Tüp bebek nedir? Tüp bebek nasıl olur? Tüp bebek yöntemleri nelerdir? Tüp bebekte hamilelik belirtileri nelerdir? Tüp Bebek Nedi...
Tüp bebek nedir?
Tüp bebek nasıl olur?
Tüp bebek yöntemleri nelerdir?
Tüp bebekte hamilelik belirtileri nelerdir?
Tüp bebek nasıl olur?
Tüp bebek yöntemleri nelerdir?
Tüp bebekte hamilelik belirtileri nelerdir?
Tüp Bebek Nedir?
Çiftin her ikisine ait üreme hücreleri elde edildiğinde laboratuar ekibi in-vitro yani vücut dışı koşullarda döllenme işlemini gerçekleştirmektedir.
Bu yöntemde erkek ve kadın üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki uygun bir ortamda 48 saat bekletilmektedir. Bu sürede elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısında döllenme oluşmaktadır. O zaman bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılmakta ve son hedef olan kadın rahmine yerleştirilmektedir. Embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir kateter ile yerleştirilmekte ve bu işlemler sonucu kadınların yaklaşık %50'sinde gebelik oluşmaktadır. Ancak bu gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanmakta ve tedaviye giren çiftlerin uygulama başına yaklaşık % 40'ında çocukları olabilmekte, bu oran birçok uygulama sonucu % 70-80â€lere çıkabilmektedir. Geri kalan % 20-30â€luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamamaktadırlar.
Bu yöntemde erkek ve kadın üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki, uygun bir ortamda 48 saat bekletilir. Bu sürede elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısında döllenme oluşur. Bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılır ve son hedef olan kadın rahmine yerleştirilir.
Embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir katater ile yerleştirilir. Bu işlemler sonucu kadınların yaklaşık %50'sinde gebelikgebelik oluşur. Ancak bu gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanır. Tedaviye giren çiftlerin uygulama başına yaklaşık % 40'ında çocukları olur. Bu oran birçok uygulama sonucu % 70 - 80'lere çıkabilir. Geri kalan % 20 - 30'luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamaz.
Tüp bebek yöntemlerinde çeşitli ilaçlarla (Gonal-F, Puregon, Menogon) kadının yumurtalıklarının uyarılması sağlanır. Yumurtalıkların uyarılmasının amacı, embriyo oluşturmaya aday çok sayıda yumurta elde etmek. Çok sayıda embriyonun rahim içine yerleştirilmesinin (embriyo transferi) gebelik şansını artırdığı görüldü (gebelik oranları, bir embriyo yerleştirildiğinde yaklaşık %10, üç embriyo yerleştirildiğinde ise %40 -50 civarında).
Tüp Bebek Nasıl Olur?
Kadının yumurtalıkları uyarıldıktan sonra yumurtalar toplanır. Erkeğin spermleri ile aynı kaba konarak döllenmeye bırakılır. Oluşan embryolar kadının rahimine 2-3 gün içinde yerleştirilir. Tüp bebek işlemi, tüplerin tıkalı olduğu, erkek infertilitesinde ve önceki başarısız IUI denemeleri sonrası tercih edilir. Yumurtalıklar yumurta elde etmek için uyarılır. Önce gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) analoğu 8-10 gün verilir. Sonrasında günlük human menopozal gonadotropin (HMG) veya follikül uyarıcı hormon (FSH) enjeksiyonu ile yumurtalıklarda çok sayıda follikül gelişimi sağlanır. Yaklaşık 8 gün sonrasında ultrason ile folliküllerin sayısı ve büyüklüğü ölçülür. 1-2 follikül 18 mm çapa ulaştığında human korionik gonadotropin enjeksiyonu yapılır. Yumurta toplama işlemi 36 saat sonraya planlanır.
