Tüp Kanseri

TüP KANSERİ Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir. Midede ...


TüP KANSERİ

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir.








Midede hazımsızlık ve gaz sancısı şikâyetleri devamlı masum bir ağrıdan ibaret olmayabilir. Belirtilerinin karın ağrısı-sancısı benzer biçimde şikâyetlerle karıştırılması ile kendini kolaylıkla kamufle etmesi ve geç teşhis edilmesi sebebiyle yüksek riskli bir hastalık olan "Tüp kanseri" hanımefendilerin korkulu rüyasıdır.


Tüp nedir?
Tüp, rahimle yumurtalıkların içinde yer edinen ve döllenmenin gerçekleştiği rahmin bir parçasıdır. "Tuba" olarak da malum bu organın fonksiyonu, yumurtayı rahim boşluğuna nakletmek ve spermin yumurtaya doğru gitmesini sağlamaktır.
Tüp Kanseri (Tuba Kanseri)
Tuba kanseri, genital organ kanserleri içinde oldukça ender görülen bir kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri benzer biçimde erken yakalanabilen bir kanser türü olmadığı için ve semear benzer biçimde akıntı testleri ile teşhis edilemediği için erken tanısı pek mümkün değildir. Tuba kanseri, yumurtalık kanseri benzer biçimde çok geç teşhir edilebilen bir kanser türüdür.
Yumurtalık kanseri çok gözüktüğü ve geç teşhis edildiği için daha çok tehdit unsuru oluşturur fakat tuba kanseri de emaresi az olan ve fazla bilinmeyen bir türüdür. Geç teşhis edilmesi sebebiyle yüksek riskli bir hastalıktır. Tümör cinsi de çok fena olan bu kanser, hanımefendilerin fakat yüzde 0.03'ünde görülse de dikkate alınmalıdır.
Iyi mi tespit ediliyor?
Yumurtalık kanserinde olduğu benzer biçimde tuba kanserinde de dünyanın sıhhat mevzusunda en ileri devletlerinde dahi hastalık, geç teşhis edilebilmektedir. Hastalığa yakalanan hanımefendilerin yüzde 75'inde, teşhis konduğu sırada kanser çevre organlara atlamış ve karın içine yayılmış olur. Karında bağzı ağrıların başlaması, karında su toplanması, karında bir kitle oluşması fakat hastalığın çok ileri dönemlerinde ortaya çıkan belirtilerdir ki o zamanda hastalık bayağı fazla ilerlemiş sayılır. Doğal olarak bir kanserde ne kadar geç teşhis yapılırsa başarı oranı da o denli düşmektedir.
Hastaların şikayetleri nedir?
Hastalık çok spesifik şikayetleri olmaz. Tuba kanserli hastalara baktığımızda, yumurtalık kanserli hastalarda olduğu benzer biçimde aylar öncesinden başlamış olan bağzı hazımsızlık şikayetleri karında çok belirgin olmayan ağrı-sancı şikayetleri olurya gaz diye tanımlanan şikayetler, idrar yollarında küçücük şikayetler görülebilir. Ama bu tür şeyler herkeste görülebilen durumlardır ve bir çok hanım bunlara aldırmaz. Fakat hastalık ilerledikten sonrasında hastalığın emareleri tanınmaya başlanır. Radyolojik değerlendirmeler yapıldığında ve ultrasona bakıldığında hastalık gözlemlenebilir.
Bayanlara neler tavsiye edersiniz?
Bilhassa 40 yaşından sonrasında, menopoza yaklaşan hanımefendilerin muhakkak 6 ayda bir jinekolojik muayeneden geçmeleri gerekir. Senede 1 semear aldırmalı ve kesinlikle ultrason çektirmelidirler. Şüpheli durumlar gözlediğinde kararlı olarak değerlendirmeye alınmalıdır.
Prof. Dr. Derin Kösebay


Memorial Hastanesi


Jinekolojik Onkoloji Kısımı





  • Gırtlak Kanseri (Larenks Kanseri)


  • Tıp Nedir? Tıp Bilimi Hakkında


  • Tıp sekreterliği nedir, iyi mi tıp sekreteri olunur?










TUBA KANSERİ ( TüP KANSERİ) TANIM

Tüp kanserleri başlıca tüplerden lananlar ve daha çoğunlukla görülen çevre organlardan tümöral yayılım olmak suretiyle iki grupta incelenebilirler.
Hastalığın Görülme Sıklığı




Jinekolojik kanserlerin en ender görülen tiplerinden birisidir. Genel anlamda 50-60 yaş aralığında menopoz sonrası devrin hastalığıdır. Olguların fakat % 20 ‘si 50 yaşın altındadır.
Risk Faktörleri

Tam olarak belirlenmiş risk faktörleri olmamakla beraber , kronik tüp iltihapları , tuberkulozun tüpü tutması halinde hastalığın arttığına inanılır. Kısır ve doğum yapmamışlarda daha çoğunlukla rastalanılan bir jinekolojik kanserdir.
Klinik bulgu ve emareler

Çok süratli seyreden bir hastalık olduğundan tüp kanserinde erken tanı neredeyse imkansızdır. Çoğu zaman başka nedenlerle opere edilen vakalarda tesadüfen tanı alırlar. % 20 hastada herhangi bir emaresi yoktur. En sık % 50 hastada anormal vaginal kanama şikayeti mevcuttur. Yapışık kıvamda vaginal akıntıda çoğunlukla bu tip hastalarda varolan bir yakınmadır. Ağrı-sancı , akıntı ve kitle hastalığın tanısal üçlüsüdür.
Tanısal Yaklaşım

Klinik kuşku tanıda en mühim yaklaşımdır. Peşinden görüntüleme sistemleri,metotları ve tümör markırları ile hastalığın tanısı hakkında düşünce sahibi olunabilir.
TEDAVİ

Tüp kanserinde , tıpkı over kanserinde olduğu benzer biçimde evreleme cerrahisi yapılarak hastalığın yayılım derecesi hakkında düşünce sahibi olunur. Kitle küçültücü cerrahi yapılarak hasta daha sonrasında yayılım derecesine nazaran kemoterapiye verilebilir. Tüplere sınırı olan hastalıkta kemoterapi verilmeyebilir.Fakat tüp kanserinin ana tedavi şeması cerrahi+kemoterapi şeklindedir.. Daha ileri evrelerde ise radyoterapi de fazla etkili olmamakla beraber denenen tedavi rejimlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Tedavinin kesinlikle jinekolog onkologlarca yapılması gereklidir.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tüp Kanseri
Tüp Kanseri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tup-kanseri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tup-kanseri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content