Turgut Reis Kimdir?

Büyük Türk denizcisi Turgut Reis kimdir? Turgut Reis’in yaşamı, savaşları ve başarıları ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu ...

Büyük Türk denizcisi Turgut Reis kimdir? Turgut Reis’in yaşamı, savaşları ve başarıları ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Turgut ReisTURGUT REİS (1485 – 1565), Osmanlı İmparatorluğumun genişleme çağlarında, deniz savaşlarında büyük başarı göstererek dünya ölçüsünde ün kazanan büyük bir Türk denizcisidir.



Turgut, Menteşeli yoksul bir köylünün evladı idi. Önceleri çobanlık yapmış oldu, sonraları ok atmayı, güreşmeyi de öğrenerek kabına sığmaz bir delikanlı oldu. Bir korsan gemisine levent yazıldı. Delikanlı, bilgisiyle, pek gözlülüğü ile kısa zamanda reis oldu, o sıralarda Akdeniz’i titreten Barbaros Hayrettin’in yanına girdi.



Sayısız akınlara katılarak hepsinde büyük yararlıklar gösterdi, ayrıca Preveze Savaşı’nda, kendisine düşen ödevi başarı ile yapmış oldu. Zaferden sonrasında, 1540’ta Korsika’da dinlenirken, Cenova donanmasının beklenmedik bir saldırısına uğrayarak, Salih Reis’le beraber tutsak düştü. Üç yıl kadar düşman gemilerinde forsa olarak çalıştı. 1543’te Barbaros, Cenova’yı kuşatarak Salih Reis’le beraber Turgut Reis’i de kurtardı.



Turgut Reis, gene Barbaros’un yardımı ile, minik bir donanma kurdu. İtalya kıyılarını kasıp kavuruyor, Akdeniz’de başka bayrak dalgalandırmıyordu. Başlangıcında Cenevîzliler’in bulunmuş olduğu birleşik Avrupa donanması Turgut’un Cerbe adasındaki üssünü bigün aniden bastılar. Turgut Reis kalasları yan yana dizip üzerlerini yağladıktan sonrasında, gemilerini bu kalaslardan kaydırarak, adanın arka tarafınca denize indirdi.



Turgut Reis, bu başarıdan sonrasında İstanbul’a çağırıldıysa da, onu çekemeyenlerin yüzünden kendisine ama üçüncü derecede bir sancakbeyliği verildi. Turgut Reis bir süre sonrasında görevinden ayrıldı, Tunus Beyi’nin yanında emek vermeye başladı. Kanunî Süleyman, ona Trablus’u alırsa, kendisini oraya vali yapacağını bildirdi. Turgut Reis 1554’te Trablus’u aldıysa da Saray gene sözünde durmadı, valilik başkalarına verildi. Yaşlı deniz kurdu, bigün Edirne’de padişahın atının dizginlerini tutarak Trablus valiliği vaadinî ona hatırlattı. Kanunî Süleyman, bunun üstüne ona Beylerbeylik (paşalık) rütbesiyle Trablus valiliğini verdi. 11 yıl kadar bu görevde kalan Turgut Reis (Paşa) 80 yaşlarında Malta savaşına donanma komutanı olarak katıldı, bu harpte vurularak öldü. Mezarı Trablus’tadır.



Turgut Reis, Osmanlı İmparatorluğu’na hizmet eden Türk denizcilerinin Barbaros’la beraber en büyüklerinden biridir. Doğru sözlü, bilgili, dürüst bir komutan olarak tanınmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Turgut Reis Kimdir?
Turgut Reis Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/turgut-reis-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turgut-reis-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turgut-reis-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content