Türkü Nedir? Türkü Hakkında Bilgi

Halk edebiyatında türkü nedir, özellikleri nelerdir? Türkü örnekleri, Türkü hakkında bilgi. Ortak Halk Edebiyatı’nda çok geniş bir alan kap...

Halk edebiyatında türkü nedir, özellikleri nelerdir? Türkü örnekleri, Türkü hakkında bilgi.



Ortak Halk Edebiyatı’nda çok geniş bir alan kaplayan türkü, aşk ve tabiat güzelliklerine ait lirik konuları işler. Savaşlar ve yiğitlikler üzerine Söylenmiş türküler de vardır. Fakat bunlar, destanımsı bir nitelik taşırlar.



Ölçü ve kafiyeleniş bakımından destan ve koşmaya benzeyen türkü, öteki nazım türlerinden, şekilden çok beste bakımından ayrılır ve melodilerinin bölgesel özelliklerine göre Urfa ağzı, Eğin ağzı, Bozlak ağzı; Kayabaşı, Ezgi, Türkmanî gibi ayrımlar gösterir.



Türküler, şekil bakımından, değişen mısra kümele-riyle değişmeden tekrarlanan mısra ya da mısra kümelerinden meydana gelir. Değişen mısra kümelerine «bent», değişmeden tekrar edilen (yani bütün sözcükleri aym olan) mısra ya da mısra kümelerine de kavuştak (bağlama) denir. (Kavuştakları değişik mısralı olan türküler, genel kuralı bozmaz). Kavuştak, Halk Edebiyatımn etkisiyle türeyen Divan Edebiyatı «Şarkı»sındaki «Nakarat» ın karşılığıdır.



Türkü, hece ölçüsünün her kalıbıyla söylenebilir. Fakat çok kez ya semai kalıbı olan (4 + 4 = 8) lik, ya da koşma kalıpları olan (6 + 5 = 11), (4 + 4 + 3 = 11) lik ölçülerle söylenmiştir.



Türkülerin kafiyeleniş şekli genellikle şöyledir :



– b – b, (a b a b, a a a b), c c c b, d d d b, e e e b… Kavuştakların mısra sayısı birden fazla olursa kafiye düzerdi şöyle olur : aaabb, cccbb, d d d b b……



Bazı türkülerde mısra başlarına ya da sonlarına «ah!, of!, of of! aman!, aman aman!., gibi iç burkulmalarını anlatan ünlem sözcükleri getirilir. Bu sözcükler bazen ölçüye katılır, bazan da ölçü dışında bırakılır.



Aşağıda iki türkü örneği verilmiştir : i



KIZILIRMAK TÜRKÜSÜ



Kızılırmak parça parça olaydın

Her parçanı bir diyara salaydın

Sen de benim gibi öksüz kalaydın

Kızılırmak nittin allı gelini

Nasıl aldın allı pullu gelini



Köprüden geçerken köprü yıkıldı

Üç yüz atlı birden suya döküldü

Nice gelinlerin boynu büküldü

Kızılırmak nittin allı gelini

Nasıl aldın allı pullu gelini



TÜRKÜ



Eğin dağlarında güller bitmiyor

Viran bahçelerde bülbül ötmüyor

Yârimin sevdası serden gitmiyor



Gel ağam gel ağam gel de gene git

Akan gözüm yaşın sil de gene git



Eğinin etrafı dağdır meşedir

İçinde oturan beydir paşadır

Yüz elli mahalle beş yüz köşedir



Gel ağam gel ağam olma yalancı

Benim âhım eder seni dilenci



Sabahtan kalkıtım ki güneş parkyor

Ağam atın terkisini bağlıyor

Baktım ağam usul usul ağkyor



Tez gel ağamın tez gel dayanamıyom

Uyku gaflet bastı uyanamıyom



Türkülerde mahalli renklere rastlamak da mümkündür. Doğduğu memleketin güzellerini ve doğal güzelliklerini bulmak mümkün olduğu gibi, o beldenin özelliklerini de görebiliriz. Eğin’e ait ikinci türküde Eğin’in yüz elli mahallesiyle belli başlı beş yüz köşebaşısı olduğunu öğreniyoruz. Fakat bu gibi bilgi vermelerde şişirme (mübalâğa) bulunacağını da hatırdan uzak tutmamalıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkü Nedir? Türkü Hakkında Bilgi
Türkü Nedir? Türkü Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turku-nedir-turku-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turku-nedir-turku-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content