Tuvalete çıkma sorunu nasıl giderilir?

Wcye Cıkamıyorum Ne Yapmalıyım? Kabızlık Çözümü Kabızlık çözümü, Yaş ilerledikçe genel olarak toplumda üç kişiden birinin kabız o...

Wcye Cıkamıyorum Ne Yapmalıyım?

Kabızlık Çözümü


Alıntıdaki Ek 55935



Kabızlık çözümü, Yaş ilerledikçe genel olarak toplumda üç kişiden birinin kabız olduğu düşünülmektedir. Dışkılama miktarı düzgüsel insanlara oranla farklılık göstermesi sebebiyle net bir sayısı bulunmamakta. Haftada üç defadan daha azca wcye gitme, wc esnasında çok ıkınma, karında meydana gelen şişkinlik ve ağrı, kalınca ya da sert parçalar halinde wcye çıkma, yeterince boşalamama, tıkanıklık duygusu kabızlık şikâyeti olarak tanımlanıyor.





Erkeklere kıyasla hanımlarda daha çok karşılaşılan kabızlık, beslenmeyle direkt ilişkili. Yeterince sıvı alınmadığında, posalı gıdalardan yenilmediğinde, egzersiz ve spor yapılmadığında ya da uzun süre uygulanan yağsız rejimler sonucu kabızlıkla karşı karşıya gelme ihtimaller içinde oldukça yüksek. Ek olarak kalınca bağırsak fonksiyonları bozukluklarına bağlı olarak ya da başka bir hastalığın emaresi olarak kabızlık gelişebilmesi de mümkün. Vücudumuzdaki su kaybının onda bir oranında azalması, kabızlık için kafi. Bu sebeple sıvı alımı kabızlığın önüne geçebilmek bakımından oldukça önemlidir.


Posa açısından varlıklı yiyecekler tüketmek, kucak kucak sıvı tüketmek ve egzersiz ve spor yapmak probleminin çözümünde en mühim faktörlerden. Fakat kronik kabızlık yaşandığı takdirde kesinlikle doktora başvurmanız gerekiyor. Kabızlık genel olarak zararsızdır fakat başka sorunların göstergesi ya da sebebi de olabilir. Acil olarak çözüme ulaşmak için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki benzeri nebat çayları ve lavman, doktora danışılmadan kullanılmamalı. Zira bu ilaçların uzunca bir süre kullanılması bağırsak tembelliğine niçin oluyor.
  • Sabah kalktığınızda 1 bardak ılık su ve 1-2 tane kuru kayısı ya da kuru erik tüketin.
  • Probiyotik özellikli gıdalar, bağırsakları düzenlemeye destek verir.
  • Her öğünde, pişmemiş sebze ve salata tüketin.
  • Klasik kahvaltıların yanında değişik denemeler yapın: Yoğurt, yulaf, meyve.
  • Meyve, komposto ve pişmemiş sebzeler tüketmeye bilhassa dikkat edin.
  • Salatanıza kesinlikle zeytinyağı ilave edin.
  • Sıvı alımınızı günlük 2.5-3 litreden aşağıda olmamasına itina gösterin.
  • Öğlen ve akşam yemeklerinizde baklagil yada sebze ile birlikte bulgur pilavı, tahıllı ekmek ve salata tercih edin.
  • Stres bağırsak alışkanlıklarını etkileyen mühim bir faktörtür. Bu açıdan stresten uzak kalmak gerekiyor. Hanımefendilerin hususi dönemlerinde bağırsak sorunlarıyla daha çok yüzleştikleri de malum bir gerçek. Tertipli bir yaşamın tertipli bağırsak alışkanlıklarının oluşmasında çok mühim olduğu belirtiliyor.
  • Aşırı kiloluluğun de kabızlığı artırıcı tesiri var. Aşırı kilolardan kurtulmak ve zayıflamak için bir başka nedenin de bağırsak fonksiyonlarını düzenlemek olduğuna dikkat çekiliyor. Bilhassa süratli ritmde yapılacak yürüyüşün bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici tesiri bulunmakta. Etkin yürüyüş, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın çözümüne oldukça destek oluyor. Haftanın 5 günü, günde minimum 20 dakika sürecek şekilde meydana getirilen tertipli egzersizin, kalp hızını bir miktar artıracak yoğunlukta olması gerekiyor.
Kabızlığa Ne İyi Gelir

Kabızlığa ne iyi gelir, Kabızlık insanların lif bakımında yetersiz beslenmesi sonucu kalınca bağırsağın tembelleşmesine denir. Vücutta yeteri kadar su bulunmaması, sindirimi zorluk derecesi yüksek yiyecekler tüketilmesi kabızlığa niçin olabilir. Günlük tüketilen yiyeceklere nazaran insanoğlu bazen kabız olabilir fakat bu kabızlık sık sık ve uzun süre geçmiyorsa hemoroide hastalığına sebep olur. Bu yüzden derhal bir doktora başvurmalısınız ki kabızlığın önlemi alınsın. Kabızlığı yaşamamak için tertipli ve dikkatli beslenmenize dikkat etmelisiniz. Kabızlığı önlemek için bazı ilaçlar kullanabilirsiniz fakat bu ilaçlar devamlı kullanılması bağırsak tembelliğine niçin olabilir. Kabızlığı önlemek için ilaç tedavisi yerine beslenmenize dikkat etmeli kucak kucak su tüketmeli gıda kıymeti lifli yiyecekler tüketmeye itina göstermelisiniz.


Kabızlık şikayeti olanlar ilk olarak bir doktora başvururlar ve onların önerileri doğrultusunda ilaç kullanmaya başlarlar fakat kullanılan ilaçlar zaman içinde hastanın bağırsaklarında tembellik yapmış olduğu için başka önlemler alması daha doğrudur. Kabızlığa iyi gelecek birçok tedbir vardır. Bunların bir kaçında bahsedelim;
  • Sıvı alımını çoğaltmak kabızlığa iyi gelir; Kabızlığı iyi gelecek önlemlerin içinde ilk sırada kucak kucak su tüketmek gelir. Su tüketimi azca olan kişilerde kabızlık şikayeti çok fazladır. Bundan dolayı kabızlık şikayeti olanların günde 2 litre su tüketmeleri kabızlığa iyi gelecektir. Sıhhatli bireylerin de minimum 2 litre su tüketmelerinde yarar vardır. Bazı hastaların su tüketimini takip etmekte güçlük çekebiliyor, bu yüzden hastalar kendilerine ilişkin 2 litrelik bir sürahi ya da cam şişe alabilirler ve böylece günlük su tüketimini kolaylıkla takip edebilir.
  • Posa alımını çoğaltmak kabızlığa iyi gelir; Kabızlık şikayeti olan hastaların günlük lifli yiyecek tüketimini artırmalıdır. Bu yiyeceklerin sindirilmeden atılması dışkı içeriğini artırmaya niçin olur ve içine emeceği sıvı ile sertliği önlemde çok etkili tedavi yöntemi olarak biliniyor. Kabızlık şikayeti olanların sebze yiyecekleri, yeşil salatalar,kabuğu birlikte yenilecek meyve ve sebzelerin bolca tüketilmesi kabızlığı önleyen yiyeceklerdir. Kabızlığa şikayeti olanların et benzer biçimde protein kıymeti yüksek yiyeceklerin yalnız başına değilde salata ile tüketilmesi kabızlığa iyi gelir. Kabızlığa iyi gelecek öteki bir başka yiyecek ise kuru kayısıdır. Akşamları 2-3 tane kuru kayısıyı ılık bir su bardağının içine atıp sabaha kadar bekletip ertesi gün gün duyunu ve içip kayısı yemeniz kabızlığı iyi gelir.
  • Dışkılama alışkanlığı terbiyesi kabızlığa iyi gelir; Hepimiz de olan refleks besin alımında 20-30 dk sonrasında dışkılama isteği doğması vücudun mucizelerinden biridir. Dışkılama zamanı geldiğinden derhal tuvalette gidilmeli ve tembellik edip tuvalette gitmemek bağırsağı tembelleştirir ve kabızlığa niçin olur. Dışkılama zamanı wc ihtiyacın karşılanması kabızlığa iyi gelir.
  • Kabızlık giderici bazı organik ürünler tüketilmesi kabızlığa iyi gelir; Elma, kayısı, erik benzer biçimde meyveleri kabuğu ile kompostu yaparak taze taze tüketilmesi kabızlığa iyi gelir. Lif kıymeti yüksek olan meyve ve içeceklerin karındaki sertliği giderilmesi, bağırsaklarda toksitlerin atılması için oldukça mühim kıymet taşır. üzümü kabuk ve çekirdekleriyle birlikte tüketildiğinde kabızlığı iyi gelir. Diyabet rahatsızlığı olan hastaların bu meyveleri tüketiği vakit dikkat etmelidir. Ispanak lahana benzer biçimde sebzeler mineral ve ve vitamin kıymeti oldukça yüksek besinlerdir. Kabızlık şikayeti olanların hazmının kolaylaştırır yemeklerin yanında pişmemiş olarak salata olarak tüketilmesi kabızlığı tedbir için iyidir. Pırasa pirinçsiz ve yağsız pişirilip tüketildiğinde kabızlığı önlemeye büyük görevi vardır.
Kabızlığa İyi Gelen Çaylar