Yumurtalar transvajinal ultrason eşliğinde toplanır. Ultrason folliküllerin görüntülenmesine ve iğnenin follikül içine doğru itilerek içinde yumurtayı içeren sıvının aspire edilmesine yardımcı olur. Sıvı laboratuvar personeli tarafından incelenir ve yumurta bulunursa inkübatöre konulur. Bu işlem tüm folliküller için yapılır. Yumurta toplama işlemi sırasında ya da hemen sonrasında erkekten alınan menide en kaliteli spermlerin ayrımı yapılır. Yumurta toplamadan yaklaşık 5 saat sonra yumurta ve sperm aynı kapta inkübatöre yerleştirilir. Ertesi gün yumurtalar normal döllenmenin olup olmadığın araştırılması için incelenir. Döllenmiş yumurtalar inkübatörde embryo oluşması için bırakılır. Yumurta toplamadan 2-3 gün sonra özel bir kateter aracılığıyla embryolar kadının rahmine yerleştirilir. Takip eden üç hafta hormon tedavileri verilir, sonrasında gebelik testi yaptırılır. Transferi yapılmayan embryolar dondurularak sonraki uygulamalar için ayrılır.
Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu ( Mikroenjeksiyon)
Tek bir spermin direk olarak yumurtanın sitoplazması içine enjekte edilmesidir. Şiddetli erkek infertilitesi ve önceki konvansiyonel tüp bebek işlemlerinde zayıf veya tam döllenme kusuru olan hastalardaki tedavi seçeneğidir. Yumurtalar aynı tüp bebek işleminde olduğu gibi uyarılır. Yumurtaların dışındaki hücreler soyularak bir damlacık içine yerleştirilir ve sperm de başka bir damlacığa yerleştirilir. Sperm ejakülasyon ile veya şiddetli durumlarda testisten veya mikrocerrahi teknikleri ile elde edilebilir. Yumurta, tutucu pipet ile sabitlenir. Mikroenjeksiyon pipeti ile bir sperm aspire edilir ve dikkatlice yumurtanın sitoplazmasına enjekte edilir. Bu işlem tüm yumurtalara yapılır. Yumurtalara daha sonra inkübatöre yerleştirilir ve ertesi sabah döllenme açısından kontrol edilir. Döllenmiş yumurtalar daha sonra 24-48 saat daha gelişmeye bırakılır. Sonrasında ince kateterle rahim içine yerleştirilir. Sonraki iki hafta içinde hormonal destek tedavisi geliğin devamı için verilir.
Tüp Bebek Yöntemi
Çocuğumuz olmuyor şikayetiyle bir uzmana veya tüp bebek merkezine giden çiftler birtakım testlerden geçiyor. Sonuçta kısırlık nedeni konusunda bilgi ediniliyor ve tedavi yöntemi, yani hangi yardımla üreme tekniğinin uygulanacağı saptanıyor. Laboratuvar koşullarında uygulanan yardımla üreme tekniklerini şöyle sıralayabiliriz:
Tüp bebek yani IVF (İn Vitro Fertilizasyon)
Tüp bebek yöntemi sperm ve yumurtaları beden dışında, laboratuvarda hazırlanan bir kültür ortamında döllendirmek anlamına geliyor. Tüp bebek yöntemi önceleri tüpleri tıkalı kadınlara yönelik uygulama olarak başlatılmış, daha sonraları sperm nitelik ve niceliği ile ilgili yetersizliklerde, ayrıca endometriyozis tanısı almış olgularda ve nedeni açıklanamayan kısırlıklarda kullanılmaya başlanmış. Tüp bebek yönteminde anestezi altında kadından toplanan yumurtalar, laboratuvarda eşinin spermleri ile birleştiriliyor. Döllenen yumurta iki veya üç gün sonra özel bir kateter (tüp bebek işlemlerinde kullanılan bir tıbbi malzeme) yardımıyla rahim içerisine yerleştiriliyor. Tüp bebek yöntemi; nedeni belirli kısırlıklarda olduğu gibi, nedeni belirlenemeyen durumlarda da geçerli bir tedavidir. Bu yöntemde kadının daha fazla yumurta üretmesini sağlayan ilaçlardan kullanılması ve birden fazla embriyo elde edilmesi ile hamilelik şansı artıyor. Tüp bebek yöntemiyle başarı şansı tüm dünyada ortalama yüzde 25 ve dünyada yıllardır en güvenli kısırlık tedavisi olarak uygulanıyor.
