Türk Uygar Kanunu nasıl, ne vakit ve niçin kabul edildi. Mustafa kemal atatürk’ün devrimleri içinde bir aşama olan Türk Uygar Kanununun kabu...
Türk Uygar Kanunu nasıl, ne vakit ve niçin kabul edildi. Mustafa kemal atatürk’ün devrimleri içinde bir aşama olan Türk Uygar Kanununun kabulu ve önemi nedir?
TÜRK MEDENİ KANUNU
Türk Uygar Kanunu, Türk toplumunu uygar düzeye ulaştırmak için meydana getirilen en büyük devrimlerden bir tanesidir. O zamana kadar Türk hanımı kara bir çarşaf içinde, erkeğinin tutsağı idi. Adam dört tane eş alabiliyor, hanıma çabalama, gezme benzer biçimde haklar vermiyordu.
Türk toplumsal yaşayışını etkileyecek ve değiştirecek bu şekilde bir kanunun hazırlanması uzun vakit aldı. İsviçre, Fransa ve Almanya uygar kanunları incelenip çeviri ettirildi. 17 Şubat 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilen Türk Uygar Yasası 8 Ekim 1926’da uygulanmak suretiyle yürürlüğe girdi.
Bu kanunla hanım, adam eşitliği sağlanmıştır. Hanım da, adam benzer biçimde, çabalama özgürlüğüne kavuşmuş, yargılama değişmiş, yargıçlara geniş yetkiler verilmiş ve kadılık görevi kaldırılmıştır.
Gazi Mustafa Kemal, Türk Medenî Kanununu çıkartmakla ülkesini garp devletleri düzeyine çıkartmış ve halkını yüzyıllardır ilkel kanunlarla yöneten bir anlayışa son verdirmiştir.
YORUMLAR