  • Nane çayı; Kabızlık probleminin yaşayanların sindirimini problemi olanların, gaz, şişkinlik benzer biçimde şikayetler olanların nane çayı içmesi oldukça önemlidir. Dışkılama da zorlananlar için rahat bir tuvalette çıkmasına sağlar. Nane çayı ek olarak mide bulantısı sindirim şikayetine çok iyi gelir.

  • Rezene çayı; Kabızlık şikayeti olanların kalınca bağırsakta sertleşen vücutta atılması zorlaşan dışkıya kalınca bağırsakta yumuşatarak tuvalette çıkmasını kolaylaştırır. Rezene çayının da yiyecek sonrası şişkinliği ve hazımsızlığı önler.
Kabızlığa İyi Gelen Meyveler

Kabızlığa İyi Gelen Meyveler, Kabızlık, sindirim sisteminde her hangi bir problemi olmayan insanlarda, bir çok vakit beslenme alışkanlığı ile gelişen bir durumdur. Çoğunlukla kabız olan kişilerin ilk yapması ihtiyaç duyulan şey beslenme alışkanlığını değiştirmektir. İçerisinde bolca oranda lif ve su içeren yiyecekler kabızlığı büyük seviyede azaltmakta ve kabızlık zamanında tüketildiğinde de gidermektedir.


Kabız olmamak için her ferdin bilhassa sıcak yaz günlerinde kucak kucak su içmesi salata ve bolca oranda lif içeren mevsim meyvelerini kabuğu ile beraber kucak kucak tüketmesi gerekmektedir. Bağırsaklardaki pekliği gidermek için alınan sıvı ve lif miktarı son aşama önemlidir.


Kabızlığa iyi gelen meyveleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bolca oranda lif ve su içeren bir meyve olan kayısıyı günde birkaç tane tüketen şahıs başka bir problemi yoksa kabız olmayacaktır. Kabız olan bir şahıs akşamdan ılık su ile ıslattığı bir kaç tane kuru kayısıyı sabah aç karnına tüketirse bir kaç saat sonrasında kabızlığı geçecektir.

  • Mürdüm eriği: Taze olarak tüketildiğinde de kabızlığa çok iyi gelmesine karşın bilhassa kurutulmuş mürdüm eriğinin kompostosu kabızlığı gidermekte çok etkilidir. Bilhassa doğum sonrasında çoğunlukla görülen kabızlıklarda annenin çok organik ve bebeğine her hangi bir zarar vermeden kabızlıktan kurtulmasını sağlar.

  • Zeytin: İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydası olan zeytinin en büyük yararlarından birisi sindirim sistemindeki pozitif yönde etkileridir. Zeytin ve zeytin yağı, bağırsağın hareketlerini hızlandırarak, rahatlama sağlamaktadır. Bilhassa bağırsakları yavaş hareket eden kimselerin zeytini ve zeytin yağını her öğün tüketmeleri çok yararlı olacaktır. Kabız olan bebeklerin, makatlarına zeytin yağı akıtılarak dışkının ve bağırsağın yumuşatılması, eskiden çoğunlukla kullanılan yararlı yöntemlerden bir tanesidir.

  • üzüm: Çekirdeği ve kabuğu ile tüketildiğinde sindirim sisteminde tamamen çözülmez. Bu da bağırsaklara bolca oranda posa gitmesi anlamına gelmektedir. Bu özelliği ile üzüm kabızlığı gideren yiyecekler arasındadır. Fakat üzüm tüketirken çekirdeklerini çiğnedikten sonrasında yutmak çok daha sıhhatli olacaktır.

  • Maydanoz: Maydanoz bünyesinde bolca oranda C vitamini barındıran çok yararlı bir bitkidir. Maydanoz salatalarda ya da kahvaltı sofralarında mütevazı olarak tüketildiğinde bağırsak hareketliliğini artırıcı bir özelliğe haizdir.






  • Bebeklerde burun tıkanıklığı problemi iyi mi giderilir?


  • Burun tıkanıklığı problemi iyi mi giderilir?


  • Halsizlik iyi mi giderilir?



KABIZLIK



Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da uzman önerisi değildir.





Kabızlık genel anlamda haftada üç kereden azca ve azca oranda, katı dışkılamaya neden olan bağırsak alışkanlık bozukluğudur.
Kabızlığı olan kişiler için dışkılama, zahmetli ve ağrılı bir durumdur. Bir çok şahıs aslında düzgüsel bağırsak alışkanlığına haiz olmalarına rağmen, her gün dışkılamaya çıkmadıkları için kabızlık çektiklerini sanmaktadırlar. Ne var ki dışkılama sayısı ve miktarı için "hepimiz için geçerli bir düzgüsel" aralık mevcut değildir. Bir çok durumda kabızlık kendiliğinden geçen ve ciddi sorunlara yol açmayan bir rahatsızlıktır. Kısa kabızlık dönemleri tamamen normaldir. "Sıhhatli kişilerin her gün bir kez wcye çıkmaları gerekir" şeklindeki yaygın ve yanlış kanı, bir çok kişinin kendinde kabızlık bulunduğunu düşünmesine ve bilgisizce laksatif ilaçları kullanmalarına yol açmaktadır.
Kabızlığın sebepleri: Kabızlık hanımlarda, çocuklarda ve 65 yaş üstü yaşlı insanlarda daha sık görülür. Gebelik ve doğum sonrası ile ameliyat sonrası dönemlerde de görülme sıklığı artar. Kabızlığı idrak etmek için kalınca bağırsağın iyi mi çalmış olduğu hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. Alınan gıdalar kalınca bağırsakta ilerlerken içerdikleri sıvılar bağırsak duvarı tarafınca emilir. Bağırsak duvarındaki kasların hareketleri ile dışkı makat yönünde itilir. Çıkışa ulaştığında sıvı içeriğini yitirmiş dışkı katı hale gelmiştir. Kalınca bağırsakta emilen sıvı miktarı artarsa dışkı iyice kuru ve katı hale gelir. Bağırsaktaki kas hareketleri azalmış ya da düzensizleşmişse dışkının barsak içinde ilerlemesi yavaşlar ve kaybetmiş olduğu sıvı miktarı artar. Kabızlığın en sık gözlenen sebepleri şunlardır:
  • Yiyeceklerle yetersiz oranda lif alınması,
  • Kafi sıvı alınmaması,
  • Hareketsiz bir yaşam sürülmesi,
  • İlaca bağlı yan etkisinde bırakır,
  • İrritabl bağırsak hastalığı benzer biçimde bağırsak işlevini bozan hastalıklar.
  • Yanlış müshil kullanımı
  • Yaşa bağlı değişimler
  • Dışkılarken ıkınmaktan kaçınmak
  • Multiple sklerozis, lupus, şeker hastalığı benzer biçimde bazı hastalıklar,
  • Kronik idiyopatik kabızlık benzer biçimde bazı hususi hastalıklar,
  • Kalınca bağırsakta ya da makattaki (hemoroid benzer biçimde) bazı hastalıklar.
Kabızlık kimi zaman ciddi sorunlara niçin olabilir. Bunlar içinde en sık karşılaşılanları zorlayıcı bağırsak hareketlerine bağlı olarak ortaya çıkan hemoroidler ve katı dışkının anüs çevresindeki kas ve deride yırtıklar yaratmasına bağlı makat çevresindeki cilt yırtıklarıdır (anal fissürler). Aşırı ıkınma kimi zaman ufak bir bağırsak katlantısının makat dışına çıkmasına niçin olur (rektal prolapsus). Eğer çıkışta sertleşmiş fazla oranda dışkı birikirse bunun ıkınma ile atılması mümkün olmaz ve bu durumda da dışkı taşlaşması ortaya çıkar. Çoğu zaman yaşlılarda ve ufak çocuklarda gözlenen bir durumdur.

