Türkiye’de Bitki ve Hayvan Çeşitliliği

Türkiye’de yer alan bitkiler ve başlıca hayvanlar hakkında bilgiler. Orman bölgelerimiz ve bitki örtülerimiz hakkında da bilgiler. Türkiye’...

Türkiye’de yer alan bitkiler ve başlıca hayvanlar hakkında bilgiler. Orman bölgelerimiz ve bitki örtülerimiz hakkında da bilgiler.



Türkiye Bitki Örtüsü Haritası

Türkiye’nin doğal bitki örtüsü, çeşitli bölgelerinde hüküm süren çeşitli iklim tiplerinin etkisi altında değişikliğe uğrayarak, orman, maki, bozkır, çayır gibi şekiller gösterir.



Ormanlar. — Karadeniz Bölgesi’nde her mevsim yağışlı olan iklim sayesinde, kıyı dağlarının denize bakan yamaçlarında sık bir orman örtüsü göze çarpar. Bu bölgede orman, insanlar tahrip etmedikçe, deniz kıyısından başlar, 2.000 metreye kadar çıkar. Bunlardan 1.000-1.200 metre, yüksekliklere kadar olanlar yayvan yapraklı ağaçlardan, daha yukarıdakiler ise iğne yapraklılardan meydana gelmiştir.



Rize yöresinin alçak ormanlarında en çok göze çarpan, kızıl ağaçtır. Yukarılara doğru çıkıldıkça gürgenle karaağaç artar Batıya doğru yağışlar azaldığı için, o kesimlerde ıhlamurla akçaağaç önde gelir. Samsun yöresine doğru yağışlarla birlikte cinsler de azalır. Batı Karadeniz bölümünde ormanların alanı yeniden genişler. Bu bölümde kayınla karışık meşe, gürgen, belli yerlerde dişbudak, kestane bulunur.



Kayın, köknar, lâdin Karadeniz Bölgesi ormanlarında en çok bulunan ağaçlardır.



Marmara Bölgesi dağlarının yüksek yerlerinde de Karadeniz Bölgesi kıyı dağlarındakine benzeyen ormanlar vardır.



Yurdun batı bölgelerinde, bu arada Akdeniz Bölgesi’nde, asıl ormanlar ancak yüksek kesimlerde görülür. Dağların alçak yamaçlarında «maki» topluluklarına rastlanır.



Akdeniz Bölgesi’nde ormanlar 500-600 metre yükseklikten sonra başlar, Toros Dağları’nın yamaçlarında 2.200 metreye kadar çıkarlar. Ağaçlar, Karadeniz ormanlarındakinden daha seyrektir. Daha çok çam cinslerine rastlanır. Başlıca ağaç karaçamdır. Güney ormanlarının çok değerli, ünlü bir ağacı da katranağacı (sedir)dir. Daha çok dağların güney yamaçlarında bulunur. Bu ormanların nadir bir ağacı da köknardır.



Yurdun doğu kesimlerinde alanı az olan ormanlarda en çok raslanan ağaç meşedir.



ORMAN BÖLGELERİMİZ



Ormanlarımız coğrafya bölgelerine göre altıya ayrılır:



1) Karadeniz ormanları; 2) Marmara ormanları; 3) Ege ormanları; 4) Akdeniz ormanları; 5) Doğu Anadolu ormanları; 6) Orta Anadolu ormanları.



Karadeniz Ormanları. — «Kıyı Ormanları», «Karadeniz Ardı Ormanları» olmak üzere ikiye ayrılır. Bu bölge ormanlarının %67′ si koru, %33’ü baltalıktır. Bölgenin doğu kısımlarında ibrelilerden lâdin, köknar, çam; yapraklılardan da kayın, meşe, gürgen, kızılağaç bulunur. Bunların miktarı hemen hemen birbirine eşittir. Batı kesiminde ise yapraklılar daha çoktur; bu arada kayın, meşe, gürgen, kestane, ıhlamur, dişbudak önemli bir yer tutar.



