Un Nedir?

Gösterim: 107 Boyut: 66.9 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> Un , tahılların ya da bolca nişastalı bazı neb...

Ad: UN22.jpgGösterim: 107
Boyut: 66.9 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>

Un

, tahılların ya da bolca nişastalı bazı nebat organlarının öğütülmesiyle elde edilmiş toz. Başta ekmek ve hamur harcı işleri olmak suretiyle bir çok gıdanın temel bileşeni olan un en fazlaca buğdaydan elde edilir. Nitekim, “un†terimi yalnız başına çoğu zaman buğday unu için kullanılır; öbürleri elde edildikleri bitkilerin adıyla anılır (mısır unu, çavdar unu benzer biçimde).


Bir buğday tanesinin yüzde 80'i nişastalı besidoku, yüzde 13'ü kepek, yüzde 2'si tohumözünden oluşur. Un elde edilirken çoğu zaman kepek ve tohumözü ayrılır. Buğdaydan un üretiminde taneler ilkin temizlenir ve kolayca parçalanabilmesi için ıslatılıp yumuşatılır. Hemen sonra kırılıp öğütülerek un haline dönüştürülür. Un çoğu zaman ağartma işleminden geçirilir. Tanelerden çoğunlukla yüzde 75 oranında un elde edilir, daha yüksek oranda un çıkarılacak olursa unun rengi esmerleşir. Un elde edildikten sonrasında geriye kalan tohumözü ve kepek benzer biçimde artıklar ya hayvan yemi olarak değerlendirilir, ya tohumözünden besleyici sıvı bir yağ çıkarılır ya da yağı alınmış tohumözü kepekle beraber bazı hazır yiyeceklere katılır.




Ad: UN11.jpgGösterim: 60
Boyut: 39.0 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Undan hamur harcı hazırlandığında bileşimindeki protein glütene (esnek protein) dönüşür; glüten gaz tutabilme kabiliyeti yardımıyla hamurun şişip kabarmasını elde eden bir maddedir ve tesiri undaki protein miktarına bağlıdır. Düşük oranlarda protein içeren yumuşak buğdaylardan bileşiminde yüzde 7,5-10 oranında protein bulunan unlar elde edilir; bu unlar kek, kurabiye ve kraker benzer biçimde hafifçe ürünlerin yapımında kullanılır. Protein içinde ne olduğu yüzde 12,5-15,5 içinde değişen, sert buğday unlarından ise ekmek, çörek ve mayalı hamur harcı işi yapılır.


Buğdaydan çok çeşitli un elde edilir. Tanelerin kabuğuyla beraber öğütüldüğü, ağartma işleminden geçirilmeyen esmer unlar; nişastasız ve yüksek proteinli glüten unu; tohumözü ve kepeği ayrılmış, çok amaçlı rafine un (ağartılmış ya da ağartılmamış olabilir); rafine edilip ağartılmış ince taneli kek unu bunlardan birkaçıdır. Buğdayın haricinde, arpa, karabuğday, yulaf, yerfıstığı, patates, soya ve pirinç benzer biçimde bir çok tahıldan ve nişastalı üründen de un hazırlanmış olur.

Kaynak: Ana Britannica






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Un Nedir?
Un Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/58172d1479373707-un-nedir-un22.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/un-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/un-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content