Tanısı:

Tedavisi için ağız ya da makat yolu ile uygulanan yağlarla dışkının yumuşatılması ve parmakla mekanik olarak çıkartılması gereklidir. Çoğu zaman rahat bir tıbbi öyküleme alınması ve fizik muayene yeterlidir. Sadece duruma nazaran aşağıdaki testlerden bir ya da birkaç tanesinin yapılması lüzumlu olabilir:

Tiroid bozuklukları benzer biçimde bazı hastalıkları belirlemek için kan testleri,

Yaşlı hastalarda görülme sıklığı arttığı için barsak tümörlerini dışlamak için dışkı incelemeleri ve baryumlu barsak grafisi benzer biçimde bazı radyolojik incelemeler,

Bağırsaklarınızın bir bölümünü direkt gözle incelemek için sigmoidoskopi ya da kolonoskopi benzer biçimde endoskopik muayeneler.

Tedavisi:
Her ne kadar tedavi; nedene, hastalığın süresine ve ağırlığına bağlı olarak değişse de bir çok olguda beslenmede ve yaşam tarzında yapılacak küçük tefek değişimler bulguları geçirmede ve tekrarını önlemede kafi olacaktır.

Rejim
Yumuşak ve kafi sıvı içeren bir dışkı oluşturmak için rejimle her gün 20-35 gram lif alınması gereklidir. Uygun rejim doktor ya da diyetisyen tarafınca planlanabilir. Fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç benzer biçimde sebzeler yüksek oranda lif ihtiva ederler. Kabızlığa yatkın kimselerde dondurma, peynir, et benzer biçimde lif içinde ne olduğu son aşama azca besinlerin alımını sınırlamak gereklidir.

Yaşam seçimi değişimleri
Her gün kafi oranda su, meyve suyu benzer biçimde sıvıları almak, çorba benzer biçimde sıvı yiyecekleri tüketmek, günlük egzersiz yapma alışkanlığı edinmek benzer biçimde alışkanlıklar edinmek barsak hareketlerine destek olacaktır. Bunların yanında wc için kafi vakit ayırmak ve dışkılama esnasında bağırsakları boşaltmak için ıkınmaktan kaçınmamak gereklidir.

Müshiller
Bir çok hastada müshillerin kullanımı lüzumlu değildir. Sadece yukarıda bahsedilen rejim ve yaşam seçimi değişikliklerini yerine getirmelerine karşın hala kabızlık çeken bir grup hastada bir süre için müshillerin kullanımı gerekebilir.


Kullanımda değişik biçimlerde (toz, hap, şurup, ciklet) ve değişik içerikte (kitle oluşturucu, uyarıcı, tuzlu, ...) bir çok müshil bulunmaktadır. Hangi hastaların, hangi tipte ve ne süre ile müshil kullanmaları gerektiğine sadece bir doktor karar verebilir.


Uzun soluklu müshil kullanımı barsak alışkanlığını değiştireceğinden bağımlılık yaratır. Müshil bağımlılığı oluşan hastalarda müshillerin kullanımına yavaş yavaş son verilmelidir. Bu sürecin doktor nezaretinde gerçekleştirilmesi gereklidir. Bir çok kimsede müshillerin bu yolla yavaş yavaş kesilmesi sonrasında barsak düzgüsel kasılabilirliğine ve alışkanlığına kavuşur.

Eğer kabızlığa neden olan bir niçin saptanabildiyse tedavi bu hususi nedene yönelik yapılabilir. Mesela kullanılan bir ilaca bağlı olarak kabızlık ortaya çıktıysa hekiminiz bu ilacı bir diğeri ile değiştirebilir ya da kesebilir. Rektal prolapsus ya da hemoroid benzer biçimde bir komplikasyon ortaya çıktıysa (bu durumlar makatta ağrı yaratarak dışkılamayı ağrılı hale getirir ve kabızlığa katkıda bulunur) bunların düzeltilmesi için cerrahi tedavi önerebilir.


Makat bölgesindeki kaslarında işlev bozukluğu bulunan ve buna bağlı kabızlığı olan hastalarda geri dönüm (biofeedback) emek harcaması yapılabilir. Direkt kalınca bağırsağın hastalığına bağlı kabızlıklarda bağırsağın bir bölümünü alınması gerekebilir.


Prof. Dr. Yavuz Baykal

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü




Kabızlık Bitkisel Tedavi, Kabızlık Giderici

Kabızlıkta yasak olmayan meyve sebzeler: Erik, portakal, kavun, incir, üzüm, şeftali, kayısı, kiraz, armut, bezelye, domates, lahana, kereviz, pırasa, pancar.

Kabızlıkta yasak olan içecekler ve yiyecekler: Av eti, çikolata, pirinç, morina balığı, salam, alkol, beyaz şa­rap.


Lif açısından varlıklı besinler: Nohut, mercimek, kurufasülye, çekirdek, kuru bezelye, ahududu, kara ekmek, karnı bahar, enginar.


Ben 27 yaşlarında bir kadınım. Benim derdim ka­bızlık. Bu mevzuda hiçbir doktora gitmiş değilim. Minimum üç gün, en fazla bir haftada dışarı çıkıyorum. Buda beni rahatsız ediyor. Boyuma nazaran kilom nor­mal. Kabızlığı oluşturan sebepler nedir? Bir de bunun besinlerle bir ilgisi var mı ve ilâçsız bir tedavi mümkün mü?


Düzgüsel bir boşaltma iyi bir sıhhat emaresidir. Birçok sıhhatli insan günde bir kez dışkılar. Atılan dışkı, olağan kokulu, yumuşak olmalıdır ve zorlamadan çıkarılmalıdır. Boşaltım günde 2 ya da 3 kez da olsa, gene bu insan sağlıklıdır; fakat sindirimi çok iyi değildir. Besinler süratli geç­mekte, içinde vitamin ve protein taşıyan parçalar dışkı ile atılmaktadır. îki günde bir dışkılayanlar da bir seviyede sağlıklıdır ve dışkı sert değilse kabızlık yoktur. Bir insan­da dışkının azca olması da kabızlık değildir, selülozlu besin­leri azca yiyorsa.


Eğer dışkı sert, kuru, zor çıkan cinstense burada ka­bızlıktan söz edilir. Bunun tersine, şekilsiz ve sıvı bir dışÂ­kı var ise, bu durumda ishal söz mevzusudur. Kabızlık ve is­hal, sağlığın bozuk bulunduğunu belirtir ve durumu düzelt­mek için bir çaba harcamak gerekir.


Laksatif denen müshiller zararlıdır ve hiçbir vakit devamlı kullanılmamalıdır.

Tabiî madeni sular "kaplıca suları" içmek, bağırsakları birden doldurunca çok tesirli olan ve zararsız bir metoddur. iki çay kaşığı doğal maden suyu tuzunu bir litre ılık suya karıştırıp tümünü sabah aç karnına içmek gerekiyor. Otuz dakika içinde barsaklar boşalacaktır. Bunu da alışkanlık şekline sokmamak gerekir; zararsızdır fakat gıda cevherleri kayıplarına yol açabilir.