Tüp Bebekte hamilelik belirtileri nelerdi?
Tüp Bebekte Gebelik Belirtileri
1) Öncelikle bilmemiz gereken kan testinin kesin sonuç vermesi için illaki adet tarihimizin geçmesi gerekmez. Embriyo rahminize düştükten yaklaşık tam bir hafta sonra kan testinde görülebilir. Yumurtlama tarihinizi adetinizin 14.günü olarak hesaplarsak ve siz o zamanda hamile kaldıysanız adetinizden 10 gün önce bile sonuç alabilirsiniz.
2) Kan testiniz pozitif çıksa bile önemli olan 2 gün sonra değerinizin iki katı artmasıdır. (Benim de başıma geldiği üzere önce test pozitif çıkıp daha sonra değer düşebilir. Buna biyokimyasal gebelik denir ve sonuç negatifle sonuçlanır.) Kan testi yaptırdıktan iki gün sonra tekrar test yaptırmayı unutmayın.
3) Kan testinde 0-20arası değer negatif,
20-30 arası değer pozitif olmakla beraber dış gebelik riskli,
30+ değer pozitif kabul edilir.
4) Gebelikte ilk belirti göğüslerde şişkinlik ve belirleşen damarlardır. Göğüs üzerindeki damarlar gittikçe koyu mavi bir renk alırlar ve dışardan belli olurlar. Göğüslerde hassasiyet de olabilir.
5) Vajinadan ıslak bir akıntı gelmesi ve rahim ağzında yumuşama da ilk önemli belirtilerdendir.
6) Sebebi açıklanamayan ve hemen geçmeyen, bazen günlerce süren baş ağrısı ve halsizlik,
7) Özellikle sabahları hissedilen mide bulantısı,
8) Kasıklarda ağrı,
9) Rahim içinde adet sancısına benzeyen kısa süreli kıramp ve sancılar,
10) Sık idrara çıkma hissi ve idrarı yaparken duyulan sancıya benzer bir acı,
11) Ciltte, özellikle yüzde sivilcelenme,
12) Değişken ruh hali, vb hissettiğimiz duygular bize hamile olduğumuzu anlatmaya çalışıyor olabilir…
Bu saydıklarımın hepsi gebelik belirtisi olmakla birlikte bazı insanlarda hiçbir belirti de gözükmeyebilir. Bu gebelik olmadığı anlamına gelmez. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bunun biraz da bizim bünyemizle alakalı olduğunu unutmayalım.
NOT: İdrar testini kolaylıkla evde kendiniz uygulayabilirsiniz fakat idrar testlerinin genelde 25+ ya da 50+ değerleri gösterdiğini unutmayalım. Bu demek oluyor ki idrar testi kan testinden geç sonuç verir…
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Bebek sahibi olmak için bir kadının en uygun olduğu yaş dilimi 18-35 yaşlar arasıdır.Bu dönemin başlangıcında kadının kendi vücudu gelişimini tamamlamıştır ve bir bebek gelişimi için uygun hale gelmiştir.
Yaşınız ya da pozisyonunun ne olursa olsun gebe kalmak istediğinizde ya da gebe olduğunuzu düşündüğünüzde mutlaka uzman bir hekime müraacat etmelisiniz.
Gebelik ne zaman başlar ?
Gebelik erkekten gelen spermin kadının yumurtalıklarından atılan yumurta hücresini döllediği anda başlar.Bu andan 8.haftanın sonuna kadar olan dönem ebryonik dönem olarak adlandırılır. Sekizinci haftadan doğuma kadar olan süreye de fetal dönem denir.
