Türkiye’deki Maden Kaynakları Nelerdir? Türkiye’deki Enerji Kaynakları Nelerdir? Nerelerde Bulunurlar?

1 Türkiye Bulunan Maden Kaynakları ve Bulundukları Bölgeler Türkiye’de hangi madenler çıkartılır, devletimizde en fazlaca hangi madenler ç...


  • 1 Türkiye Bulunan Maden Kaynakları ve Bulundukları Bölgeler


  • Türkiye’de hangi madenler çıkartılır, devletimizde en fazlaca hangi madenler çıkarılır, Türkiye’deki madenler nerelerde mevcuttur, Türkiye’de hangi maden nerededir, Türkiye yer altı zenginlikleri nedir, Türkiye’deki enerji kaynakları nedir, Türkiye’nin enerji kaynaklarının adları nedir, Türkiye’deki enerji kaynakları nerelerde mevcuttur.



    Türkiye’de hangi madenler çıkartılır, devletimizde en fazlaca hangi madenler çıkarılır, Türkiye’deki madenler nerelerde mevcuttur, Türkiye’de hangi maden nerededir, Türkiye yer altı zenginlikleri nedir, Türkiye’deki enerji kaynakları nedir, Türkiye’nin enerji kaynaklarının adları nedir, Türkiye’deki enerji kaynakları nerelerde mevcuttur.


    Türkiye’de hangi madenler çıkartılır, devletimizde en fazlaca hangi madenler çıkarılır, Türkiye’deki madenler nerelerde mevcuttur, Türkiye’de hangi maden nerededir, Türkiye yer altı zenginlikleri nedir, Türkiye’deki enerji kaynakları nedir, Türkiye’nin enerji kaynaklarının adları nedir, Türkiye’deki enerji kaynakları nerelerde mevcuttur.


    Türkiye Bulunan Maden Kaynakları ve Bulundukları Bölgeler



    Yer kabuğunun değişik derinliklerinden çikarilan, ekonomik deger tasiyan mineral ve elementlere maden denir. Türkiye’de madencilik faaliyetleri 1935 yilinda kurulan M.T.A. ile tarafindan yürütülmektedir.



    En varlıklı demir yataklarimiz, Divrigi (Sivas), Hekimhan ve Hasançelebi (Malatya), Edremit (Balikesir), Dikili ve Torbali (Izmir) ve Simav (Kütahya) çevresinde bulunmaktadir.

    Eregli, Karabük ve Iskenderun’da demir – çelik fabrikalari bulunmaktadir.



    Bakir: Ülkemizin en varlıklı madenlerinden birisi olan bakir yataklari, çogu kez kursun ve çinko ile beraber mevcuttur. En mühim bakir yataklarimiz Karadeniz Bölgesi’nde mevcuttur. Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu), Çayeli (Rize) ve Köprübasi (Giresun) bu bölgedeki baslica yataklardandir. Ayrica Maden (Elazig) ve Ergani (Diyarbakir)’de de bakir yataklari mevcuttur.



    Krom: Paslanmayan ve çok sert bir maden oldugundan, madeni esya yapiminda ve kaplamasinda kullanilir.

    Krom yataklari alti ana bölümde toplanmistir.



    • Fethiye, Köycegiz, Denizli



    • Alacakaya (Guleman) (Elazig)



    • Bursa, Eskisehir



    • Adana, Kayseri, Mersin



    • Iskenderun, Kahraman Maras, Islahiye



    • Kopdagi (Dogu Anadolu)



    Krom madeni Antalya ve Guleman’daki ferro-krom tesislerinde islenmektedir.



    Boksit: Alüminyumun hammaddesi olan boksit çok hafifçe oldugundan tayyare sanayiinde, otomobil, ev, elektrik malzemesi yapiminda kullanilir.

    Boksit yataklari Seydisehir (Konya), Akseki (Antalya) Islahiye (Gazi Antep) ve Milas (Mugla) civarinda mevcuttur. Buralarda çikarilan boksit, Seydisehir alüminyum tesislerinde islenmektedir.



    Bor Mineralleri: Ülkemiz bor rezervi bakimindan Dünya’nin en varlıklı yataklarina haizdir. Bundan dolayı, bor madeninin çogu ihraç edilmektedir. Bor madeninden elde edilmiş boraks ve asit borik nükleer alanda, jet ve roket yakitinda katki maddesi olarak, ayrica sabun, tekstil, cam, kâgit sanayii, vb alanlarda kullanilir.

    Bor mineralleri Balikesir, Susurluk, Bigadiç çevresi ile Kütahya, Emet ve Eskisehir çevresinde çikarilir. Çikarilan mineraller Bandirma’daki tesislerde islenir.



    Kükürt: Kükürt gübre, kimya ve boya sanayiinde kullanilir. Ayrica kauçugun islenmesinde ve sülfirik asit üretiminde de kullanilir.

    Devletimizde kükürt yataklari Keçiborlu (Isparta) ve Milas (Mugla) çevresinde bulunmaktadir.

    Zimpara Tasi: Çesitli kesici, torpüleyici ve silici aletlerin yapiminda kullanilan zimpara tasi yönünden ülkemiz çok zengindir. Tire (Izmir), Manisa, Söke (Aydin), Milas (Mugla) ve Tavas (Denizli) da çikarilir.



    Barit: Suda erimeyen bir maden oldugundan boya, ten, kimya, cam ve kauçuk sanayiinde kullanilir. Ülkemiz barit yataklari bakimindan varlıklı sayilir. Antalya, Mus, Gazi Antep ve Eskisehir çevresinde barit yataklari bulunmaktadir.



    Tuz: Türkiye tuz yataklari bakimindan son aşama zengindir. Kaya tuzu yataklari üçüncü jeolojik zamanda, kapali göl havzalarinda sularin buharlasmasi ile olusmustur. Son yillarda tuz üretimimiz üç kat artmistir.

    Türkiye’deki tuz üretiminin çogu, Tuz Gölü ile Izmir Çamalti tuzlasindan saglanir. Kaya tuzu yataklari, Çankiri, Kars, Igdir ve Nevsehir çevresinde bulunmaktadir.



    Türkiye'de maden



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye’deki Maden Kaynakları Nelerdir? Türkiye’deki Enerji Kaynakları Nelerdir? Nerelerde Bulunurlar?
    Türkiye’deki Maden Kaynakları Nelerdir? Türkiye’deki Enerji Kaynakları Nelerdir? Nerelerde Bulunurlar?
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/TC3BCrkiyede-maden.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyedeki-maden-kaynaklar-nelerdir.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyedeki-maden-kaynaklar-nelerdir.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content