Fitil ve lavmanlar, seyrek olarak ve azca bir sıvıyla kul­lanılınca zarar vermezler. Sık kullanılmamalıdır ve kulla­nılışına itina gösterilmelidir.


En ideal yol, hiçbir vasıta kullanmadan organik olarak dışkılamayı düzene koymaktır. Birçok durumlarda kabızlık, daha çok B vitaminleri yönünden varlıklı ve dengeli bir beslenme ile kısa zamanda düzelir. Kepekli unla yapılmış ekmek ve yiyecekler hergün yenmelidir. Pekmez, çok iyi bir barsak çalıştırıcıdır ve beyaz şeker yerine kullanılma­lıdır. Beyaz un ve toz şekerden meydana getirilen besinlerin değerle­ri yoktur ve beslenmeden çıkarılmalıdır. Salata, meyve ve sebze yenerek, vitamin ve selüloz sağlanmalıdır.


Yoğurt, barsak tembelliğinin birçok durumlarında çok yararlıdır. Bolca yoğurt, süt ve peynir tüketenlerde dışkıla­rda kolay ve rahat olur. Kısacası:
  • Bolca posa bırakan yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Yemekler zeytinyağı ile yapılmalıdır.
  • Hergün sabah aç karnına yarım fincan zeytinyağı alınız.
  • Dışkılamaya hergün sabah çıkınız ve buna bünyenizi alıştırınız.


KABIZ OLDUM NE YAPAYIM?




Geçen hafta annesiyle beraber gelen 15-16 yaşlarında bir genç kızı muayene ettim. Kalbinden bazı şikâyetleri vardı. Sorgulama esnasında senelerdir kabız bulunduğunu, ilkokuldan bu yana haftada bir tek bir kez büyük abdeste çıktığını söylemiş oldu. Yanında oturan anası “Neden bana asla söylemedin?†demez mi? Anladığım kadarıyla kızının kabızlık sorununu ilk kez öğreniyordu. “Kaka†ile ilgili muhabbet yapmak pek hoş olmasa da evlatlarımızın büyük apdest alışkanlıklarını denetim etmemizde yarar var. Her gün “Bugün kakanı yaptın mı?†diye sorup işi abartmanın bir âlemi yok fakat çocuklukta yerleşen yanlış wc alışkanlıklarını sonradan değiştirmenin oldukça zor bulunduğunu da unutmayalım. Benim hastamda olduğu benzer biçimde 5 yılı aşkın süredir kabız olan biri maalesef yaşamının sonuna kadar kabızlık sorunuyla uğraşmak zorundadır. Çocuğunun kabızlığa eğilimi bulunduğunu fark eden anneler durumun farkına varıp lüzumlu önlemleri alarak rahatsızlığın kronik bir hale gelmesini önleyebilirler.


Kabızlık sorunundan bahsedeceksek ilkin dışkılamanın normalinin ne işe yaradığını bilmemiz gerekir. Şunu unutmamanız ümidiyle: “her gün büyük apdeste çıkmak koşul değildir.†Altını çizerek yazmamın sebebi şu: bazı insanoğlu her gün büyük apdest yapmadıkça kendilerini rahat hissetmezler. Hastaların bir kısmında ruhsal nedenler vardır, barsaklarında çok tehlikeli bir madde varmış da çıkarıp atmazlarsa zehirleneceklermiş benzer biçimde düşünürler. Genç yaşta boş yere kabızlık ilaçlarına bağımlı olabilirler. Tertipli wc alışkanlığı doğal olarak ki iyi bir şeydir fakat zehirleneceğim diye telaş etmek, stres yapmak, gereksiz yere ilaç kullanmak yanlıştır.


Dışkılama sayısı kişiden kişiye değişim gösterir; bazı insanoğlu her gün iki üç kez büyük abdest yaparken bazıları iki gün durup üçüncü gün wcye çıkarlar ki bu sayıların hepsi normaldir. Bir tek süreyi göz önüne alırsak -başka hiçbir şikâyetiniz yoksa- üç gün durup sadece dördüncü gün wcye çıkıyorsanız ya da bir başka deyimle haftada üç defadan azca büyük apdest yapıyorsanız tıbben bir kabızlık problemi olduğundan bahsedebiliriz

Çoğumuz hayatımızda birkaç kez kabız olmuşuzdur. Aşağıda verdiğim örneklerde olduğu benzer biçimde bir çok durum geçici kabızlığa niçin olabilir.

Geçici kabızlıklar mühim değildir.
  • Seyahate çıktığınızda evimizdeki düzeninizi kaybettiğiniz, alıştığınız tuvaletten ayrı düştüğünüz için geçici bir süre kabız olabilirsiniz. Titiz bayanlarda sık gördüğümüz bir şikâyettir. İlaç kullanmayın, sebze meyveyi artırıp bolca su için.
  • Bir hastalık sebebiyle yatağa bağlı kalmak ve hareket eksikliği geçici bir süre kabızlık yapabilir. Yatakda karın kaslarınızı harekete geçirecek bazı egzersizler yapabilirsiniz.
  • Besin zehirlenmesine bağlı ishallerden sonrasında barsak muhtevası boşaldığı için birkaç gün kabızlık olabilir. Sakın ilaç almayın, aksi takdirde bir kabız, bir ishal olur, bir türlü dengeyi kuramazsınız. Bolca su için, yoğurt yiyin ve sabredin.
  • Hamilelik süreci süresince kabızlık olabilir. Hamileliğin sonlanması ile eski dışkılama alışkanlığınıza dönersiniz.
  • Hemoroid ya da anal fissürde ağrılı dışkılama yüzünden geçici kabızlık ortaya çıkabilir.
Esas rahatsızlığın halledilmesi kabızlığın geçmesine destek verir.

Kronik kabızlık önemlidir.

Kabızlık, oldukça sık görülen (ortalama her dört kişiden biri) bir sıhhat sorunudur. Hanımlarda 2-3 misli daha sık görülür. Kabızlığı rahat bir problem olarak görmemek gerekir; araştırmalar kronik kabızlıktan yakınma eden hastaların % 40ının iş yaşamının etkilendiğini, %58inin yaşamdan zevk alma derecesinin azaldığını göstermiştir.

Ben de kronik kabızlık var mı?
Aşağıda sayılan şikâyetlerden iki ya da fazlası var ise kabızlık sorununuz bulunduğunu söyleyebiliriz.
  • Dışkılama esnasında kuvvetle ıkınmak zorunda kalıyorsanız,
  • Sert dışkılama var ise,
  • Dışkılama esnasında çıkışta bir engel-blokaj olduğu hissine kapılıyorsanız,
  • Dışkılama esnasında elle destek olmak zorunda kalıyorsanız,
  • Haftada üç kezden azca dışkılama yapıyorsanız kabızlık problemi bulunduğunu söyleyebiliriz.
DİKKAT! AŞAĞIDAKİ DURUMLARDA HEMEN DOKTORA GİTMEK GEREKİR
  1. 50 yaşından sonrasında ortaya çıkan kabızlıklar,
  2. Kabızlıkla beraber kilo kaybı olması,
  3. Kabızlıkla beraber şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş olması,
  4. Kabızlıkla beraber büyük apdestte kan olması (zorlamaya bağlı azca oranda kan görülebilir)
  5. Kabızlıkla beraber göz kapaklarında şişme, ciltte kuruluk, kilo alma olması,
  6. nce kalem şeklinde dışkılama olması.
KABIZLIĞIN İLAÇSIZ TEDAVİSİ

Ilk olarak şunu söylemek isterim, kabızlık tedavisi boğaz enfeksiyonu benzer biçimde bir kutu ilaçla üç beş gün içinde iyi olmasını bekleyeceğimiz rahat bir hastalık değildir. Adı üstünde senelerdir mevcut olan “kronik kabızlıkâ€lar sadece beslenme ve yaşam tarzında köklü değişikler yapılarak çözülebilir. Bu noktanın üstünde bilhassa duruyorum zira genel anlamda hastalar doktorlardan mucize bir ilaç bekliyorlar; hem yan tesiri olmayacak hem de şıp diye kabızlıktan kurtulacaklar!.. Bu beklenti içinde işin kolayına kaçıp ilaç kullananları uyarıyorum: uzun süre laksatif kullanımı zaman içinde barsak hareketlerinin tamamen darmasına niçin olabilmektedir. İlaçların bir öteki fena tesiri de çıkışta (anüs civarında) kimi zaman ameliyat gerektiren-deformitelere niçin olmalarıdır.


