Üçgenlerin Özellikleri

Üçgenlerin özelliklerinin öykü şeklinde daha iyi anlaşılabilmesi adına anlatıldığı üçgenlerin tüm temel özelliklerinden bahsedilen yazı hika...

Üçgenlerin özelliklerinin öykü şeklinde daha iyi anlaşılabilmesi adına anlatıldığı üçgenlerin tüm temel özelliklerinden bahsedilen yazı hikayemiz.



Bir yaz günü, Ahmet ile Recep kırlarda dolaşmaya çıkmışlardı. Bir tarlanın yanından geçerlerken, Ahmet: «Şuraya bak!» diye bağırdı. «Tarlanın çitleri böğürtlen dolu! Hadi gel, toplayalım!»



Tarlaya daldılar. Üçgen şeklinde bir tarlaydı bu.



Recep: «Nasıl paylaşacağız?» dedi. «Tarla dörtgen şekli olsaydı, iki kenarındaki böğürtlenleri sen toplardın, öbüründekileri de ben.»



Ahmet tarlaya şöyleki bir göz gezdirdi: Bir kenarı uzun, iki kenarı kısa, yayvan bir üçgen biçimindeydi bu tarla. Aklına bir kurnazlık geldi.



— «Uzun çitteki böğürtlenler bana ait olsun, diğer iki kenardakiler de senin.»



Aklınca, şöyleki bir hesap yapmıştı: «Çitin uzun kenarındaki böğürtlenler iki kısa kenardakilerden daha çoktur besbelli.»



Recep’de, çitin iki kenarındaki böğürtlenler kendisine kalacağı için sevinmiş, kıs-kıs gülüyordu.



Sonunda kim kazançlı çıktı, biliyor musunuz? Recep kazançlı çıktı. Ahmet çitin uzun kenarındaki böğürtlenlerin iki kısa kenardan daha çok bulunduğunu düşünmekle yanlışlık yapmıştı. Çünkü üçgenlerin özelliklerini bilmiyordu.



ÜÇGENLERİN ÖZELLİKLERİ



İşte, geldik dayandık geometrinin hayatımızdaki mühim yerine. Ahmet geometri derslerini iyi bellemiş olsaydı, bilirdi ki:



Üçgenlerin Özellikleri



Üçgenlerin Özellikleri



Bunun şeklinde üçgenlerin daha başka özellikleride bulunmakta :



Üçgenlerin Özellikleri



Üçgenlerin Özellikleri



Üçgenlerin Özellikleri



Üçgenlerin Özellikleri



Üçgenin kenarlarından birisini uzatarak üçgenin haricinde bir açı elde ederiz. Buna üçgenin dış açısı denir. Bir üçgende bir dış açı, kendine komşu olmayan iki iç açının toplamına eşittir. Dış açılar çoğu zaman A’, B’, C’ diye gösterilir. Buna nazaran mesela A’ = B + C yazabiliriz. Bunun şeklinde C’ = A + B ve B’= A + C’dir.



Üçgenlerin Özellikleri



Üçgenlerin Özellikleri



Üçgenlerin Özellikleri



• Her üçgenin üç tane kenar ortayı, üç tane açı ortayı, üç tane de yüksekliği vardır. Bir kenarın orta noktasını karşı köşeye birleştiren doğru parçasına kenarortay denir. Buna karşılık bir köşeden karşı kenara indirilen dikme yükseklik ismini alır. Bir üçgenin açısını ikiye ayrıştıran yarım doğrunun üçgen içinde kalan parçasına da açıortay denir. Kenarortaylar va, vb, vc diye, yükseklikler ha hb, hc diye, açıortaylar ise “nA, nB, nC diye adlandırılır.



• Bir üçgenin üç kenarortayı bir noktadan geçer.



• Bir üçgenin üç yüksekliği bir noktadan geçer.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Üçgenlerin Özellikleri
Üçgenlerin Özellikleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ucgenlerin-ozellikleri-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ucgenlerin-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ucgenlerin-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content