Türkiye'deki Şelaleler - Mençuna Şelalesi

MENÇUNA ŞELALESİ Suyunu sazlık ve Taşlık yaylasından alan Mençuna şelalesi, Arhavi ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin en fazla...

MENÇUNA ŞELALESİ


275px MenC3A7una





Suyunu sazlık ve Taşlık yaylasından alan Mençuna şelalesi, Arhavi ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin en fazlaca ziyaret etmiş olduğu yerlerden biridir.


Senelerdir köylülerce çok malum Mençuna Şelalesi ama 1998 senesinde Cengiz velimahmutoğlu ve Mehmet Remzi Öncel tarafınca görsel medyaya taşınması sonucunda tanınır hale gelmiştir.


Mençuna Şelalesi 90 metre kadar yükseklikte ve kısmen orta bölümde taşlara çarparak akar. Su debisinin yüksek olduğu zamanlarda ise en üst noktadan 10 metrelik ikinci kısma tam düşmesini sağlar. Şelalenin altında oluşmuş gölde yazın yüzülebilir ama su oldukça soğuktur.


Derhal gölün altında 10 metre yükseklikteki ikinci şelaleden sonrasında su vadi içinde yol ile birlikte 200 metre sonrasında kamilet deresine kavuşur.


Mençuna şelalesine gitmek için; Artvin'in Arhavi ilçe merkezinden Ortacalar mevkiinden saparak Mençuna şelalesi tabelaları da takip ederek gidilebilir. Yollar genel anlamda asfalt yol olup, dere boyu takip edip 12 km gidildiğinde çifte kemer köprüler görmüş olacaksınız. 18. yüzyılda osmanlılar tarafınca meydana getirilen çifte köprülerden sonrasında 3 km araçla gidip aracınızı park ettikten sonrasında, yaya olarak 15-20 dakikalık orman içi yürümeniz gerekmektedir.


Mençuna Şelalesine gitmek için daha kolay bir yol tarifi yapmak gerekirse; Arhavi mekezden Ortacalar yol ayrımından itibaren çifte kemer köprülere kadar dereyi sol tarafınıza alacaksınız. Çifte kemer köprüleri geçtikten sonrasında ise dere sağınızda duracak şekilde vadi boyu 15 km gidilerek ulaşabilirsiniz.


Şelalenin en güzel görünümü karların eridiği Nisan ve Mayis aylarıdır. Fakat yaz mevsiminde görüntü iyi sayılır. Piknik yapmak için uygun alanlar mevcuttur. Fakat tırmanış öncesi yiyecek yiyebileceğiniz Mençuna Restorant ve konaklama yapabileceğiniz Mençuna Konaklama tesisleri mevcuttur. Mençuna konakları tamamen ahşap ve taş kombinasyonu ile yöre mimarisine uygun olarak yapılmış Artvin Arhavi otelleri'dir.


Eğer Mençuna şelalesine güneşli bir havada gitmiş iseniz öğleden sonrasında şelale önünde oluşan gökkuşağını de seyredebilirsiniz.


Tükiye'nin en yüksek şelalesi olan Mençuna Şelalesi ortama kararlı oranda rutubet bırakmaktadır. Mençuna şelalesi suyunda yalnız kırmızı benekli alabalık yaşamaktadır. İniş ve çıkış yolu olarak kullanılan yol yürümeye elverişlidir. Bin bir tür ve yeşilin her tonunun var olduğu yürüyüş yolunda tabiat severlere ayrı zevk verir.


Her yıl Mayıs ayının son haftasında pazar günleri '' Geleneksel Mençuna Şelalesi Seyahat etkinliği'' düzenlenen bu gölgede tulum ve horonlar eşliğinde binlerce insan yürüyüş yapmaktadır. Bilhassa bu mevsimde su debisinin yüksek olması, yürüyüş için mevsim uygunluğu mevcut ilginin giderek artmasına sebep olmaktadır.

Mençuna şelalesine son zamanlarda yoğun ilgi ve ziyaretçilerin artmasıyla değişik sıkıntıları da bununla beraber getirmiştir. Şelaleyi gezip görmek isteyen kişilerin bayağı fazla olmasından lı; Çifte Köprü (Çifte Kemer Köprü) Kamilet Vadisi istikameti yolların dar olması gelen misafirler için sorun oluşturmaktadır. Şelaleye son 3,5 kilometrede yol dar olup çoğu zaman asfalttır. 50 metrede bir ceplerin olması ve gelen misafirlerin bu konuyu bilmemesi yada geri geri yolda gidememesi çok kararlı problemler yaratmaktadır. Bunun tek cevap yolu karşı tarafta araç gördüğünüzde hangi araç uygun ise derhal ceplere girip yol vermelidir. Bu kurala uyulduğu taktirde yolda hiçbir sorun olmayacaktır.


Bunun yanı sıra bayram dinlence ve hususi günlerde kararlı park sorunları da yaşanmaktadır. Bilhassa Mençuna Restorant ve Arhavi Otelleri kapsamında bulunan Mençuna Konakları civarında 2016 senesinde yeni otopark düzenlemesi yapılacak ve otopark problemi çözülecektir.


Başka sıkıntılardan birisi de gerek Kamilet vadisine gerekse Mençuna Şelalesini gezip görmek isteyen kişilerin çevre kirliliğine karşı fazla hassas olmaması. Gerek yöntemlerden çöp, poşet benzer biçimde artıkların yola ya da çevrelere atılması. Piknik yapmak için ailecek gelenlerin bu çöpleri yanında götürmemeleri ve zaman içinde bu çöplerin çevreye saçılması çevrenin kirlenmesine yol açmaktadır. Gene Mençuna şelalesi yolunda ve göletin çevresinde çöp atıklarının var olmasıdır. Bu mevzuda çok hassas insanların olmasına karşın ziyarete gelen kişilerin % 5 benzer biçimde duyarsız olması tabiat ve çevre kiriliğine yol açmaktadır.


Şark Karadeniz Bölgesi'nde dinlence yapmak için gelen yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramıştır. Bilhassa de Şark karadeniz Bölgesi'ne bununla birlikte ilgi ve ilgi artmış Rize ve Artvin bölgelerine arap turistlerin de eklenmesi ile Şark Karadeniz turizmi daha cazip hale getirmiştir.


Artvin'in Gürcistan'a ve Sarp sınır Kapısına yakın olması ve gezim ve tur firmalarının bilhassa Batum'a geçen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olup; Batum'da gezilecek görülecek bölgelere ilgi duymaları cazibeyi arttırmıştır.











  • Türkiye'deki Şelaleler - Düden Şelalesi


  • Türkiye'deki Şelaleler - Kurşunlu Şelalesi


  • Türkiye'deki Şelaleler - Ohtamış Şelalesi


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye'deki Şelaleler - Mençuna Şelalesi
Türkiye'deki Şelaleler - Mençuna Şelalesi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/275px-MenC3A7una.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyedeki-selaleler-mencuna-selalesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyedeki-selaleler-mencuna-selalesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content