Kabızlığın tedavisinde ilk adım; kendinize hususi kabızlık nedeninizi bulmak olmalıdır.

Elinize bir kalem alın ve aşağıdakilerden hangilerden size uyan maddeleri işaret edin.
  1. Yeteri kadar lifli beslenmiyor olabilirsiniz. Düzgüsel bir kişinin her gün ağız kanalıyla 20-30 gram lif alması gerekir. Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna, pizza, hamburger benzer biçimde yiyecekler ve tatlılar lif içermezler. Kronik kabızlık problemi olan bir kişinin her gün minimum bir büyük tabak salata iki-üç porsiyon meyve yemesi gerekir. Meyveleri ve sebzeleri (mesela domates ve patatesi) kabuğunu soymadan yiyin.
  2. Yeteri kadar egzersiz / hareket yapmıyor olabilirsiniz. Her gün minimum otuz dakika süratli ritmde yürümenizi ya da koşmanızı tavsiye ederim. Spor barsak hareketlerini artırır, dışarı çıkmanızı kolaylaştırır.
  3. Yeteri kadar sıvı almıyor olabilirsiniz. Günde minimum 1.5 lt su içmeniz gerekir. Bilhassa her sabah aç karnına iki bardak oda sıcaklığında su içmeyi tane edinin.
  4. Bir tek evde wcye çıkma huyunuz mu var? Yolculukta benzin istasyonunun tuvaletine girememenizi anlarım fakat işi abartmak, bir yakınınızın evinde ya da iş yerinde wcye gitmemek doğru değildir. Bu mevzu bilhassa çocuklar için çok önemlidir. Çocuğunuzu “okulda wcye girme mikrop kaparsın†diye korkutmayın. Her insanın hijyen kurallarına dikkat etmek kaydıyla evin haricinde da wcye gidebilmeyi öğrenmesi gerekir.
  5. Tertipli aralıklarla beslenmiyor olabilirsiniz. Kabız insanların tertipli olarak günde üç öğün, sabah, öğlen, akşam beslenmeye dikkat etmeleri gerekir.
  6. Tertipli alkol kullanıyor olabilirsiniz. Her gün alkol kullanımı kabızlığa niçin olabilir. Haftada birkaç gün ara vermenizin barsak düzeni haricinde bir çok yararı vardır.
  7. Her gün fazla oranda kahve ya da kola içiyor olabilirsiniz. Her iki içecek de barsak hareketlerini azaltarak kabızlığa niçin olur. Kronik kabızlık sorununuz var ise iki içeceği de mümkün olmasıyla birlikte azaltın.
  8. Kullandığınız ilaçlar kabızlık yapıyor olabilir. Ağrı gidericiler, kansızlık için verilen demir ilaçları, bazı gerilim ilaçları, antidepresan ilaçlar, alimünyum içeren mide ilaçları, kalsiyum ya da parkinson ilaçları kabızlık yapabilir. Doktorunuza kabızlık sorununuzdan bahsedip mümkünse ilaçlarınızı değiştirmesini isteyin.
  9. Yağlı besleniyor olabilirsiniz. Yağın barsakları çalıştırdığı doğrudur fakat bu tesir sindirim sistemini rahatsız edecek kadar fazla yağ alınması halinde görülür. Mesela bir çay bardağı zeytinyağını içerseniz ishal olmuş olursunuz. Buna karşılık düzgüsel bir yemeğin içindeki yağ, besinin sindirim sisteminde kalış süresini uzatır. Bu yüzden kronik kabızlıktan yakınanların yağsız beslenmeleri daha doğru olur.
Kabızlık için kahvaltı önerisi: Bir kabın içine 6-8 kaşık yulaf ezmesi, bir çorba kaşığı keten tohumu, doğranmış dört tane incir, dört tane kaysı kurusu koyup üstüne kolesterol ve kilo durumunuza nazaran rejim süt ya da düzgüsel süt ilave edin. Bu kahvaltının sorununuzu tam olarak ortadan kaldıracağını iddia etmiyorum. Birazcık kahvaltının faydası, birazcık suyun faydası, birazcık koşu, birazcık fiberli beslenme derken hepsi beraber probleminin çözülmesini elde edecektir.


Kabızlık (peklik) ve dışkılama zorluğu




Beslenme kanalıyla alınan gıdalar tüm sindirim kanalı süresince öğütülerek yapıtaşlarına ayrılmakta, bunlar arasından vücudun gereksinim duyan maddeler kana geçmekte ve lif isminde olan ve daha çok parçalanamadığından kana geçemeyen, vücut için o anda gereksiz olan ya da zararı olan olabilecek maddeler sindirim kanalının kalınca bağırsak kısmına aktarılmaktadır. Kalınca bağırsağa ulaşan bu maddelerin içerdikleri sıvı bağırsağın bu bölümünde kısmen kana geçmekte ve kalınca bağırsakta ilerleme devam ettikçe dışkı isminde olan artıklardan oluşan madde son şeklini almaktadır. Dışkı kalınca bağırsağın son olarak kısmında depolanmakta ve belli bir süre sonunda oluşan "dışkılama refleksi" insanoğlunun dışkılama ihtiyacı hissederek bu artıkları dışkılama kanalıyla vücuttan atmasını sağlamaktadır.


Dışkılama işlevinin başlamasında dışkının yapısal özellikleri çok önemlidir. Lif ve sıvı içinde ne olduğu uygun olmayan bir beslenme seçimi ya da kalınca bağırsak hareketlerinin bozulmasına niçin olabilecek herhangi bir etken dışkılama işlevini negatif etkilemekte ve kabızlık isminde olan probleminin ortaya çıkmasına niçin olmaktadır.


Bilhassa hanımefendiler kabızlık şikayetini daha sık yaşamakla birlikte bu problem bir çok insanoğlunun yaşamının belli bir döneminde yaşamış olduğu ve alınacak rahat önlemlerle kendiliğinden düzelme ihtimali yüksek bir sorundur.

Kabızlığın Tanımı

Genel olarak söylemek gerekirse, bir insan dışkılama esnasında zorlanıyorsa, şu demek oluyor ki bu işlevi uzun bir sürede ve efor sarf ederek gerçekleştiriyorsa bir kabızlık durumunun varlığından söz edilebilir. Öte taraftan bir insanoğlunun bağırsaklarının düzgüsel şartlarda haftada minimum üç kez boşalması kalınca bağırsakların işlevlerini sıhhatli bir şekilde sürdürmeye devam etmeleri açısından önemlidir. Daha azca sayıda dışkılama kalınca bağırsağın son kısmında atılmadan bekleyen dışkının bir süre sonrasında sıvı içinde ne olduğunun giderek azalmasıyla sertleşmesine niçin olmakta ve bu şekilde oluşan kitle daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.


Dışkılama işlevleri incelendiğinde insanların ortalama %90'ının günde üç kez ile haftada üç kez içinde dışkılama işlevinde bulundukları görülmektedir.


Hanım Hastalıkları ve Doğum Uzmanı'na başvuran hanımefendilerin ortalama %10'u kabızlık problemi yaşadıklarını belirtmektedirler. Yaş ilerledikçe bu problemi yaşama olasılığı daha da artar.

Kabızlığın Sebepleri


Kabızlık çok çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir problem olmakla birlikte bu etkenlerin mühim bir kısmı selim tabiyatlıdır.


Bazı durumlarda kabızlık doğum denetim hapı, demir ilacı, antidepresan (depresyon tedavisinde kullanılan ilaç), ağrı kesici, alüminyum ve kalsiyum içerikli antiasit (asit azaltıcı ilaç) mide ilaçları, uzun soluklu laksatif (kabızlığı giderici) kullanımına bağlı meydana gelmektedir. Bu ilaçların hekim önerisiyle değiştirilmesi ya da kesilmesi problemi ortadan kaldırır.