Marmara Ormanları. — %56’sı koru, %44’ü baltalıktır. Belli başlı ağaçlan meşe, kayın, kestane, gürgen, akçaağaç, karaağaçtır. İbrelilerden çam, köknar, ardıç yetişir.



Ege Ormanları. — %69’u koru, %31’i baltalıktır. Yapraklılardan en çok meşe ve çeşitleri vardır. Az miktarda kayın, kestane vs. de bulunur. Bunlar arasındaki sığla ağacı bu bölgenin özelliğidir.



Akdeniz Ormanları. — «Kıyı ormanları», «Akdeniz Ardı Ormanları» olmak üzere ikiye ayrılan bu ormanların %77’si koru, %23’ü de baltalıktır. Bu bölgede ibrelilerden en çok çam, sedir’, köknar, ardıç bulunur; yapraklılardan da meşe türleri başta olmak üzere az miktarda, kavak, kayın, kayacık, kızılağaç vardır.



Doğu Anadolu Ormanları. — %28’i koru, %72’si baltalıktır. Bu bölgede daha çok yapraklılar, bu arada en çok meşe türleri yaygın haldedir,



Orta Anadolu Ormanları. — %48’i koru, %52’si baltalıktır- Bu bölgenin başta gelen ağacı ibrelilerden çamla ardıçtır.



DİĞER BİTKİ ÖRTÜLERİ



Makiler. — Kuraklığa uymuş, sert yapraklı, her mevsimde yeşilliklerini koruyabilen bitkilerdir. Bunları meydana getiren bitkiler arasında yeşil meşeler, pırnar meşesi başta gelir. Kocayemiş, defne, mersin de çoktur Bazı yerlerde yaban? zeytin, keçiboynuzu da bulunur. Karaçalı, laden gibi bodur ağaçlara da raslanır.



Bozkırlar. — Türkiye’nin uc bölgelerinde ağaçlıklar çok yer tuttukları halde iç kısımlarda bozkırlar başta gelir. Buralarda ormanlara ancak dağ ^amaçlarında küçük lekeler halinde rastlanır. Bir de su kıyılarında şerit halinde dizilmiş söğütler, köy yakınlarında da kavaklar görülür. İç Anadolu bozkırlarında derin topraklı yerlerde «yavşanotu» denilen otlar başta gelir. Dağ yamaçlarına doğru dikenli gevenler görülür.



Yurdumuzun bozkır alanları İç Anadolu’ dan başka, geniş ölçüde, Güneydoğu Anadolu düzlüklerinde, Doğu Anadolu’nun çukur ovalarında, Trakya’nın ortasını kaplıyan Ergene havzasında bulunduğu gibi, uc bölgelerimizin ovalık alanlarında da göze çarpar.



Çayırlar. — Türkiye’de bu saydıklarımızdan başka raslanan bir bitki topluluğu da yeşil çayırlıklardır. Yaz sonuna kadar yeşilliklerini koruyabilen çayırlıklar, en geniş olarak, Doğu Anadolu’da Ardahan – Kars yaylalarında bulunur. Bundan başka, yüksek dağların orman sınırı üstünde kalan kesimlerinde de yeşil dağ otlaklarına raslanır.



Hayvanlar Alemi



Çok eskiden beri insanların yaşadığı Türkiye’de doğal bitki örtüsü gibi hayvanlar âlemi de yüzyıllar boyunca çeşitli değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklikler iklim şartlarında-ki gelişmelere uymuş, bazı hayvanlar zamanla tükenmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye’de Bitki ve Hayvan Çeşitliliği
Türkiye’de Bitki ve Hayvan Çeşitliliği
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/turkiye-bitki-ortusu-haritasi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyede-bitki-ve-hayvan-cesitliligi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyede-bitki-ve-hayvan-cesitliligi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content