Türetme Nedir?

TüRETME a. Dilbil. 1. Bir tabandan kalkarak, çeşitli yöntemlerle yeni bir sözlük birimi (türev) yaratmaya dayanan işlem. (Bk. ansik...

TüRETME a. Dilbil.

1. Bir tabandan kalkarak, çeşitli yöntemlerle yeni bir sözlük birimi (türev) yaratmaya dayanan işlem. (Bk. ansikl. böl.)

2. Bir üretici dilbilgisinin, tek bir dilbilgisi kuralının uygulanmasıyla, her dizinin bir öncekinden lanacağı biçimde yapısal bir betimlemeyle donatarak bir başlangıç öğesinden kalkıp bir cümle ürettiği süreç: bu yolla üretilen diziler bütünü. (En son üretilen diziye bitiş dizisi denir; bir türetme etiketli ayraçlama ya da genellikle bir ağaçla gösterilir.)





*Mant. Bir K kuramında, bazı koşulları yerine getiren çıkarım formülleri kümesi (Bk. ansikl böl.)


*ANSİKL Dilbil. Türetme, sözcük yaratımının temel yöntemlerinden biridir. Türetme, yaratılan sözcüğün oluşumuna katılan öğelerin bağımsız oldukları birleştirme yönteminden ayrılır. Ancak kimi dilbilimciler, türetmenin kapsamına birleştirmeyi de alırlar.

Türetme-yöntemleri dillere göre değişir: bir tabana bir'ek katılması (sonek, önek, içek). tabanın iç değişimi (ünlü ya da ünsüz değişimi, iklime), sıfır ek kullanımı, titrem ve vurgu kategorilerinin belirgin işlev üstlendikleri dillerde titrem ve vurgu değişimi Birleştirme ya da türetmeye başvuru da dilden dile değişir: samı dillerinde birleştirme hemen hemen yoktur, buna karşılık, aynı yöntem İngilizce ve almancada çok verimlidir.

Türkçede türetme, sözcüklerin kök ve gövdelerine yapım eki getirilerek gerçekleştirilir. Bu yöntemle, bir ad, sıfat ya da fiilden fiil (taşlamak, güzelleşmek, gül -ümse-mek), bir fiil, sıfat ya da addan ad (bil gi, koyu luk, göz lük); bir fiil, ad ya da sıfattan sıfat (tanı dık, evcil, sarı msı) türetilir. Yapım ekleri biçimsel ve anlamsal yönden değişik değerler taşırlar. Örneğinca ekiyle (kolay ca) bir sıfattan belirteç türetilebilir.

Bir sözlük birimi, biçimsel değişime uğramadan dilbilgisel kategori değiştirdiği zaman türetmeden söz edilebilir: bir fiilin ya da sıfatın adlaşması veya özel bir adın cins adına dönüşmesi.

Biçimbilimsel bir olgu olarak türetme (ve birleştirme), sözdizimsel düzlemde “temel tümcelerden gerçekleşmiş cümlelere geçilmesini sağlayan dönüşümsel süreçte bir evre†olarak da yorumlanabilir. Örneğin Anlaşmanın sonuçlanması çatışmayı sona erdirdi cümlesi iki temel cümlenin eklerle adlaştırılmasından lanır. Anlaşma sonuçlandı ve Bu da çatışmayı sona erdirdi.

Yeni birimler yaratma olanağı veren, böylece sözlüğün, temel sözcük dağarcığındaki öğelerden yararlanılarak yeni durumlara ve gereksinimlere uymasını sağlayan türetme ve birleştirme dillerin işleyişleriyle evrimlerinin en önemli olgusudur.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türetme Nedir?
Türetme Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turetme-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turetme-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content