Kabızlık problemi yaşayan hanımefendilerin mühim bir kısmı liflerden varlıklı gıdalarla tertipli olarak beslendiklerinde, günlük sıvı alımlarını artırdıklarında ve günlük kısa mesafe yürüyüşleri şeklinde rahat egzersizler uygulama alışkanlıkları edindiklerinde bu sorundan kurtulabilmektedir. Bazı durumlarda bu önlemlere ek olarak laksatif isminde olan dışkılamayı kolaylaştırıcı ilaçlara başvurulması gerekebilmektedir.


Bazı durumlar ise nedenin ortaya çıkarılması için ileri incelemelere başvurulmasını gerektirebilmektedir.

Aşağıdaki durumlar kabızlık problemi yaşayan bir kadının

İç Hastalıkları Uzmanına başvurmasını gerektirir:
  • Kabızlık problemininin rahat önlemlere ve ilaç tedavisine çözüm vermemesi
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Dışkılamanın ileri derecede ağrılı olması
  • Kabızlık ve ishal ataklarının birbirini takip etmesi
  • Kabızlıkla birlikte vücutta bir problem olabileceğini düşündüren başka emare ve bulguların olması
Bu tür durumlarda İç Hastalıkları Uzmanı yapmış olduğu değerlendirme sonrası direkt tedaviye başlayabilir, bazı ileri araştırmaların yapılmasını isteyebilir ya da bir Genel Cerrahi ya da Gastroenteroloji Uzmanı muayenesi yapılmasını önerebilir.

Kabızlık Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Yukarıda belirtildiği benzer biçimde kabızlık bir çok durumda alınan rahat önlemlerle giderilebilen bir sorundur. Bazı durumlarda ise laksatif isminde olan ağızdan alınan ilaçlar probleminin çözülmesinde oldukça yararlı olabilir.


Şu anda eczanelerde laksatif olarak kullanıma sunulmuş oldukça çok sayıda ilaç vardır. Bu ilaçları temel olarak iki gruba ayırmak mümkündür: uyarıcı laksatifler ve mekanik laksatifler. Uyarıcı olanlar kalınca bağırsağın hareketlerini uyararak kabızlığı gideren ilaçlardır. Bu ilaçlar kabızlık sorununu çözmede oldukça etkili olmalarına rağmen belli bir süre sonunda bağırsağı bu maddelere karşı bağımlı hale getirerek "bağırsak tembelliğine" yol açabildiklerinden kısa süreli kullanılmaları gerekmektedir. Bu ilaçlar ek olarak bağırsak kramplarına ve fışkırır tarzda dışkılama benzer biçimde yan etkilere de niçin olabilmektedirler.


Mekanik laksatifler ise kabızlık sorununu dışkının niteliklerini değiştirerek çözerler. Bu ilaçlar kalınca bağırsağın organik hareketlerini etkilemediklerinden yan tesirleri daha azdır ve daha uzun soluklu kullanılabilirler.


Öteki bir çözüm de lavman isminde olan uygulamalardır. Makattan kalınca bağırsak içine verilerek uygulanan bu ilaçlar hekim önerisiyle belli aralıklarla uygulandıklarında bilhassa uzun zamandan beri dışkılamanın gerçekleşemediği durumlarda oldukça etkili olabilirler.

Kabızlık Sorununu Daha Azca Yaşamak İçin Neler Yapılabilir?
  • Dışkılama ihtiyacı uzun soluklu ertelenmemelidir. Bir çok insan yemekten ve bilhassa de kahvaltıdan ortalama 30 dakika sonrasında dışkılama ihtiyacı hisseder.
  • Tertipli egzersiz yapmak kalınca bağırsak hareketlerinin tertipli olmasında son aşama önemlidir.
  • Lifli gıdaların ve sıvı alımının artırılması dışkının yumuşak olması ve dışkılama refleksinin daha kolay uyanması açısından son aşama önemlidir.









Kabızlık durumunda olan ve acı çeken çözüm arayan birsürü insan var kimisi olması gerekenleri uygulayıp problemi ortadan kaldırıyor kimiside bunu başaramayıp daha değişik rahatsızlıklara yelken açıyor. Kabızlık durumunda iyi mi beslenmeliyiz? Beslenme Uzmanı Esra Kurtuluş bilhassa rejim yaparken çoğunlukla görülen kabızlığın nedenlerini ve kabızlık durumunda beslenmemizde ne benzer biçimde tedbirler almak icap ettiğini konu alıyor. Kabızlığı, dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama esnasında güçlük çekilmesi olarak tanımlayabiliriz. Bilhassa rejim meydana getiren kişilerde yağ ve lifli beslenmenin azalması ile kabızlık şikâyeti daha da artmaktadır.
Kabızlık sebepleri
  • Yüksek oranlarda rafine şeker tüketimi
  • Lifli besinlerin azca tüketilmesi
  • Dışkılamayı devamlı ertelemek
  • Bağırsaklardaki iltihabi bir durum, tümör, kanser benzer biçimde nedenler
  • Uzun devam eden gezi sebebi ile tembelleşen bağırsaklar
  • İlaçlar
  • Gebelik Kabızlık bulgularını çok iyi değerlendirmek gerekir.
Çok uzun devam eden ve beslenme ile düzene girmeyen kabızlık durumunda kesinlikle hekime başvurulmalıdır. Şuursuzca bağırsakların hareketini artıran laksatifler ya da posa içerikli ilaçlar kullanılmamalıdır. Şuursuzca kullanılan ilaçlar hem bağırsaklarınızın daha da tembelleşmesine hem de vücutta sıvı ve potasyum yitirilmesine niçin olmaktadır.


Kabızlığı önlemek için beslenmemizde ne benzer biçimde tedbirler almamız gerekir?

  • Sabahları aç karnına bolca su içiniz.
  • Birden ve fazla yiyecek yiyecek bağırsakların emek verme düzenini bozmuş olduğu için kabızlığa niçin olabilir, bunun için az az ve sık sık yiyecek yenilmelidir.
  • Yiyecekler iyice çiğnenmelidir ki, bağırsakta da kolay çözünebilsinler.
  • Su tüketmeyi dikkatsizlik etmemek gerekir. Günde 2-3 litre sıvı besin tüketiniz.
  • Mürdüm eriği, kayısı, erik, üzüm benzer biçimde meyveleri yiyebilirsiniz ya da kompostosunu içebilirsiniz. Bilhassa sabahları su içtikten sonrasında 4-5 tane kuru kayısı yenmesi tavsiye edilir.
  • Kabızlığa yol açan aşırı şeker ve şekerli yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Kızartma, kavurma benzer biçimde yiyecekler kabızlığı tetiklediği için mümkün olduğunca azca tüketilmelidir.
  • Öğle ve akşam yemeklerinde çorba içilmesini tavsiye ederim.
  • Et kabızlığı tetiklediği için et-tavuk yerine sebze ya da balık tercih edilmelidir.
  • Yoğurt olarak prebiyotik olanları tercih edebilirsiniz.
  • Kabızlığın tedavisinde mühim bir yeri olan fizyolojik aktivite için de önerim kucak kucak yürüyüş yapmanızdır. Ek olarak evde ayaklarınızı karnınıza doğru 15-20 kez itip-çekme hareketi yapmanız yararlı olacaktır.
  • Kola, kahve kabızlığa niçin olduğundan tüketimini en aza indirmenizi tavsiye ederim.
  • Kuru fasulye, mercimek, nohut gaz yapabileceği ve dışkılamada acı çekmenize niçin olacağı için tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Nebat çaylarını, bağırsaklarınızı tembelleştirmemek adına, çok sık tüketmeyiniz. Haftada 1-2 bardak içebilirsiniz.
  • En etkili önlem olan, lif içeren yiyecek tüketiminizi artırın.