Gebelik yaşı nasıl hesaplanır ?
Gebelik yaşı hesaplanırken gebe kalındığı düşünülen ilişkinin gerçekleştiği gün kriter olarak alınmaz. Tüm dünyada ve terminolojide bir standart sağlayabilmek amacıyla son adet kanamasının ilk günü (SAT, son adet tarihi) gebeliğin başlangıcı olarak alınır. Gebelik yaşı hesaplanırken ay kullanılmaz. İnsanlarda gebelik 280 gün sürer. Bu 40 haftaya denk gelmektedir. Sonuç olarak gebelik hafta olarak tanımlanır ve başlangıcı olarak da son adet kanamasının ilk günü esas alınır. Bebeğin doğum tarihi nasıl hesaplanır ? Bebeğin beklenen doğum tarihini (BDT) hesaplamak için oldukça basit bir yöntem vardır: 7 gün ekle 3 ay çıkart. Negele yöntemi adı verilen bu sistemde SATne 7 gün eklenir ve 3 ay geriye gidilir. Bir örnekle açıklayacak olursak son adet kanamasının ilk günü 7 Temmuz olan bir anne adayını ele alalım.
Negele Yöntemi Son Adet 7 gün ekle lt;14 Temmuz> 3 ay çıkart lt;14 Nisan> Beklenen Doğum Tarihi 14 Nisan
Bu hasta için beklenen doğum tarihi 14 Nisandır. Ancak bebeklerin sadece %5i bu tarihte doğar. 38 hafta ile 42 hafta arası doğan bebekler normal kabul edilirken 38 haftadan önce doğanlar preterm 42 haftadan sonra doğanlar postterm olarak adlandırılır. Prematürite ise bebeğin yaşını değil gelişimini anlatan bir ifadedir. Örneğin 36 haftalık doğan bir bebek preterm olmasına yani erken doğmasına rğme eğer akciğer gelişimini tamamlamış ise prematür değildir.
Gebeliğin belirtileri
Gebeliğin en önemli bulgusu adet gecikmesidir. Ancak her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez. Yaşam tarzındaki herhngi bir değişiklik, çeşitli rahatsızlıklar, diet, psikolojik durum değişiklikleri, stres gibi pek çok faktör adet gecikmesine neden olabilir.
Gebeliği düşündüren bulgular
1.Adet gecikmesi
2.Memelerde dolgunluk ve hassasiyet
3.Bulantı Kusma
4.Sık idrara çıkma
5.Halsizlik
6.Karında büyüme
Gebeliğin muhtemel bulguları
1.Rahimin (uterus) büyümesi
2.Gebelik testleri
Gebeliğin kesin bulguları
1.Bebeğin kalp atımlarını duyulması
2.Bebek hareketlerinin hissedilmesi
3.ULTRASON incelemesi
Gebelik testleri
Gebe olduğunuzu ne kadar erken öğrenilirse , gebelik ile ilgili bakıma o kadar erken başlanabilir. Bu nedenle adet gecikmesi olan her kadın vakit kaybetmeden gebelik testi yaptırmalıdır.Gebeliğin oluşması ile birlikte gebelik ürününüden bazı hormonlar salgılanmaya başlar. Bu gebeliğe özgü hormonlar kadının adet siklusunu kesintiye uğratır ve kadın gebelik süresince adet görmez. Kanda ve idrarda bu hormonların tayini ile gebelik teşhisi konabilir. Kanda bakılan hormon daha henüz ortada bir adet gecikmesi olmadan önce bile gebeliği gösterebilir. İdrarda ise sıklıkla 7-10 günlük bir gecikmeden sonra gebelik saptanabilir. Piyasada satılan ve kişinini kendi kendine uyguladığı testlerin güvenilirliği labovatuardakilere oranla biraz daha düşüktür. Bu nedenle adet gecikmesi olan ve kendi kendine yaptığı test negatif çıkan kadınlar da hekimlerini konu hakkında bilgilendirmeli ve onun tavsiyelerine uymalıdırlar.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.>>
Sebep: iç başlık yapıldı.
