Tutulum Nedir?

TUTULUM a. Gökbıl. 1. Güneş çevresindeki Yer'in yörünge düzlemi; bu düzlemi çizen büyük gökküre dairesi. (Eşanl. EKLİPTİK.) [Bk...

TUTULUM a. Gökbıl.

1. Güneş çevresindeki Yer'in yörünge düzlemi; bu düzlemi çizen büyük gökküre dairesi. (Eşanl. EKLİPTİK.) [Bk. ansikl. böl.)

2. Tutulum eğikliği, tutulum ve gök ekvatoru düzlemlerinin oluşturduğu açı. || Tutulum ekseni, gökkürenin, tutulum düzlemine dikey olan çapı. || Tutulum kutuplan, tutulum ekseniyle gökküresinin kesiştiği yerdeki noktalar.





*Sterkim. Tutulum yerleşimi, yalın bir bağın çevresinde görülen yerleşme; bu bağın uçlarından birine bağlanan ornatanlar, bağın eksenine göre bakıldığında öteki uca bağlı ornatanlarla çakışmış gibi gözükür.


*ANSİKL. Tutulum adı, Güneş ve Ay tutulmaları, Ay bu düzleme çok yakın olduğunda gerçekleştiğinden dolayı kullanılır.

Gökküre üzerinde, doğru yönde, görünür hareketini yapan Güneş, EE' ekvatoruna eğik olan büyük bir S7 ve dairesi, yani tutulum dairesi çizer, yy' ılım noktaları çizgisi, ekvator ile tutulumun arakesitidir; y, ilkbahar ılım noktası ya da ilkbahar noktası; y', sonbahar ılım noktası, yy "e dikey çap üzerindeki S ve S', kış ve yaz gündönümü noktaları; P, ve Pj, tutu lumun kuzey ve güney kutupları; PP, ya yıyla ölçülen tutulum eğikliği de, tutulum düzleminin ekvatorla yaptığı, yaklaşık 23° 26'lık açıdır. Her mevsim, Güneş'in, tutulum üzerindeki dört y. S', y', S nokta sının birinden diğerine gitmek için harcadığı zamana denk düşer. Tutulum, enlem ve boylam olmak üzere bir gökyüzü koordinat sistemine aittir. Güneş'in, tutulum üzerindeki görünür açısal hızı, Güneş'in Yer'den uzaklığına göre değişir; çünkü Yer'in yörüngesi bir daire değil bir elipstir ve dışmerkezliği ortalama olarak 0,0167510 olan bu elips alanlar yasasına göre çizilir; bu nedenle de mevsimlerin süresi birbirine eşit değildir.

Ekvator ve tutulum düzlemleri uzayda sabit değildir Yer'in hareketinde, diğer gezegenlerin etkisinden lanan tedirginlikler sonucu (Jüpiter, kütlesinden, Venüs de yakınlığından dolayı), tutulum düzleminde çok uzun dönemli (20 000 yıl) bir salınım ortaya çıkar; bu salınım da, bugün için tutulum düzlemiyle ekvator düzlemi arasındaki açının yılda 0'48 kadar küçülmesine yol açar.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tutulum Nedir?
Tutulum Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tutulum-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tutulum-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content