Kabız olan ne yemeli ne yememeli




Doğru ve dengeli beslenme ile kalınca bağırsak kanserinin mühim sebeplerinden biri olarak malum kabızlığın üstesinden gelinebilir. Toplumda en sık hanımlarda görülen kabızlık, bir tek rejim uygulanarak yüzde 60 tedavi ediliyor.İstanbul Cerrahi Hastanesi doktorlarından beslenme ve rejim uzmanı Yasemin Bradley, Batı tipi beslenme şekli olarak tanımlanan fast food yiyecekleri tüketen kişilerde kabızlığın çok sık görüldüğünü belirtiyor.


Seyahat, hareketsizlik, karaciğer hastalıkları, aşırı yiyecek yeme kabızlığın başlıca sebepleri içinde sayılıyor. Sıhhatli bir boşaltma 24 saatte bir ya da haftada 3 kez oluyor. “Ancak daha uzun soluklu boşaltımlar da kesinlikle bir doktora başvurulması ihtiyaç duyulan bir durum.†diyen Dr. Bradley, kabızlık tedavisinde piyasada bulunan laksetif (bitkisel) çayları tavsiye etmediğini; zira bu çayların yarardan çok zararlarının bulunduğunu söylüyor. Genel anlamda bu problemle karşı karşıya kalan kişilerin ishal olmasını elde eden bitkisel çaylar, vitamin ve mineral eksikliğine yol açıyor, bağırsak tembelliği yapıyor.

Kabızlık için ne yapmalı?

Günde 3-4 kaşık buğday kepeği öneren Dr. Bradley, kabızlık rahatsızlığı çekenlere şu tavsiyelerde bulunmuş oldu:

“8-10 bardak arası su içilmeli, kavrulmuş keten tohumu ve susam yenilebilir, yüksek dozda C ve E vitamini, magnezyum minerali, kuru erik, kaysı ve incir, baklagiller, ayçiçeği ve kabak çekirdeği, havuç benzer biçimde kök sebzeler, maydanoz benzer biçimde yapraklı sebzeler, tüm meyveler, fındık, ceviz kesinlikle tüketilmesi gerekiyor.

Neleri yememeli?

Et, süt, yumurta, peynir, hususi işlemden geçmiş tahıllar, beyaz ekmek, pirinç, makarna, çay, kahve…

Dr. Bradley'den kabızlık için bazı tarifler:
Limon ve zeytinyağı

1 orta boy limon, 1 kaşık sızma zeytinyağı, 300 mililitre su.

Limonu sıkın. Zeytinyağı ve suyla karıştırıp mikserde 1-2 dakika kadar çırpın. Sabah aç karnına bir bardak için.


Elma kompostosu:


2 yeşil elma

Elmaları kabuklarını soymadan ufak parçalar halinde doğrayın. üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. üstüne tarçın dökerek sabah kahvaltısında yiyin.

Yarım su bardağı yoğurt

Mercimeği ve lahanayı ayrı ayrı haşlayıp süzgeçten geçirin. Lahana yapraklarını ince şeritler halinde kıyın. Diğer yanda yoğurt, limon, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı elde ya da mikserde çırpıp, bu sosu sıcak mercimek ve lahanayla iyice karıştırın.

Lahana yerine pişmemiş kıvırcık marul ya da rendeden geçirilmiş havuç da kullanılabilir.

Mercimek salatası:

1 bardak mercimek

7-8 yaprak beyaz lahana

1 kaşık zeytinyağı

1 diş sarımsak

1 limon


Kabızlık için ne yemeli?

Dr. Nadir Saraç, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Prof. Dr. Ahmet Maranki'den kabızlık giderici çay, çorba ve kür tarifleri…

Şiş bir karın, sert dışkı, 3-4 gün, kim bilir yedi gün dışkılayamama problemi çoğumuzun başından geçmiştir. Artık şunu biliyoruz ki kabızlık, ne yiyip ne içtiğimizle fazlasıyla ilgili. Başta öğün atlamak şeklinde dengesiz beslenirsek; yeterince su, meyve, yeşil sebze, kepekli ve lifli besin tüketmezsek; buna bir de hareketsiz ve egzersizden uzak bir yaşam biçimi de eklersek, kabızlık her an kapımızı çalmaya hazır anlama gelir.


Kalınca bağırsak hareketlerini uyararak kabızlığı gideren ilaçlara sarılmak yerine, yaşam biçiminde ve bilhassa beslenme alışkanlıklarında değişimler yapmak mühim. Zira bu ilaçlar, kabızlık sorununu çözmede oldukça etkili olmalarına rağmen, belli bir süre sonunda bağırsağı bu maddelere karşı bağımlı hale getirerek, bağırsak tembelliğine yol açabiliyor. Bundan dolayı kısa süre kullanılmaları gerekiyor.

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler:
  • havuç, turp, kereviz benzer biçimde kök sebzeler,
  • roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu, marul benzer biçimde yapraklı sebzeler
  • kepekli ve lifli yiyecekler,
  • kuru üzüm, incir, kayısı benzer biçimde kuru meyveler
  • kabak çekirdeği, ayçiçeği benzer biçimde kuruyemişler
Uzmanların verdiği nebat, sebze ve meyvelerden meydana getirilen kabızlık giderici hususi karışım tarifleri de kabızlık sorununu çözmeyi sağlıyor.

Dr. Nadir Saraç'tan kabızlık giderici tarifler

Kuru kayısıyı ve kuru mürdüm eriğini akşamdan bir bardak suyun içinde bekleterek sabah aç karnına bu suyu için. Suyu içtikten sonrasında kayısı ve erikleri yiyin. Bu işlemi her sabah tekrarlayın.

Keten tohumunu havanda birazcık döverek sabahları aç karnına, azca yağlı yoğurtla karışmasını sağlayarak yiyin.

Akşamdan bir kilo arpayı üzerini örtecek kadar suyun içine koyun ve sabaha kadar beklemeye alın. Sabah haşlayın ve içine iki tane kabak, bir miktar pırasa, ıspanak, kereviz sapı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz ilave ederek pişirin. Hazırladığınız bu çorbayı sabah aç karnına için.

İki yumurta sarısını kek kabında iyice çırpın. Bir fincan sıvı yağın içine tarçını ekleyip ayrı bir kapta çırpın ve yumurtanın içine katın. 50 gr azca öğütülmüş keten tohumu, 50 gr yulaf ezmesi, bir miktar mürdüm eriği, 1-1.5 kahve fincanı şeker, tam buğday ununu da ilave ederek düzgüsel bir kek hamur harcını elde edin. Hamur harcını 150-160 derecede pişirin. Keki iki ince dilimden fazla yemeyin.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan kabızlık için pırasa

Zeytinyağlı ve pirinçsiz olarak pişirdiğiniz pırasa yemeğini haftada minimum dört kez tüketin.

Sinemeki, kabızlığa karşı etkili bir bitkidir. Sadece bağırsağın içindeki kaydırıcı mukozayı da dışarı atacağından, sinameki kullanımını bıraktığınızda kabızlığınız daha da artacak, bağırsağınızın içi kurumuş olduğu için kabızlığınız daha da şiddetli olarak devam edecektir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki'den kabızlık giderici kür

Beş tane kuru inciri iyice yıkadıktan sonrasında bir bardak sıcak suyun içine koyarak 1-2 saat beklemeye alın. Akşam yatmadan ilkin incirleri yedikten sonrasında üstüne de suyunu için. Beraber ıhlamur da içebilirsiniz. Bu kür 3-4 hafta uygulandığında kabızlık için faydalıdır. Kuru incir, mide ve bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmalarını sağlar. Sadece bu kür, şeker hastaları tarafınca kullanılmamalıdır.

Rejim Uzmanı Taylan Kümeli'den kabızlık için nebat çayı formülü

Bir avuç içi kadar maydanoz, bir avuç içi kadar kiraz sapı, üç poşet yeşil çay, üç kayısı ve bir limonu beş bardak suyun içine koyarak kaynatın. Bu çayı sabahtan akşama kadar aralıklı olarak için.

Kabızlıktan hangi çay karışımlarıyla kurtulabiliriz?