Tıp hakkında bilgi verir misiniz?
Tıp Sekreterliği eğitimi hakkında bilgi verir misiniz?
Tıp alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Çiftin her ikisine ait üreme hücreleri elde edildiğinde laboratuar ekibi in-vitro yani vücut dışı koşullarda döllenme işlemini gerçekleştirmektedir.
Bu yöntemde erkek ve kadın üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki uygun bir ortamda 48 saat bekletilmektedir. Bu sürede elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısında döllenme oluşmaktadır. O zaman bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılmakta ve son hedef olan kadın rahmine yerleştirilmektedir. Embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir kateter ile yerleştirilmekte ve bu işlemler sonucu kadınların yaklaşık %50'sinde gebelik oluşmaktadır. Ancak bu gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanmakta ve tedaviye giren çiftlerin uygulama başına yaklaşık % 40'ında çocukları olabilmekte, bu oran birçok uygulama sonucu % 70-80â€lere çıkabilmektedir. Geri kalan % 20-30â€luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamamaktadırlar.
Bu yöntemde erkek ve kadın üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki, uygun bir ortamda 48 saat bekletilir. Bu sürede elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısında döllenme oluşur. Bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılır ve son hedef olan kadın rahmine yerleştirilir.
Embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir katater ile yerleştirilir. Bu işlemler sonucu kadınların yaklaşık %50'sinde gebelikgebelik oluşur. Ancak bu gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanır. Tedaviye giren çiftlerin uygulama başına yaklaşık % 40'ında çocukları olur. Bu oran birçok uygulama sonucu % 70 - 80'lere çıkabilir. Geri kalan % 20 - 30'luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamaz.
Tüp bebek yöntemlerinde çeşitli ilaçlarla (Gonal-F, Puregon, Menogon) kadının yumurtalıklarının uyarılması sağlanır. Yumurtalıkların uyarılmasının amacı, embriyo oluşturmaya aday çok sayıda yumurta elde etmek. Çok sayıda embriyonun rahim içine yerleştirilmesinin (embriyo transferi) gebelik şansını artırdığı görüldü (gebelik oranları, bir embriyo yerleştirildiğinde yaklaşık %10, üç embriyo yerleştirildiğinde ise %40 -50 civarında).
Tüp Bebek Nasıl Olur?
Kadının yumurtalıkları uyarıldıktan sonra yumurtalar toplanır. Erkeğin spermleri ile aynı kaba konarak döllenmeye bırakılır. Oluşan embryolar kadının rahimine 2-3 gün içinde yerleştirilir. Tüp bebek işlemi, tüplerin tıkalı olduğu, erkek infertilitesinde ve önceki başarısız IUI denemeleri sonrası tercih edilir. Yumurtalıklar yumurta elde etmek için uyarılır. Önce gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) analoğu 8-10 gün verilir. Sonrasında günlük human menopozal gonadotropin (HMG) veya follikül uyarıcı hormon (FSH) enjeksiyonu ile yumurtalıklarda çok sayıda follikül gelişimi sağlanır. Yaklaşık 8 gün sonrasında ultrason ile folliküllerin sayısı ve büyüklüğü ölçülür. 1-2 follikül 18 mm çapa ulaştığında human korionik gonadotropin enjeksiyonu yapılır. Yumurta toplama işlemi 36 saat sonraya planlanır.
