


*ANSİkl. Tül üretiminde, çözgü iplikleri düşey yerleştirilir ve çözgü ipliklerine göre eğik yönde çalışan atkı iplikleri, bir kenardan diğerine soldan sağa, sonra sağdan sola doğru kesişir. Atkı iplikleri, iki diskten oluşan çok düz küçük bobinlere yerleştirilir; bu diskler, alt bölümünde, demir lamalara oturmasını sağlayan bir yatak yer alan bir şaryo içinde yer değiştirir. Tülün belirleyici özelliği olan bağlama, çözgü ipliklerinin ve bu yataklardaki şaryoların yer değiştirmelerini birlikte düzenleyerek elde edilir. Buna benzer bir ilkeyle, makine dantelleri de gerçekleştirilir.
Tülün, giysilerde kullanılması XVI. yy.'a rastlar. Bavyeralı dantele! Barbara Utt- man'ın işleri büyük bir beğeni kazanmış tı; bunlar, dekoratif motifler ve çiçek na kışlarıyla işli mekikle gerçekleştirilmiş tüllerdi. Makine tülü üretmek için ilk denemeler 1768'de yapıldı; bu iş için, Notting ham'da (İngiltere) kullanılmakta olan çorap tezgâhlarından yararlanıldı. Birçok iyileştirmeden sonra, düşey çözgüsüyle Bobin tezgâhını 1808'de Heathcoat icat etti. XVIII. yy.'ın sonuna kadar, tül yapımı İngiltere'ye özgü bir üretim olarak kaldı. Tül, giysilerde olduğu kadar döşemecilikte de (perdeler) kullanılıyordu. Fransa'da ise Saint-Pierre-lös-Calais imalathanesi 1815'e doğru kuruldu. Hafifliği nedeniyle; ıllusıon tülü denilen tül, 1827'de Dognin tarafından dokundu. Nord bölgesi, günümüzde Lyon ve İsviçre'deki Sankt-Gallen ile birlikte en önemli tül ve makine dantel mer kezlerinden biridir.


Kaynak: Büyük Larousse






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tül Nedir?
Tül Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tul-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tul-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content