Tıbbi Bitkiler Uzmanı Prof. Dr. Kerim Alpınar, kabızlık problemi için su görünce şişen, dolayısıyla kitle artırımına yol açan bitkileri kullanmak icap ettiğini belirterek, bu bitkilere örnek olarak keteni gösteriyor. “Keten müsilaj taşımış olduğu için çok yararlı ve etkilidir. Hem tahrişi azaltır hem de kitle oluşturur†diyor. Kullandığı bitkinin ansızın tesir etmesini, mesela akşam alıp sabah dışkılama yapmak isteyenlere sinamekiyi öneren Prof. Dr. Alpınar, “Ancak dozunu çok iyi ayarlamak gerekiyor. Hepimiz değişik hassasiyete haizdir. Şahıs kendisi için en uygun miktarı deneyerek bulmalı†diyor. Sinamekinin çok tahriş edici bir nebat bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alpınar, piyasadan aldığınız sinamekinin hakikaten sinameki olup olmadığını, hangi bitkiden elde edildiğini ve usulüne uygun kurutulup kurutulmadığını denetim etmeniz gerektiği mevzusunda uyarıyor.


Kabızlığı Gideren Besinler

Bağırsak hareketlerinin normale nazaran azalması anlamına gelen kabızlık, bir çok insan için büyük bir dert.

Peki, kabızlığı gidermek için ne yemeli?
  • Sabahları aç karnına bolca su için. Günde 2-3 litre sıvı besin tüketin.
  • Az az ve sık sık yiyecek yiyin.
  • Yiyecekleri iyice çiğneyin ki bağırsakta da kolay çözünebilsinler.
  • Pudra'daki habere nazaran, incir, mürdüm eriği, kayısı, üzüm benzer biçimde meyveleri yiyin ya da kompostosunu için. Bilhassa sabahları su içtikten sonrasında 4-5 tane kuru kayısı yiyecek bağırsak faaliyetlerini hızlandırır.
  • Eriğin kurutulmuşu da kabızlığa karşı iyi gelir. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yiyip üstüne de suyunu içebilirsiniz.
  • Elma yiyeceklerden ilkin yenilince kabızlığı giderir.
Hangi tür yiyecekleri yemeli?
  • Öğle ve akşam yemeklerinde çorba içmeye çalışın.
  • Et kabızlığı tetiklediği için et-tavuk yerine sebze ya da balık tercih edin.
  • Yoğurt olarak prebiyotikleri tercih edebilirsiniz. Gece yatmadan ilkin 1 kase yoğurt iyi gelebilir.
  • En etkili önlem olarak, lif içeren yiyecek tüketiminizi artırın. Ek olarak günde 1 çay kaşığı tarçınla lif ihtiyacınız olan şeyi büyük oranda karşılayabileceğinizi de ihmal etmeyin.
  • Günde bir kaşık zeytinyağı içmek iyi gelebilir.
Bitkilerin kabızlığa tesiri
  • Adaçayı, kekik, sinameki benzer biçimde bitkiler bağırsak hareketliliğini artırır. Bu bitkileri beraber ya da ayrı ayrı demleyerek içebilirsiniz.
  • Zencefil çayı bağırsakların çalışmasını sağlar.
  • Keten tohumu mide-bağırsak problemlerine karşı iyi gelir.


Yaşlılarda Kabızlık




Yaşlılarda kabızlık, her yaşta görülebilen bir hastalık olan kabızlık yaşlılarda daha sık görülmektedir. Yaşlı insanlarda yavaşlayan metabolizma ve hareket azlığı kabızlık şikayetinin de artmasına niçin olmaktadır.

Kabızlık, metabolizmanın yavaş çalışmasına bağlı olarak gerçekleşen eksikleri olan dışkılama hissi, yavaş çalışan bağırsaklar ve sertleşmiş kuru dışkıyı ya da dışkılama zorluğu olarak tanımlanabilir.


İleri yaşlardaki insanların fazla oranda laksatif (bağırsak yumuşatıcı) kullanmalarından da anlaşılacağı suretiyle, kabızlık ileri yaşta insanlarda daha sık görülen bir durumdur. Yaşlanmayla beraber vücutta ve sindirim sisteminde bazı değişimler gerçekleşir. Bu değişikliklerden sindirim sistemi üstündeki değişimlerin en önemlisi bağırsak hareketlerinin azalması ve bağırsakların tembelleşmesidir. Bağırsaklarda oluşan bu tembellik ile beraber bağırsak boşalma süresi uzar ve bu durum kabızlığa, dışkılayamama duygusuna niçin olmaktadır.


Kabızlığın genel olarak üç belirgin özelliği;

  • Haftada 3 kereden azca wcye çıkma.
  • Günde 35 gr dan azca dışkı hacmi
  • Wcye çıkma da güçlük duygusu (dışkılayamama)
Yaşlılarda kabızlık sebepleri, yaşlı insanlarda iki tür kabızlık görülür. İlki patolojik nedenlere bağlı olmayan rahat ya da işlevsel kabızlık ve ikincisi gerçek hastalıklara bağlı olarak oluşan ikincil kabızlıktır. İşlevsel kabızlık sebeplerinden en bilineni beslenmeye bağlı olmasıdır. Yaşlı insanlarda çoğu zaman iştah azdır. Çoğu zaman beslenme kapsamındaki posa miktarı, tavsiye edilen düzgüsel düzeyden düşüktür. Posa miktarında olan bu düşüklük bağırsaktaki geçişin zayıflamasına ve dışkı miktarının azalmasına niçin olur. Bağırsakta hareketsizleşen dışkı ihtiva ettiği suyu kaybeder ve gittikçe daha çok katılaşır. Bu durumda dışkılayamama ve kabızlık oluşur. İşlevsel kabızlıkta öteki nedenler içinde, düşük sıvı tüketimi, hareketsiz yaşam, soğuk ortam ve tuvaletin uzaklığı benzer biçimde durumlar sayılabilir. Yaşlılarda görülen ikincil (organik) kabızlık sebeplerinden bazıları; sinir sistemi hastalıkları ve ruhsal çöküntü benzer biçimde ruhsal nedenlerdir.


Yaşlılarda genel olarak kabızlığa yol açan durumlar;

  • Ağızdaki dişlerin yetersizliği ( ilk sindirim ağızda adım atar)
  • Anal apseler
  • Fistüller
  • Çatlaklar
  • Hemoroid
  • Düz bağırsak sarkması
  • Hareket eksikliği
  • Sıvı tüketiminin azalması
  • Tüketilen yiyeceklerden kafi besinin alınamaması
  • Şeker hastalığı
  • Tiroid salgısının azalması
  • Kalsiyum fazlalığı
  • Potasyum azlığı
  • Kistler
  • Tümör ve iltihabi tıkanmalar
  • Kullanılan ilaçların yan tesirleri vs.dır.
Yatıştırıcı, sakinleştirici, asit giderici, gerilim düşürücü, ve kalp ritim ilaçları, parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar ve laktasifler yaşlılarda kabızlığa yol açan başlıca ilaçlardandır.


Yaşlılarda kabızlık tedavisi: işlevsel kabızlık olsun ikincil kabızlık olsun her ikisinin de sebebi araştırılmalıdır. Laktasif içeren ilaçların kullanımı azaltılmalı, tertipli beslenmeye ve posası bolca yiyecekler tüketmeye itina göstermeli, kucak kucak hareket etmeli, bolca sıvı tüketilmelidir. Bunun yanında sabahları aç karnına bir bardak suyun içine birkaç damla limon ilave edilerek içilmesi bağırsakların rahatlamasını sağlamaktadır.






  • Bebeklerde burun tıkanıklığı problemi iyi mi giderilir?


  • Burun tıkanıklığı problemi iyi mi giderilir?


  • Halsizlik iyi mi giderilir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tuvalete çıkma sorunu nasıl giderilir?
Tuvalete çıkma sorunu nasıl giderilir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/55935-tuvalete-cikma-sorunu-nasil-giderilir-kabizlik.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tuvalete-ckma-sorunu-nasl-giderilir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tuvalete-ckma-sorunu-nasl-giderilir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content