Yumurtalar transvajinal ultrason eşliğinde toplanır. Ultrason folliküllerin görüntülenmesine ve iğnenin follikül içine doğru itilerek içinde yumurtayı içeren sıvının aspire edilmesine yardımcı olur. Sıvı laboratuvar personeli tarafından incelenir ve yumurta bulunursa inkübatöre konulur. Bu işlem tüm folliküller için yapılır. Yumurta toplama işlemi sırasında ya da hemen sonrasında erkekten alınan menide en kaliteli spermlerin ayrımı yapılır. Yumurta toplamadan yaklaşık 5 saat sonra yumurta ve sperm aynı kapta inkübatöre yerleştirilir. Ertesi gün yumurtalar normal döllenmenin olup olmadığın araştırılması için incelenir. Döllenmiş yumurtalar inkübatörde embryo oluşması için bırakılır. Yumurta toplamadan 2-3 gün sonra özel bir kateter aracılığıyla embryolar kadının rahmine yerleştirilir. Takip eden üç hafta hormon tedavileri verilir, sonrasında gebelik testi yaptırılır. Transferi yapılmayan embryolar dondurularak sonraki uygulamalar için ayrılır.
Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu ( Mikroenjeksiyon)
Tek bir spermin direk olarak yumurtanın sitoplazması içine enjekte edilmesidir. Şiddetli erkek infertilitesi ve önceki konvansiyonel tüp bebek işlemlerinde zayıf veya tam döllenme kusuru olan hastalardaki tedavi seçeneğidir. Yumurtalar aynı tüp bebek işleminde olduğu gibi uyarılır. Yumurtaların dışındaki hücreler soyularak bir damlacık içine yerleştirilir ve sperm de başka bir damlacığa yerleştirilir. Sperm ejakülasyon ile veya şiddetli durumlarda testisten veya mikrocerrahi teknikleri ile elde edilebilir. Yumurta, tutucu pipet ile sabitlenir. Mikroenjeksiyon pipeti ile bir sperm aspire edilir ve dikkatlice yumurtanın sitoplazmasına enjekte edilir. Bu işlem tüm yumurtalara yapılır. Yumurtalara daha sonra inkübatöre yerleştirilir ve ertesi sabah döllenme açısından kontrol edilir. Döllenmiş yumurtalar daha sonra 24-48 saat daha gelişmeye bırakılır. Sonrasında ince kateterle rahim içine yerleştirilir. Sonraki iki hafta içinde hormonal destek tedavisi geliğin devamı için verilir.
Tüp Bebek Yöntemi
Çocuğumuz olmuyor şikayetiyle bir uzmana veya tüp bebek merkezine giden çiftler birtakım testlerden geçiyor. Sonuçta kısırlık nedeni konusunda bilgi ediniliyor ve tedavi yöntemi, yani hangi yardımla üreme tekniğinin uygulanacağı saptanıyor. Laboratuvar koşullarında uygulanan yardımla üreme tekniklerini şöyle sıralayabiliriz:
Tüp bebek yani IVF (İn Vitro Fertilizasyon)
Tüp bebek yöntemi sperm ve yumurtaları beden dışında, laboratuvarda hazırlanan bir kültür ortamında döllendirmek anlamına geliyor. Tüp bebek yöntemi önceleri tüpleri tıkalı kadınlara yönelik uygulama olarak başlatılmış, daha sonraları sperm nitelik ve niceliği ile ilgili yetersizliklerde, ayrıca endometriyozis tanısı almış olgularda ve nedeni açıklanamayan kısırlıklarda kullanılmaya başlanmış. Tüp bebek yönteminde anestezi altında kadından toplanan yumurtalar, laboratuvarda eşinin spermleri ile birleştiriliyor. Döllenen yumurta iki veya üç gün sonra özel bir kateter (tüp bebek işlemlerinde kullanılan bir tıbbi malzeme) yardımıyla rahim içerisine yerleştiriliyor. Tüp bebek yöntemi; nedeni belirli kısırlıklarda olduğu gibi, nedeni belirlenemeyen durumlarda da geçerli bir tedavidir. Bu yöntemde kadının daha fazla yumurta üretmesini sağlayan ilaçlardan kullanılması ve birden fazla embriyo elde edilmesi ile hamilelik şansı artıyor. Tüp bebek yöntemiyle başarı şansı tüm dünyada ortalama yüzde 25 ve dünyada yıllardır en güvenli kısırlık tedavisi olarak uygulanıyor.
Tüp Bebekte hamilelik belirtileri nelerdi?
Tüp Bebekte Gebelik Belirtileri
1) Öncelikle bilmemiz gereken kan testinin kesin sonuç vermesi için illaki adet tarihimizin geçmesi gerekmez. Embriyo rahminize düştükten yaklaşık tam bir hafta sonra kan testinde görülebilir. Yumurtlama tarihinizi adetinizin 14.günü olarak hesaplarsak ve siz o zamanda hamile kaldıysanız adetinizden 10 gün önce bile sonuç alabilirsiniz.
2) Kan testiniz pozitif çıksa bile önemli olan 2 gün sonra değerinizin iki katı artmasıdır. (Benim de başıma geldiği üzere önce test pozitif çıkıp daha sonra değer düşebilir. Buna biyokimyasal gebelik denir ve sonuç negatifle sonuçlanır.) Kan testi yaptırdıktan iki gün sonra tekrar test yaptırmayı unutmayın.
3) Kan testinde 0-20arası değer negatif,
20-30 arası değer pozitif olmakla beraber dış gebelik riskli,
30+ değer pozitif kabul edilir.
4) Gebelikte ilk belirti göğüslerde şişkinlik ve belirleşen damarlardır. Göğüs üzerindeki damarlar gittikçe koyu mavi bir renk alırlar ve dışardan belli olurlar. Göğüslerde hassasiyet de olabilir.
5) Vajinadan ıslak bir akıntı gelmesi ve rahim ağzında yumuşama da ilk önemli belirtilerdendir.
6) Sebebi açıklanamayan ve hemen geçmeyen, bazen günlerce süren baş ağrısı ve halsizlik,
7) Özellikle sabahları hissedilen mide bulantısı,
8) Kasıklarda ağrı,
9) Rahim içinde adet sancısına benzeyen kısa süreli kıramp ve sancılar,
10) Sık idrara çıkma hissi ve idrarı yaparken duyulan sancıya benzer bir acı,
11) Ciltte, özellikle yüzde sivilcelenme,
12) Değişken ruh hali, vb hissettiğimiz duygular bize hamile olduğumuzu anlatmaya çalışıyor olabilir…
Bu saydıklarımın hepsi gebelik belirtisi olmakla birlikte bazı insanlarda hiçbir belirti de gözükmeyebilir. Bu gebelik olmadığı anlamına gelmez. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bunun biraz da bizim bünyemizle alakalı olduğunu unutmayalım.
NOT: İdrar testini kolaylıkla evde kendiniz uygulayabilirsiniz fakat idrar testlerinin genelde 25+ ya da 50+ değerleri gösterdiğini unutmayalım. Bu demek oluyor ki idrar testi kan testinden geç sonuç verir…
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Bebek sahibi olmak için bir kadının en uygun olduğu yaş dilimi 18-35 yaşlar arasıdır.Bu dönemin başlangıcında kadının kendi vücudu gelişimini tamamlamıştır ve bir bebek gelişimi için uygun hale gelmiştir.
Yaşınız ya da pozisyonunun ne olursa olsun gebe kalmak istediğinizde ya da gebe olduğunuzu düşündüğünüzde mutlaka uzman bir hekime müraacat etmelisiniz.
Gebelik ne zaman başlar ?
Gebelik erkekten gelen spermin kadının yumurtalıklarından atılan yumurta hücresini döllediği anda başlar.Bu andan 8.haftanın sonuna kadar olan dönem ebryonik dönem olarak adlandırılır. Sekizinci haftadan doğuma kadar olan süreye de fetal dönem denir.
Gebelik yaşı nasıl hesaplanır ?
Gebelik yaşı hesaplanırken gebe kalındığı düşünülen ilişkinin gerçekleştiği gün kriter olarak alınmaz. Tüm dünyada ve terminolojide bir standart sağlayabilmek amacıyla son adet kanamasının ilk günü (SAT, son adet tarihi) gebeliğin başlangıcı olarak alınır. Gebelik yaşı hesaplanırken ay kullanılmaz. İnsanlarda gebelik 280 gün sürer. Bu 40 haftaya denk gelmektedir. Sonuç olarak gebelik hafta olarak tanımlanır ve başlangıcı olarak da son adet kanamasının ilk günü esas alınır. Bebeğin doğum tarihi nasıl hesaplanır ? Bebeğin beklenen doğum tarihini (BDT) hesaplamak için oldukça basit bir yöntem vardır: 7 gün ekle 3 ay çıkart. Negele yöntemi adı verilen bu sistemde SATne 7 gün eklenir ve 3 ay geriye gidilir. Bir örnekle açıklayacak olursak son adet kanamasının ilk günü 7 Temmuz olan bir anne adayını ele alalım.
Negele Yöntemi Son Adet 7 gün ekle lt;14 Temmuz> 3 ay çıkart lt;14 Nisan> Beklenen Doğum Tarihi 14 Nisan
Bu hasta için beklenen doğum tarihi 14 Nisandır. Ancak bebeklerin sadece %5i bu tarihte doğar. 38 hafta ile 42 hafta arası doğan bebekler normal kabul edilirken 38 haftadan önce doğanlar preterm 42 haftadan sonra doğanlar postterm olarak adlandırılır. Prematürite ise bebeğin yaşını değil gelişimini anlatan bir ifadedir. Örneğin 36 haftalık doğan bir bebek preterm olmasına yani erken doğmasına rğme eğer akciğer gelişimini tamamlamış ise prematür değildir.
Gebeliğin belirtileri
Gebeliğin en önemli bulgusu adet gecikmesidir. Ancak her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez. Yaşam tarzındaki herhngi bir değişiklik, çeşitli rahatsızlıklar, diet, psikolojik durum değişiklikleri, stres gibi pek çok faktör adet gecikmesine neden olabilir.
Gebeliği düşündüren bulgular
1.Adet gecikmesi
2.Memelerde dolgunluk ve hassasiyet
3.Bulantı Kusma
4.Sık idrara çıkma
5.Halsizlik
6.Karında büyüme
Gebeliğin muhtemel bulguları
1.Rahimin (uterus) büyümesi
2.Gebelik testleri
Gebeliğin kesin bulguları
1.Bebeğin kalp atımlarını duyulması
2.Bebek hareketlerinin hissedilmesi
3.ULTRASON incelemesi
Gebelik testleri
Gebe olduğunuzu ne kadar erken öğrenilirse , gebelik ile ilgili bakıma o kadar erken başlanabilir. Bu nedenle adet gecikmesi olan her kadın vakit kaybetmeden gebelik testi yaptırmalıdır.Gebeliğin oluşması ile birlikte gebelik ürününüden bazı hormonlar salgılanmaya başlar. Bu gebeliğe özgü hormonlar kadının adet siklusunu kesintiye uğratır ve kadın gebelik süresince adet görmez. Kanda ve idrarda bu hormonların tayini ile gebelik teşhisi konabilir. Kanda bakılan hormon daha henüz ortada bir adet gecikmesi olmadan önce bile gebeliği gösterebilir. İdrarda ise sıklıkla 7-10 günlük bir gecikmeden sonra gebelik saptanabilir. Piyasada satılan ve kişinini kendi kendine uyguladığı testlerin güvenilirliği labovatuardakilere oranla biraz daha düşüktür. Bu nedenle adet gecikmesi olan ve kendi kendine yaptığı test negatif çıkan kadınlar da hekimlerini konu hakkında bilgilendirmeli ve onun tavsiyelerine uymalıdırlar.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.>>
denizli de gidebileceğim tüp bebek hastanesi araştırıyorum yardımcı olur musunuz ?
Tıp hakkında bilgi verir misiniz?
Tıp Sekreterliği eğitimi hakkında bilgi verir misiniz?
Tıp alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?
YORUMLAR